Football Manager 2021 Review | Full Coaching

Ο χαώδης κόσμος του gaming διασταυρώνεται με τον αντίστοιχο του ποδοσφαίρου συνθέτοντας ένα σύνολο για τις οθόνες των χρηστών σε όλες τις πλατφόρμες. Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται με το Football Manager 2021, ¨θρέμμα¨ της Sports Interactive και published από τη Sega, μεταφέρει την εμπειρία ενός προπονητή μέσα στην οθόνη του υπολογιστή ή της αντίστοιχης κονσόλας. Για του λόγου το αληθές ο συγκεκριμένος τίτλος έγινε διαθέσιμος για iOS, Android, macOS και windows στις 4 Νοεμβρίου 2020 ενώ η δυναμική του έκδοση που ακούει στο όνομα Football Manager 2021 Touch, διατέθηκε στη 1 Δεκεμβρίου του 2020. Αξιοσημείωτο είναι πως έκανε την επανεμφάνισή του την ίδια μέρα για την πλατφόρμα του Xbox για πρώτη φορά μετά από το πολύ μακρινό Football Manager 2008 και για το Nintendo Switch στις 15 Δεκεμβρίου. Ανακαλύπτοντας το παιχνίδι από τα πρώτα κιόλας λεπτά γίνεται εμφανές το γεγονός ότι η προσομοίωση ενός προπονητή δεν θα μπορούσε να γίνει λεπτομερέστερη. Ο χρήστης καλείται να τοποθετήσει τα στοιχεία του, ονοματεπώνυμο, ύψος και τα λοιπά, για τις ανάγκες του παιχνιδιού καθώς και τον βαθμό που βρίσκονται οι δεξιότητές του πάνω στην προπονητική. Εν συνεχεία, ένας τεράστιος αριθμός πληροφοριών ακολουθεί προς διαχείριση, αποφάσεις που πρέπει να παρθούν επηρεάζοντας εμφανώς την πρόοδο του παιχνιδιού και επιλογές που αλλάζουν τη σύστασή του ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε στιγμής.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Συνεργασία με την ομάδα scouting και τους ατζέντηδες για την επίτευξη μεταγραφών, την εγκαθίδρυση του προπονητικού προγράμματος, αποφάσεις για την ανάρρωση των τραυματιών και η αξιολόγηση των παιχτών κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι μόνο μερικές από αυτές. Οι συνεδριάσεις με τον πρόεδρο, οι συνεντεύξεις με τους δημοσιογράφους που διαδραματίζονται σε δωμάτιο 3D αλλά και οι συναντήσεις με τους παίχτες έχουν μια διαφορετική πινελιά σε σχέση με τους προκατόχους του τίτλου, μετατρέποντας την αίσθηση σε διαδραστική και λιγότερο βαρετή. Παρατηρείται ευδιακρίτως πως το simulation μιας πραγματικής αθλητικής συνέντευξης έχει αναβαθμιστεί από το background εικόνας και ήχου, από τις στοχευμένες ερωτήσεις αλλά και με την είσοδο του body language, όπως το ¨κλοτσιά σε μπουκάλι¨ ή ¨χέρια στις τσέπες¨, καθώς συνοδεύεται με την απάντηση κάθε φορά.

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ


Στα του αγώνα και το interface του, οι παίχτες της ομάδας εμφανίζονται με τα δυναμικά τους στατιστικά –κούραση, ψυχολογία, ρυθμός αγώνα και λοιπά- παράλληλα με την ροή του αγώνα κάνοντας την παρακολούθησή τους και την επεξεργασία τους ακόμη πιο εύκολη και γρήγορη με το πάτημα ενός κουμπιού. Την είσοδό του στα στατιστικά του αγώνα θα κάνει το xG (expected Goals), μια μονάδα μέτρησης της ομάδας που υποδηλώνει πόσα goal θα έπρεπε να είχε επιτεύξει, μια πολύ σημαντική προσθήκη για την παρακολούθηση της απόδοσης ως σύνολο. Αναβαθμισμένο φαίνεται να είναι το match engine. Οι κινήσεις των παιχτών εκτελούνται πιο ομαλά, η μπάλα διατηρεί φυσιολογική πορεία ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής πλέον και οι αποφάσεις των παιχτών φαίνονται να είναι πιο ρεαλιστικές σε σχέση με τη θέση που κατέχουν και το formation που η ομάδα διατηρεί. Επίσης οι αλληλεπιδράσεις που διατηρεί ο χρήστης με τους παίχτες της ομάδας του, όπως για παράδειγμα τα chats, δίνουν ένα ιδιαίτερο χρωματισμό στο gameplay.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ


Συνοψίζοντας, το Football Manager 2021 πέρασε αρκετές αλλαγές στο ενεργητικό του από τις οποίες οι περισσότερες είναι σχεδιασμένες για την ομαλότερη ακολουθία και διευκόλυνση του χρήστη. Κατά γενική ομολογία, ο τίτλος παραδίδει μια πολύ κοντινή στην πραγματικότητα προπονητική εμπειρία καθώς συχνά ο χρήστης καλείται να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα των παιχτών του, την επίθεση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και το διοικητικό συμβούλιο με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως δεν διαφέρει σε τίποτα από μία αληθινή μέρα ενός προπονητή. Στα υπό συνθήκες αρνητικά, ο τόσο μεγάλος όγκος πληροφορίας που καθίσταται προς επεξεργασία πριν από κάθε ματς, ενδέχεται να μην αρέσει και να αλλοιώνει την εμπειρία σε μερίδα παικτών.