Scarlet Nexus Review | A cyberpunk tale

Στο άκουσμα της κυκλοφορίας ενός νέου action RPG τίτλου από την Bandai Namco, ο οποίος βασίζεται σε κάποιο anime ή στη γενικότερη ιαπωνική «σχολή» αν θέλετε, πολύς κόσμος σκέφτεται αμέσως ένα μέτριο, διασκεδαστικό αλλά απλοϊκό παιχνίδι, που στοχεύει κυρίως στην ικανοποίηση των anime fans, στο “fan service” δηλαδή. Δεν θα αναλύσουμε τώρα το κατά πόσο αυτή η αντίληψη είναι σωστή, όμως θα σας ενημερώσουμε πως ό,τι κι αν ισχύει, ό,τι κι αν περιμένετε από τα anime παιχνίδια της εταιρείας -και γενικότερα-, ο νέος τίτλος της Bandai Namco, Scarlet Nexus, θα σας εκπλήξει διαδοχικά, πολλές φορές.

Anime: το παιχνίδι

Πρόκειται για ένα παιχνίδι δράσης που επιστρατεύει αρκετά στοιχεία συνηθισμένα σε RPG και αφηγείται μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας με αρκετά χαρακτηριστικά της προσέγγισης των anime. Η πλοκή είναι απρόσμενα ενδιαφέρουσα, καλογραμμένη και γεμάτη συναρπαστικές ανατροπές, ενώ πλαισιώνεται από ένα πολυπληθές cast χαρακτήρων που δεν αποτελείται από «κομπάρσους», αλλά από πρωταγωνιστές, καθώς σχεδόν όλοι μπορούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με το backstory τους και τις πιστευτές τους αλληλεπιδράσεις.

Η ιστορία είναι από την αρχή ενδιαφέρουσα, όμως όσο προχωρά και εμφανίζονται νέες εξελίξεις, αρχίζει να περιπλέκεται και «βουτά» σε σκοτεινά νερά της επιστημονικής φαντασίας, με εικονοπλασία τρόμου και τα κλασικά για το είδος ερωτήματα περί απώλειας μνήμης και ταυτότητας, αλλά και με ταξίδια στον χρόνο, παράλληλες διαστάσεις, και πολλά ακόμα, χωρίς ωστόσο να χάνεται η συνοχή της αφήγησης.

Δυνατό σενάριο, μέτρια αφηγηματικά εργαλεία

Παρά τον στιβαρό πυρήνα της πλοκής όμως, η αφήγηση πλήττεται από κάποια προβλήματα που έχουν εν πολλοίς εξαλειφθεί τα τελευταία χρόνια σε αντίστοιχους τίτλους. Βασικό θέμα είναι το exposition που πολλές φορές σπάει το immersion, αφού κάνει τους χαρακτήρες να μιλούν με τρόπο βαθιά επεξηγηματικό, αν και οι ίδιοι γνωρίζουν ενδελεχώς το ζήτημα στο οποίο αναφέρονται, με αποτέλεσμα να φαίνεται σαν να απευθύνονται στον παίκτη ή την παίκτρια απευθείας. Φυσικά, δεν πρόκειται για σπάσιμο του 4ου τοίχου, αλλά για αφηγηματική μέθοδο παλαιότερης εποχής, που πλέον έχει ξεπεραστεί στα βιντεοπαιχνίδια, αφού αυτά δίνουν πρόσβαση σε πιο εκλεπτυσμένα εργαλεία αφήγησης.

Λέγοντας αυτό, να αναφερθούμε και σε ένα επακόλουθο: η αφήγηση του Scarlet Nexus χωρίζεται σε εντελώς ξεκάθαρα ορισμένα κομμάτια. Υπάρχουν cutscenes και διάλογοι, όμως η εξιστόρηση δεν παρεισφρέει στο gameplay, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ του αφηγηματικού και του «παικτικού» σκέλους. Ως αποτέλεσμα, έρχονται η αποξένωση του gameplay από την ιστορία και η αίσθηση πως όσα κάνουμε ενώ παίζουμε δεν έχουν καμία σημασία και βρίσκονται εκεί μόνο για να υπάρχουν μάχες και εξερεύνηση, για να μην έχουμε δηλαδή ένα visual novel.

Δυστυχώς, τα μέσα της αφήγησης δεν στέκονται στο επίπεδο της ίδιας της πλοκής, και τελικά έχουμε μία εξαιρετική ιστορία που δίνεται μέσω παρωχημένων μεθόδων. Περισσότερο ακόμα, η έλλειψη κινούμενων cutscenes ενισχύει τα προβλήματα και κάνει σαφές το πόση σημασία έχει τελικά το animation σε ένα παιχνίδι με περίπλοκο σενάριο και συναισθηματικά φορτισμένες τροπές. Στο Scarlet Nexus, η αφήγηση γίνεται ως επί το πλείστον μέσω διαλόγων που παρουσιάζονται με στατικές εικόνες σε στιλ κόμικ, αφού τα animated cutscenes είναι πολύ λίγα και σπάνια. Τελικά, βλέποντας την ιστορία συνολικά, πολλές φορές φαίνεται ως χαμένη ευκαιρία, όμως παραμένει ενδιαφέρουσα μέχρι το τέλος και συναρπάζει σε πολλά σημεία.

Κορυφαίο σύστημα μάχης

Όσο κι αν το σενάριο αποτελεί ευχάριστη έκπληξη όμως, το gameplay είναι το δυνατότερο στοιχείο του Scarlet Nexus, το οποίο περήφανα παρουσιάζει ένα από τα καλύτερα συστήματα μάχης που έχουμε δει σε πρόσφατο action τίτλο. Στην αρχή του παιχνιδιού καλούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ δύο χαρακτήρων, του Yuito και της Kasane, και αυτή η επιλογή επηρεάζει πολύ σημαντικά τη συνολική εμπειρία. Εκτός από το γεγονός ότι ο κάθε χαρακτήρας μάς δείχνει την ιστορία από τη δική του οπτική γωνία, με αποτέλεσμα να έχουμε δύο ξεχωριστά story campaigns των 25 ωρών έκαστο –με κάποια κοινά σημεία βέβαια-, αλλάζει αρκετά και η προσέγγιση του gameplay. Ο Yuito πολεμά σε melee mode, με σπαθί στο χέρι, ενώ η Kasane χρησιμοποιεί ιπτάμενες λεπίδες που ελέγχει τηλεπαθητικά. Οι ιδιότητες αλλά και η ιστορία των δύο πρωταγωνιστών διαφέρουν αρκετά ώστε ένα δεύτερο playthrough να είναι σχεδόν απαραίτητο, αν θέλουμε να πάρουμε ό,τι έχει να μας δώσει το Scarlet Nexus.

Αν εξαιρέσουμε το βασικό τους όπλο, οι πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες μοιράζονται τις δυνάμεις τους, αφού και οι δύο χρησιμοποιούν τηλεκινητικές ιδιότητες για να κατατροπώσουν τους τρομερά σχεδιασμένους εχθρούς, που θυμίζουν συνδυασμό sci-fi anime με Silent Hill. Η τηλεκίνηση έχει αποδοθεί με πολύ πετυχημένο τρόπο και βελτιώνει αρκετά την ήδη διασκεδαστική μάχη. Όποιον χαρακτήρα κι αν επιλέξουμε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ισχυρά πλάσματα αποφεύγοντας τις επιθέσεις τους, χτυπώντας τα με τα όπλα μας και εκσφενδονίζοντας πάνω τους αντικείμενα του περίγυρου, όπως αμάξια και κολόνες. Στη συνέχεια, και σταδιακά μέχρι το τέλος, προκύπτουν συνεχώς νέα συστήματα με μηχανισμούς που κάνουν τη μάχη από απλώς διασκεδαστική, κορυφαία.

Από τις σχέσεις ως τη μάχη, συστήματα με βάθος

Αργότερα αρχίζουμε να παίζουμε σε party με διάφορους χαρακτήρες, οι σχέσεις των οποίων με τον δικό μας χαρακτήρα επηρεάζονται από ένα σύστημα “τύπου Fire Emblem”, στο οποίο αυξάνουμε τις συμπάθειες με δώρα και ξεχωριστά side quests (που είναι και οι μόνες προαιρετικές δραστηριότητες με ενδιαφέρον, γιατί όσες βρίσκουμε διάσπαρτες σε πόλεις είναι εντελώς ανούσιες και βαρετές). Κάθε δευτερεύων χαρακτήρας έχει μία βασική ιδιότητα που βελτιώνεται όσο τον γνωρίζουμε καλύτερα, ενώ οι δυνάμεις αυτές είναι το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο της μάχης και αυξάνουν την ποικιλία αισθητά με ευέλικτες μεθόδους και οι αναμετρήσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πορεία. Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που καλύπτεται από σκληρό περίβλημα, μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε μία δύναμη που μας επιτρέπει να «διαβάσουμε» τις κινήσεις του ώστε να σπάσουμε την άμυνά του. Άλλος τύπος αντιπάλου γίνεται αόρατος και πρέπει να επιστρατεύσουμε την ιδιότητα του κατάλληλου χαρακτήρα για να τον βλέπουμε, ενώ προκύπτουν και συνδυασμοί των δυνάμεων αυτών (ηλεκτρισμός σε βρεγμένους αντιπάλους, φωτιά σε πετρέλαιο), με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που εντείνουν την ανάγκη για γρήγορη σκέψη και στρατηγική, ενώ έχουμε και skill tree αλλά και equipment που ενισχύουν περισσότερο την τακτική προσέγγιση και την εξατομίκευση. Προς το τέλος, όταν έχουν «ξεκλειδώσει» όλα τα συστήματα, οι μάχες είναι πραγματικά κορυφαίες σε κάθε τους πτυχή και δύσκολα θα αφήσετε το χειριστήριο από τα χέρια σας.

Τεχνικά άρτιο, σχεδιαστικά απαρχαιωμένο

Δυστυχώς, δεν είναι όλα θετικά στο gameplay σκέλος, αφού εκτός μάχης, στην εξερεύνηση, πάμε σε εποχές… PS3 με απαρχαιωμένο, άδειο level design, ανούσια δομή που μας αναγκάζει να τρέχουμε σε κενά δωμάτια για να πάρουμε ασήμαντα αντικείμενα, παραστρατώντας με εντελώς εμφανή τρόπο από τον στόχο μας. Οι πίστες είναι βαρετές και δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα, ενώ, δυστυχώς, κάποιες είναι ιδιαίτερα όμορφες και καλοσχεδιασμένες και έχουν προοπτικές που μένουν ανεκμετάλλευτες. Επίσης, οι τελευταίες πίστες κουράζουν πολύ, καθώς διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε και επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Όμορφο είναι, γενικά, όλο το παιχνίδι, ειδικά σε κονσόλες PS5 και Xbox Series X|S, όπου έχουμε 4K ανάλυση με 60 καρέ το δευτερόλεπτο, όμως ακόμα και σε κονσόλες της προηγούμενης γενιάς το Scarlet Nexus δείχνει και τρέχει ικανοποιητικά (30fps εδώ), αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα loading times. Όπως και να παίζετε, πάντως, θα δείτε εντυπωσιακές τοποθεσίες, όμορφα μοντέλα χαρακτήρων, τρομερούς εχθρούς και πολύχρωμα οπτικά εφέ και δεν πρόκειται να απογοητευτείτε καθόλου. Η μουσική, επίσης, είναι εξαιρετική, απόλυτα ταιριαστή και ευχάριστη σε κάθε σημείο του παιχνιδιού, ενώ συνοδεύει σωστά και το σενάριο.

Συμπέρασμα

Τελικά, το Scarlet Nexus είναι ένα πολύ αξιόλογο παιχνίδι που προτείνεται ανεπιφύλακτα σε anime fans, αλλά και σε όσους και όσες παίζουν παιχνίδια δράσης και action RPG. Αν δεν σας ενοχλεί η αφήγηση μέσω στατικών εικόνων και αν δεν έχετε μεγάλο πρόβλημα με την απουσία αξιοσημείωτης εξερεύνησης, στον νέο τίτλο της Bandai Namco θα απολαύσετε ένα συναρπαστικό, περίπλοκο σενάριο επιστημονικής φαντασίας με ένα ενδιαφέρον cast χαρακτήρων και με ένα από τα καλύτερα συστήματα μάχης που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.

Θετικά

• αξιόλογο σενάριο • χορταστική διάρκεια • κορυφαία μάχη • ικανοποιητικές τεχνικές επιδόσεις • πετυχημένη μουσική

Αρνητικά

• απαρχαιωμένο level design • παρωχημένα αφηγηματικά εργαλεία • επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες • ανούσιες παράπλευρες αποστολές

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ # 8/10