Τα Chromebooks ανανεώνονται, με άρωμα AMD και έως 8 πυρήνες

Η σειρά ονομάζεται Ryzen 5000C series και αποτελείται από τέσσερα συνολικά μοντέλα που ξεκινούν από δύο πυρήνες φτάνοντας μέχρι και τους οκτώ, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και απαιτήσεων.

Το εισαγωγικό μοντέλο είναι ο Ryzen 3 5125C, με δύο πυρήνες, τέσσερα threads και συχνότητα έως 3GHz, που είναι και το πιο λιτό από όλα τα μοντέλα. Όλοι τους κατασκευάζονται στα 7nm και μοιράζονται την ίδια Zen 3 αρχιτεκτονική, φέρνοντάς την παράλληλα σε αυτή τη δημοφιλή πλατφόρμα των Chromebooks της Google. Οι βασικοί συνεργάτες της AMD σε αυτή την κυκλοφορία είναι η HP και η Acer οι οποίες έχουν ήδη έτοιμα μοντέλα με αυτούς τους επεξεργαστές – APUs, όπως είναι πρακτικά.

Η όλα-σε-ένα σχεδίαση είναι παρμένοι από τους APUs της και έτσι οι Ryzen 5000C series διαθέτουν και onboard chip γραφικών Vega, το οποίο όμως παρά τις αναφορές της AMD για “gaming σενάρια”, περιμένουμε να προσφέρουν χαμηλές επιδόσεις αφού βασίζονται σε μια παλιά σχεδίαση. Το συνολικό TDP αυτών των λύσεων οριοθετείται στα 15W, που σημαίνει ότι από πλευράς θερμότητας αλλά και κατανάλωσης σε δεύτερο χρόνο θα μας εντυπωσιάσουν. Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η AMD αναφέρει ότι Chromebooks βασισμένα στη νέα σειρά επεξεργαστών θα έχουν έως και 94% καλύτερη αυτονομία, βάζοντας απέναντι τον i5-1135G7 της Intel.

Κοινός παρανομαστής σε όλα αυτά είναι το Chrome OS της Google, το λειτουργικό που θα τρέχουν αυτές οι συσκευές και θα έρχεται προ-ρυθμισμένο από τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές. Τα μοντέλα αυτά θα παρέχουν στους χρήστες σύγχρονη συνδεσιμότητα, όπως Bluetooth 5.2, WiFi 6E και 4G LTE για συμβατότητα με δίκτυα κινητής. Επιπλέον θα ενσωματώνουν 1080p κάμερες, SmartCard Reader αλλά και συσκευή ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος.

Μοντέλα με τον κορυφαίο οκταπύρηνο Ryzen 7 5825C των 16 threads θα συνοδεύονται και από NVMe SSDs χωρητικότητας 256GB, ενώ και οι τέσσερις αφορούν την premium αγορά των Chromebooks που θα γεμίσει την αγορά μέσα στο 2022. Σε σχέση με τα παλιότερα Chromebooks (με τον Ryzen 7 3700C), η νέα σειρά υπόσχεται +85% στα γραφικά, +107% στο multitasking, και μέχρι +67% στο web browsing, δίνοντας έτσι νέα πνοή σε μια αγορά που κινείται με αργούς ρυθμούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του λειτουργικού συστήματος και των συνολικών εφαρμογών που υπάρχουν για αυτό.