Tsubasa: Rise of new Champions

Manga, χάθηκε η μπάλα. Η ιαπωνική Tamsoft βρίσκεται πίσω από Rise of new champions, την τελευταία προσθήκη στη σειρά παιχνιδιών που αφορούν στη manga σειρά captain Tsubasa, δουλεύοντας για λογαριασμό της Bandai Namco. Από το πρώτο επεισόδιο το 1988, η σειρά συνεχίζεται έως σήμερα και είναι από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες. Στο πρώτο από τα δυο διαθέσιμα story modes, θα παίξουμε το ρόλο του πρωταγωνιστή μας captain Tsubasa σε μια χρονική συγκυρία που είμαστε back to back πρωταθλητές με τη σχολική μας ομάδα και πάμε ολοταχώς για το three-peat! Σε αυτή μας την προσπάθεια θα συναντήσουμε πολλούς χαρακτήρες από τη σειρά (φίλους και αντιπάλους) και έχοντας σαν όπλο την αφοσίωση μας στο ίδιο το παιχνίδι, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε το στόχο μας. Στο δεύτερο story mode, θα ξεκινήσουμε με τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου χαρακτήρα και με αυτόν θα πορευτούμε στο σχολικό πρωτάθλημα, με στόχο να εξελιχθούμε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της διοργάνωσης και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε διεθνές επίπεδο. Εδώ να σημειώσουμε ότι διαλέγουμε ανάμεσα σε τρία σχολεία που το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία! Τα δυο story modes είναι πλούσια σε διάρκεια και παίζονται ευχάριστα, αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι τα unlock που προκύπτουν όσο τα προχωράμε, μας δίνουν νέους παίκτες, ικανότητες, στατιστικά και κουρέματα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε την ομάδα μας στο multiplayer. Όσες φορές και να παίξουμε, πέρα από τις σίγουρα τρεις για να δούμε την ιστορία και των τριών σχολείων,  θα έχουμε από έναν για κάθε φορά μοναδικό χαρακτήρα έτοιμο για δράση.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι ο ορισμός του arcade και ευτυχώς, δεν διεκδικεί δάφνες ρεαλισμού σαν το Fifa ή το PES, καθώς πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι ποδοσφαίρου. Ο παίκτης έχει φυσικά στη διάθεσή του μια ενδεκάδα και κάποιες επιλογές παραμετροποίησης της σύνθεσης ή της τακτικής, ακόμα και in game, αλλά με το που αρχίσει ο αγώνας, συνειδητοποιούμε ότι κάπου εδώ σταματάνε οι όποιες λίγες ομοιότητες με ένα simulation. Πιστό στις anime καταβολές του, το παιχνίδι ενδίδει στην υπερβολή και σε συνδυασμό με την απουσία κάποιον ¨βαρετών¨, αλλά βασικών στοιχείων του αθλήματος, όπως τα fault για παράδειγμα, προκύπτουν ξεκαρδιστικά σκηνικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το να στείλουμε έναν αντίπαλο στο νοσοκομείο, με κινήσεις που στους παλαιότερους θα θυμίσουν τον Ninja αμυντικό Καλιτζάκη, θεωρείται στα μάτια του διαιτητή απλά μια καλή άμυνα, ενώ στο επιθετικό κομμάτι, ο στόχος μας είναι να βομβαρδίσουμε τον αντίπαλο τερματοφύλακα με σκοπό να μειώσουμε το stamina του και αφού τον εξαντλήσουμε, να σκοράρουμε πανηγυρικά. Το stamina στους τερματοφύλακες είναι μια πατέντα του παιχνιδιού, προφανώς για να μην καταλήγουν οι αγώνες με σκορ basket, καθώς η δράση είναι ασταμάτητη και απεικονίζεται πολύ όμορφα στην οθόνη με συνεχόμενα σύντομα in-game cutscenes όταν πραγματοποιείται μια special move και πλαισιώνεται με φανταστικά ιαπωνικά voice overs. Από την άλλη, ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει, είναι στο AI των παικτών που δεν έχουν τη μπάλα και κάποιες φορές δεν θα κινηθούν όπως πρέπει ή και καθόλου στον απελπιστικά κενό χώρο. Ένα ακόμη στοιχείο που με προβλημάτισε, είναι το γεγονός ότι οι ντρίπλες πραγματοποιούνται κυρίως με σωστό timing σε πάτημα πλήκτρου, χωρίς να μπαίνει στην εξίσωση όσο θα ήθελα ο παράγοντας της κατεύθυνσης της κίνησης, αυτό βέβαια ίσως οφείλεται στο ότι δεν είμαι, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο εξοικειωμένος. Τα γραφικά και το animation είναι όπως πρέπει, το gameplay έχει αρκετό βάθος, ο ήχος είναι πολύ καλός, έχει τεράστια διάρκεια λόγω της σύνδεσης των mode και του ranked multiplayer, η δράση είναι ασταμάτητη και το γέλιο άπειρο, ιδίως αν μιμήστε, φωνάζοντας δυνατά ενώ παίζετε, τα ιαπωνικά voice over που ακούγονται στο ματς!

Αν σε κάποιον δεν αρέσουν καθόλου τα manga και περιμένει να παίξει ένα απόλυτα ρεαλιστικό παιχνίδι, τότε το captain Tsubasa δεν είναι αυτό που ψάχνει, όμως αν κανείς καταλάβει το παιχνίδι για αυτό που το ίδιο φωνάζει ότι είναι, τότε δεν μπορεί παρά να το εκτιμήσει και στη συνέχεια να το λατρέψει.