
Total War: Warhammer I / II Review | No Mercy_

Δύο πολύ δημοφιλή ονόματα στη βιομηχανία του gaming ‘’παντρεύτηκαν’’ για να μας προσφέρουν μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά που ξεχωρίζει από την αρχή με το βάρος του τίτλου της. Πρόκειται για τα Total War: Warhammer I και ΙΙ, τα οποία κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2016 και τον Σεπτέμβριο του 2017 αντίστοιχα. Δύο τίτλοι που παραμένουν επίκαιροι για δύο λόγους με τον πρώτο από αυτούς να είναι η συνεχής υποστήριξη του δεύτερου πλέον μέρους με DLC που κυκλοφορούν κατά καιρούς και τον δεύτερο να είναι η διατήρηση των αγορασμένων campaign και DLC από τον πρώτο τίτλο στον δεύτερο.
Συμπτωματικά, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα teaser για το τρίτο και λογικά τελευταίο μέρος της σειράς, οπότε αναμένουμε την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του στο άμεσο μέλλον, γνωρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα αν έχουμε στην κατοχή μας το πρώτο ή και το δεύτερο μέρος, θα υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε τα campaign τους στο τρίτο με τις όποιες βελτιώσεις και προσθήκες που σίγουρα θα το συνοδεύουν κατά την πρακτική της εταιρείας. Το review που ακολουθεί αφορά και στους δύο τίτλους ενώ η βαθμολογία είναι κοινή, καθώς αμφότεροι κινούνται στα ίδια στάνταρ.

THE SERIES_
Η σειρά Total War θεωρείται μια από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες όλων των εποχών για το είδος των παιχνιδιών στρατηγικής και τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που τη διαχώρισαν και την έκαναν διαχρονικά να ξεχωρίζει είναι: α) η ύπαρξη ολόκληρων ταγμάτων στη θέση της μιας μονάδας στρατού στα παραδοσιακά παιχνίδια του είδους, γεγονός που δίνει μία αίσθηση πραγματικού πολέμου στον παίκτη, καθώς κάνοντας απλά ένα ζουμ κατά τη διάρκεια της μάχης βλέπουμε ότι πρόκειται για μια κινηματογραφική εμπειρία και β) ο μοναδικός συνδυασμός turn based (τύπου Civilization) στο campaign και real time (τύπου Warcraft) στις μάχες, δίνοντας όμως τη δυνατότητα να επιλέξουμε ποιες μάχες θα παίξουμε για να μην κουράζει στα μεγάλα campaign. Ένα δευτερεύον αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο που ορίζει το gameplay του franchise είναι το στοιχείο του ηθικού του στρατού στις μάχες, στοιχείο που έχει αποδοθεί με μοναδικό τρόπο στα Warhammer με factions όπως τα High Elves να χάνουν morale όσο πεθαίνουν στρατιώτες στη μάχη, ενώ αντίθετα στα Dark Elves ανεβαίνει. Στα Total War έχουμε κατά κανόνα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, με εξαίρεση τον φανταστικό κόσμο του Warhammer, κόσμος ο οποίος δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ξεκίνησε από παιχνίδι στρατηγικής με μινιατούρες το 1983 και πλέον θεωρείται από τους πλουσιότερους σε περιεχόμενο, έχοντας εμπνεύσει αμέτρητα παιχνίδια κάθε είδους, ηλεκτρονικά και μη.
THE CONTENT_
Το πρώτο Total War: Warhammer έφερε ένα πολύ ενδιαφέρον campaign στο οποίο είχαμε τη δυνατότητα να δούμε από τη σκοπιά πολλών φυλών που αργότερα εμπλουτίστηκαν με τα DLC των Chaos, Beastmen, Norsca και Wood Elves και το βασικό concept ήταν να φτιάξουμε μία βιώσιμη αυτοκρατορία, η οποία θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις ορδές των Chaos, όταν αυτές κατέβουν από τον βορρά (για ευνόητους λόγους, οι φυλές που είναι στη σφαίρα επιρροής των Chaos έχουν άλλες συνθήκες νίκης) και να πραγματοποιήσουν τις συνθήκες νίκης ανάλογα με τη φυλή. Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς έχουμε ένα νέο campaign με πρωταγωνιστές τις φυλές των Skaven, High Elf, Dark Elf και Lizardmen, ενώ με DLC προστίθενται οι Tomb Kings και οι Vampire Coast. Οι παραπάνω θα παλέψουν για τον έλεγχο του Great Vortex, προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τελετές που τους αφήνουν ευάλωτους, όσο προχωράει το campaign. Συνολικά, εφόσον έχουμε στην κατοχή μας τα δύο παιχνίδια, μαζί με τα DLC και το δωρεάν περιεχόμενο, έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε το παιχνίδι με περίπου 65 faction leaders, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ολοκλήρωση έστω του πρώτου campaign με όλους από έναν μόνο παίκτη.

Μιλάμε για μέγεθος στο περιεχόμενο, που ακόμα και οι πιο έμπειροι παίκτες πιθανότατα θα δυσκολευτούν να ανασύρουν από τη μνήμη τους κάτι ανάλογο. Κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τον δικό της στρατό, ενώ έχει διαθέσιμους προς επιλογή τους δικούς της faction leaders που κρίνουν την περιοχή που θα ξεκινήσουμε, αλλά και τις αρχικές μονάδες στρατού που θα έχουμε στη διάθεση μας δίνοντας μοναδικά bonus και έχοντας πληθώρα από side quests. Η ενασχόληση με όλες τις διαθέσιμες φυλές και με αρκετούς faction leaders, μας οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και υπάρχει η αίσθηση της νέας και διαφορετικής εμπειρίας, ακόμη κι αν επιλέξουμε αρχηγούς από την ίδια φυλή, ενώ κάθε μία από αυτές μας έβαλε αμέσως στον δικό της τρόπο παιχνιδιού και παρά τις χαώδεις διαφορές μεταξύ τους, η εκμάθηση ήταν τόσο ευχάριστη, όσο και χρονοβόρα λόγω του όγκου των πληροφοριών και όχι λόγω της πολυπλοκότητας ή ανεπαρκούς παρουσίασης.
LEADER-HEROES_
Τους αρχηγούς πέρα από τις μονάδες-τάγματα ή τις ειδικές μονάδες γιγάντων, δράκων ή αρμάτων, πλαισιώνουν ήρωες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κινούνται ανεξάρτητα, εκτός στρατού αν χρειαστεί και ανάλογα με τον τύπο τους, μπορούν να αλλάξουν κάποιο είδος corruption στον χάρτη, να δώσουν διάφορα bonus σε περιοχές μας, να σαμποτάρουν εχθρικές βάσεις και στρατούς ή ακόμα και να σκοτώσουν άλλους ήρωες. Οι άρχοντες και οι ήρωες έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν επίπεδο, να αποκτήσουν αντικείμενα και εξοπλισμό που ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη μάχη και φυσικά έχουν πρόσβαση σε talent trees. Τα RPG στοιχεία είναι απολαυστικά και δίνουν μεγάλο βάθος στους τίτλους, ενώ παράλληλα η ποικιλία είναι εξωφρενική. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι για τον τύπο μάγου, υπάρχουν 12 τύποι ξορκιών και 19 σχολές μαγείας (12 από τον πρώτο και 7 από τον δεύτερο τίτλο) για να διαλέξουμε τα ξόρκια μας από τα ανάλογα talent trees.

RACES-MODES_
Οι 14 διαθέσιμες φυλές του παιχνιδιού έχουν μοναδικούς μηχανισμούς που ταιριάζουν με την ιστορία και τη φιλοσοφία τους και είναι τόσοι πολλοί που είναι πραγματικά άτοπο να αναφερθούμε σε όλους στα στενά πλαίσια ενός review. Για παράδειγμα τα Dark Elves μετά από νικηφόρες μάχες μπορούν να αποκτήσουν περισσότερους σκλάβους, τα High Elves βλέπουν τον χάρτη κάθε παράταξης με την οποία καταφέρνουν να κλείσουν μια εμπορική συμφωνία, οι Vampire Counts διαφθείρουν το ίδιο το περιβάλλον γύρω από τις περιοχές που ελέγχουν έχοντας bonuses όταν βρίσκονται εκεί, ενώ horde factions σαν τους Chaos που έχουν σκοπό να καταστρέψουν τον πολιτισμό, δεν κρατάνε πόλεις αλλά μεταφέρουν τα κτήρια τους με τις όποιες αναβαθμίσεις μαζί με το στράτευμα. Η διπλωματία είναι μείζονος σημασίας και προσφέρει αρκετές επιλογές προσέγγισης του campaign, με την ΑΙ σε αυτό το κομμάτι να είναι αξιοπρεπέστατη, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες του gameplay στο campaign μαζί με την οικονομία, την τεχνολογία και τη στρατιωτική δύναμη.

Η τεχνολογία και η οικονομία είναι τομείς που επίσης έχουν τροποποιηθεί ειδικά για κάθε φυλή και ταιριάζουν γάντι σε ότι επιλέγουμε να παίξουμε, με τους Skaven για παράδειγμα να χρειάζονται φαγητό αντί για χρυσό και τα High Elves να έχουν χτίσει πολλά διαφορετικά κτίρια ως προϋπόθεση, για να ξεκλειδώσουν τις περισσότερες υποκατηγορίες στο tech tree τους. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και η κίνηση στο campaign έχει διαφορές μεταξύ των φυλών, ανάλογα με το stance που έχουν επιλεγμένο, με κάποιες φυλές να έχουν διαθέσιμα μοναδικά stances, όπως οι νάνοι με το underground movement.
Όπως προαναφέραμε, το campaign είναι κατά βάση turn based και μπορεί να παιχτεί εξ΄ ολοκλήρου με αυτόν τον τρόπο, αν προσομοιώνουμε τις μάχες, ενώ σε περίπτωση που επιλέξουμε να παίξουμε κατευθείαν μια μάχη, μεταφερόμαστε στο real time κομμάτι, απλά δημιουργώντας έναν οποιοδήποτε στρατό και επιλέγοντας αντίπαλο. Οι τρόποι αυτοί είναι εφικτό να παιχτούν σε online, offline, single player ή multiplayer, cooperative ή και player vs player περιβάλλον και μας καλύπτουν πλήρως στον ανταγωνιστικό τομέα.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ_
Τα δύο παιχνίδια χρησιμοποιούν προφανώς την ίδια μηχανή γραφικών, η οποία κάνει τη δουλειά της με το παραπάνω, δίνοντας στις μάχες ανατριχιαστική λεπτομέρεια και αναδεικνύει με τον πιο επικό τρόπο που αξίζει στον φανταστικό κόσμο του Warhammer την πολεμική ατμόσφαιρα. Ο ήχος βρίσκεται στα ίδια υψηλά στάνταρ με τα γραφικά και οι ερμηνείες στα voice over είναι άκρως ικανοποιητικές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα τόσο λεπτομερές και όμορφο παιχνίδι, μπορεί κανείς να το απολαύσει και σε παλαιότερα συστήματα (με τις απαραίτητες βέβαια εκπτώσεις στα γραφικά), πράγμα όχι τόσο σύνηθες τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί developers δε δίνουν την απαραίτητη προσοχή στο ζωτικής σημασίας κομμάτι του optimization. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στις custom μάχες με μεγάλο αριθμό παικτών και στρατού που έχει στη διάθεση του ο καθένας, καθώς εκεί λόγω της φύσης των μαχών, απαιτείται high end σύστημα.

DLC_
Το τεράστιο σε όγκο πρόσθετο περιεχόμενο των δύο παιχνιδιών έρχεται είτε σαν δωρεάν ενημέρωση, είτε σαν DLC επί πληρωμή και όπως είναι φυσικό, αν θέλουμε να αγοράσουμε τα πάντα, το κόστος ξεφεύγει κάπως. Όμως κατά καιρούς οι δύο τίτλοι μπαίνουν σε έκπτωση και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τα DLC, ωστόσο το περιεχόμενο είναι επαρκέστατο και χωρίς αυτά, ενώ είναι εφικτό να αγοράσουμε ότι θέλουμε ανά πάσα στιγμή, όταν θεωρήσουμε ότι μας χρειάζεται. Από τα DLC γενικότερα αξίζουν και με το παραπάνω το κόστος, αυτά που μας ξεκλειδώνουν όλες τις έξτρα φυλές, με εξαίρεση το ντεμπούτο των wood elfs που δεν ενθουσίασε αρχικά, αλλά η εταιρεία ακούγοντας την κοινότητα, βελτίωσε το συγκεκριμένο προϊόν της και το μετέτρεψε από χλιαρό και αδιάφορο σε κάτι πραγματικά αξιόλογο.
CONCLUSION_
Αξιολογώντας την εμπειρία μας με τα παιχνίδια αυτά, προκύπτουν κάποια ουσιαστικά ερωτήματα, τα οποία είναι α) αν έχει κανείς το πρώτο παιχνίδι αξίζει να αγοράσει το δεύτερο, β) αν έχει κανείς το δεύτερο, αξίζει να αγοράσει το πρώτο, γ) αξίζει να αγοράσει κάποιος τα DLC δ) αν έχει κάποιος την επιλογή να αγοράσει έναν εκ των δύο τίτλων, ποιος θα ήταν προτιμότερος και γιατί. Στις δύο πρώτες ερωτήσεις, η απάντηση για εμάς είναι ένα μεγάλο ναι, γιατί πραγματικά και τα δύο campaign είναι καταπληκτικά. Στην τρίτη ερώτηση η απάντηση είναι πάλι θετική, κυρίως για τις έξτρα φυλές, χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε τα DLC με Lord ή και Heroes που δεν είναι όλα value for money και εκεί το καλύτερο είναι να γίνει επιλογή ανάλογη με το ποιες φυλές είναι οι αγαπημένες σας. Στην τέταρτη ερώτηση η απάντηση μας θα είναι το δεύτερο, γιατί ενώ το πρώτο είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και διασκεδαστικά παιχνίδια στρατηγικής που έχουμε παίξει, το δεύτερο κατάφερε να πάρει κάτι άψογο και να το πάει ένα βήμα παραπέρα, με απλές και ουσιαστικές προσθήκες, όπως για παράδειγμα το πόσο κατάλληλο για αποίκηση είναι το κλίμα μιας περιοχής που βρίσκεται μια πόλη και την οποία θέλουμε να καταλάβουμε. Στο πρώτο παιχνίδι αν ήταν ακατάλληλο το κλίμα, δεν είχαμε καν την δυνατότητα να την προσαρτήσουμε, ενώ στο δεύτερο έχουμε κάποια penalties ανάλογα με το πόσο ακατάλληλο είναι για τη φυλή μας, χωρίς ωστόσο να μας στερεί τη δυνατότητα κατάληψης. Και οι δύο τίτλοι είναι αρκετά επεξηγηματικοί με τα tooltips και τους οδηγούς μέσα στα παιχνίδια να παρέχουν ταυτόχρονα το απαραίτητο ιστορικό υλικό μαζί με τις χρηστικές επεξηγήσεις, ενώ στο real time μέρος του χειρισμού του στρατού μας, η εκμάθηση είναι εξίσου απλή.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για δύο αριστουργήματα, με το δεύτερο μέρος να καταφέρνει να ολοκληρώσει κάτι που ήδη ήταν πλήρες, κάνοντας το πρώτο μέρος σχεδόν απαραίτητο για να βιώσουμε όλη την εμπειρία στο τελευταίο. Αν σας φαίνεται ενδιαφέρουσα η προοπτική να παίξετε μόνοι ή με φίλους ένα turn based strategy σε φανταστικό medieval κόσμο, η σειρά θα σας καλύψει σε υπερθετικό βαθμό, με μόνη προϋπόθεση να θέλετε και να μπορείτε να διαθέσετε τον χρόνο για να το καταλάβετε και να το ευχαριστηθείτε χωρίς βιασύνη, χρησιμοποιώντας όταν χρειάζεται τη λειτουργία του save. Αν πάλι προτιμάτε τη γρήγορη δράση και θέλετε να εστιάσετε στο real time ανταγωνιστικό στοιχείο, τότε ναι μεν θα βρείτε αυτό που ψάχνετε, όμως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να σας κουράσει η επανάληψη, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι επιλογές, στρατοί και χάρτες, απλά η πλήρης εμπειρία είναι στα campaign με τα στοιχεία της οικονομίας, της διπλωματίας και του στρατού και το custom battle κομμάτι λειτουργεί καλύτερα συμπληρωματικά, για να δοκιμάσετε πράγματα ή για να ανταγωνιστείτε άλλους παίκτες.