Η Intel στο παιχνίδι των GPUs: Δυναμική είσοδο με νέα μοντέλα για laptops

Δεν πέρασαν παρά μερικά χρόνια από τη στιγμή που μάθαμε για πρώτη φορά ότι η Intel ξεκίνησε τη σχεδίαση των δικών της καρτών γραφικών με στόχο να μπει σε μια όχι και τόσο κορεσμένη αγορά.

Επιστροφή στο σήμερα και μαθαίνουμε για την ύπαρξη των Intel Arc A-Series, της σειράς αποκλειστικών chips γραφικών για laptops η οποία θα έρθει σύντομα σε πολλά συστήματα.

Οι Arc A-Series θα βρεθούν στο εσωτερικό πιο ισχυρών φορητών υπολογιστών και από τις πρώτες αναφορές που μας κάνει η εταιρία, βλέπουμε chips γραφικών που ξεπερνούν σε επιδόσεις τα τωρινά γρήγορα Iris X chips. Κοντολογίς θέλει να “κρασάρει” το πάρτι των AMD – NVIDIA και μαζί τους το μονοπώλιο που τους ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Η οικογένεια των καρτών θα χωρίζεται σε τρεις σειρές, τις Arc 3, Arc 5 και Arc 7, αντλώντας την απαραίτητη… έμπνευση από τους επεξεργαστές της (Core i3, i5, i7), χωρίς κάποια ιδιαίτερη αλλαγή. Κάτω από αυτές τις κατηγορίες συναντάμε συνολικά πέντε μοντέλα που θα βρουν το δρόμο τους, από πιο προσιτά laptops (A350M, A370M), μέχρι και πιο γρήγορα, χάρη στις A550M, A730M και A770M, την ισχυρότερη από όλες τις GPUs.

Κάθε μια από αυτές διαθέτει και δικούς της ray accelerators, αποκλειστική μνήμη GDDR6 από 4GB έως και 16GB, όπως μας δείχνει ο πίνακας, και χρονισμούς που θα φτάνουν και τα 1650 MHz.

Xe Super Sampling

Η Intel κοιτάει κατάματα τις δύο μεγάλες εταιρίες AMD και NVIDIA λανσάροντας επίσης και μια καινούργια μέθοδο Super Sampling, την οποία ονομάζει, ατυχώς θα λέγαμε, XeSS. Η μέθοδος αξιοποιεί νέους τρόπους επεξεργασίας με τη βοήθεια AI αλγόριθμων συνθέτοντας μια υψηλότερης ανάλυσης εικόνα από μια χαμηλότερης ανάλυσης, προς αύξηση των επιδόσεων.

Αυτή, σε συνδυασμό με τις μηχανές AI Matrix Extensions (XMX), φτιάχνουν ένα αρκετά εντυπωσιακό κοκτέιλ επιδόσεων, αφήνοντάς μας μόνο να φανταστούμε τι θα έκανε μια τέτοια GPU και στη desktop κατηγορία.

Οι επιδόσεις που υπόσχεται η Intel

Μιας και μιλάμε για laptops, οι προσδοκίες μας θα πρέπει να είναι μετρημένες αφού το TDP των συγκεκριμένων θα είναι μετρημένο για τώρα, μη ξεπερνώντας τα 50W. Ωστόσο τα πράγματα θα αλλάξουν από το καλοκαίρι, όταν και αναμένονται εκδόσεις με έως και 150W.

Ακόμα και η μικρή A370M υπόσχεται αξιοπρεπές gaming σε 1080p, με περισσότερα από 60FPS σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή τη GPU θα πλαισιώνει επεξεργαστές όπως τον Core i7-12700, τον οποίο εμφανίζει στα charts της η Intel.

Ένα teaser για τους desktop enthusiasts

Όσοι θέλουν να ελπίζουν την είσοδο της Intel και στην αγορά των desktops θα απογοητευτούν για τώρα, ωστόσο να πούμε ότι η εταιρία έδειξε και μια teaser εικόνα από μια desktop GPU με το λογότυπο Arc στο πλάι της (το οποίο φωτίζεται). Αυτό σημαίνει ότι η Intel έχει στο πλάνο της την κυκλοφορία στα desktops, απλά όχι ακόμα, αφού θα πρέπει να προηγηθεί το σχετικό hype.