Intel Arc GPUs: Στους δύο, τρίτος σίγουρα χωρεί

Το κλασικό δίδυμο στην αγορά των καρτών γραφικών ανήκει στους AMD και NVIDIA, όπου με τις προτάσεις τους μονοπωλούν την αγορά και τους καταναλωτές, ωστόσο το πρόβλημα της μικρής διαθεσιμότητας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν.

Τόσο ο COVID, όσο και η αρνητική επίπτωση του πολέμου σε συνδυασμό με τις γενικότερες αναταράξεις σε σημαντικές χώρες όπως την Κίνα και τις ΗΠΑ, δημιουργούν ένα τοπίο, άγνωστο και πρωτοφανές για τα δεδομένα ακόμα και της τεχνολογίας.

Το μονοπώλιο των δύο μεγάλων εταιριών δε μπορούμε να το αμφισβητήσουμε, αλλά από την άλλη οι δύο εταιρίες έχουν τρενάρει εμφανώς τις τελευταίες γενιές καρτών γραφικών τους, επικαλούμενες διάφορα προβλήματα στο χώρο. Η NVIDIA ετοιμάζει τη νέα γενιά κάποια στιγμή στο μέλλον, ενώ η AMD ‘προθερμαίνεται’ με τη δική της κυκλοφορία των refreshed καρτών γραφικών που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική RDNA 2 και όχι σε κάτι νεότερο – μια πιο προσγειωμένη προσέγγιση από την αμερικάνικη εταιρία.

Η σχεδόν-αστεία κυκλοφορία της RTX 3090 Ti είναι ακόμα ένα δείγμα του ότι η αγορά δεν έχει κάτι νέο να προσφέρει λόγω της έλλειψης, και η συγκεκριμένη αυξάνει τις επιδόσεις μόλις 5 με 10% από την απλή έκδοση, εκτοξεύοντας την κατανάλωση και την τιμή σε νέα ύψη.

Η αρχή έγινε με τα laptops

Η Intel μας είχε ξεκινήσει τα teasers εδώ και καιρό – χρόνια θα λέγαμε – και από τη στιγμή που πήρε σημαντικά στελέχη της AMD και της NVIDIA για τον σκοπό της αναδιάρθρωσης του GPU τμήματος και για την κατ’ επέκταση βελτίωση των προϊόντων.

Ο Raja Koduri, που ηγούνταν του project της AMD από την εποχή των Polaris, βρίσκεται πλέον στο τιμόνι των καρτών της Intel με τη κωδική ονομασία Arc και εμφανίζεται με χαρά στην κάμερα ποζάροντας με ένα δείγμα από τις επερχόμενες GPUs της ‘μπλε’ εταιρίας. Η οικογένεια των Arc όμως είναι μεγάλη και θα περιλαμβάνει μοντέλα σε όλο το φάσμα των συστημάτων που κυκλοφορούν, από laptops μέχρι και desktops.

Οι πρώτες Arc εμφανίστηκαν μόλις πριν μια εβδομάδα και αφορούν laptops μεσαίου βεληνεκούς, τα οποία η Intel υποσχέθηκε ότι θα βρεθούν άμεσα στην αγορά, ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα ανέφερε ότι μπορεί και να καθυστερήσουν μέχρι και τον Μάιο, αρκετά αργότερα απ’ ότι είχε αρχικά αναφερθεί.

Οι ισχυρότερες κάρτες του παραπάνω γραφήματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προορίζονται για τις αρχές του καλοκαιριού οπότε οι OEMs θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσουν τα δικά τους μοντέλα και να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους.

Οι επιδόσεις που είδαμε στα slides της Intel δείχνουν πολύ καλές και αυτό προσέλκυσε το τμήμα marketing της AMD που βγήκε να απαντήσει, λίγο άτυχα κατά τη γνώμη μας, δείχνοντας την 50W Radeon RX 6500M να νικάει κατά κράτος την Arc A370M των 35W, που ενδεχομένως έτρεχε σε laptop της Intel.

Honorable Mention: Apple

Σε όλο αυτό το παιχνίδι της “τρίτης θέσης” πρέπει να συμπεριλάβουμε την Apple, αν και το διαφορετικό οικοσύστημα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο με αυτό των x86 επεξεργαστών που εστιάζουμε εδώ.

Το γεγονός ότι η Apple έχει φτιάξει έναν αρκετά γρήγορο επεξεργαστή, τον M1 Ultra (εικονιζόμενος παραπάνω), με γρήγορα γραφικά το κατατάσσει στα honorable mentions αφού πραγματικά δε θα απειλήσει κανέναν άμεσα, παρά μόνο έμμεσα και εάν τα Apple τρέξουν επιτέλους σωστά τα Windows 11 στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Αυτό που πρέπει να παραδεχτούμε είναι πως η Intel έχει σίγουρα ξεφύγει σε βαθμό επιδόσεων από τις παλιές της ρίζες, όπου τα integrated Graphics της έμοιαζαν απλά με ένα feature ‘κολλημένο’ επάνω στους επεξεργαστές της. Η εμφάνιση των Arc έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση και τα πρώτα νούμερα είναι αισιόδοξα υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή και όλες τις μοντέρνες τεχνολογίες όπως DirectX 12 Ultimate, μέχρι και τον δικό της upscaling αλγόριθμο για την βελτίωση των επιδόσεων (Xe Super Sampling).

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της πρώτης αποκάλυψης, είχαμε και το πρώτο teaser από την desktop υλοποίηση, μια GPU με διπλούς ανεμιστήρες και dual PCI slot σχεδίαση αφήνοντάς μας τις επιδόσεις της στη φαντασία μας.

Πλέον, ακόμα και με τις Xe, έχουμε δει ένα σοβαρό rebound που μόνο καλό μπορεί να κάνει στην αγορά των καρτών γραφικών για laptops αλλά και desktops, δείχνοντας στις AMD-NVIDIA ότι δεν είναι μόνες τους για να κάνουν ό,τι θέλουν. Και κατά βάση αυτό φαίνεται να συμβαίνει αυτή την περίοδο.