
Hellbound: Δαιμονικά συμβόλαια από την κόλαση, στη νέα ανατριχιαστική σειρά του Netflix_

Ένας άνθρωπος πίνει τον καφέ του σε ένα κατάστημα. Ιδρωμένος, κοιτά συνεχώς τριγύρω του με εμφανές άγχος. Φαίνεται έτοιμος να σπάσει, όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο: τρία πελώρια πλάσματα εισβάλουν στην πραγματικότητά μας και του επιτίθενται. Έτσι ξεκινά το Hellbound, η νέα σειρά του Netflix από τη Νότια Κορέα, με δημιουργό τον Yeon Sang-ho του Train to Busan.
Αμέσως, η εικονοπλασία τραβάει την προσοχή. Τα πλάσματα που ορμούν στον άτυχο άνδρα είναι απλώς πολύ αλλόκοτα σχεδιασμένα για να τα αγνοήσεις. Με μια πρώτη ματιά θυμίζουν γορίλες, μυώδη, επιβλητικά ζώα που στέκονται στα δύο πόδια. Με μια ακόμα ματιά, όμως, βλέπουμε ξεκάθαρα πως πρόκειται για απόκοσμες φιγούρες, που βγάζουν καπνούς και κινούνται με οργή και αποφασιστικότητα.
Ακόμα πιο παράξενα γίνονται τα πλάσματα αυτά, όταν μάθουμε τι συμβαίνει στη βασική πλοκή του Hellbound. Σε μια προσέγγιση που μας θυμίζει εκείνη του The Ring, βλέπουμε κι εδώ συμβόλαια θανάτου. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν έρχονται μέσα από βιντεοκασέτες, αλλά από το στόμα ενός τεράστιου προσώπου που σκίζει τις ραφές της πραγματικότητας. «Σε πέντε ημέρες, στις 10 το πρωί, θα πας στην Κόλαση» λέει το πρόσωπο σε έναν άνθρωπο. Μόλις έρθει εκείνη η στιγμή, εμφανίζονται από το πουθενά οι δαιμονικοί γορίλες για να εκπληρώσουν την υπόσχεση.

Ακόμα μια παράξενη πινελιά εμφανίζεται στο πώς τηρούνται τα συμβόλαια αυτά. Δεν θα δούμε δαίμονες με εκλεπτυσμένη μορφή, κομψές φιγούρες ή διαπραγματεύσεις. Αυτό που θα δούμε είναι τρία ογκώδη, πανίσχυρα πλάσματα να επιτίθενται με κάθε δυνατό τρόπο, να ξεσκίζουν τη σάρκα, να χτυπούν με γροθιές, να πετούν τους ανθρώπους σε τοίχους και αυτοκίνητα, και να διαλύουν τα πάντα στο πέρασμά τους, πριν κάψουν τη σάρκα των θυμάτων τους απλώς δείχνοντάς τη. Οι βίαιες αυτές εικόνες δεν είναι καθόλου συνηθισμένες, δεν βλέπουμε συχνά μια τέτοια προσέγγιση σε κόνσεπτ τέτοιου τύπου, και οι σκηνές αυτές είναι κάθε φορά εφιαλτικές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Ευτυχώς, το Hellbound δεν στέκεται αφηγηματικά στους δαίμονες αυτούς. Περισσότερο προσπαθεί να περιγράψει τον αντίκτυπο που έχει η εμφάνισή τους, το πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη κοινωνία. Η εμβέλεια είναι σχετικά μικρή, καθώς δεν παρουσιάζεται η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο και βλέπουμε μόνο τι συμβαίνει στην Κορέα. Με ένα πολυπληθές καστ, το σενάριο επιχειρεί να μας δείξει πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην πραγματικότητά τους. Φυσικά, δημιουργούνται διάφορα cults και η ροή της καθημερινότητας αλλάζει σημαντικά.

Από τις επικρατέστερες θεωρίες φαίνεται να είναι αυτή που «ρίχνει» το κολασμένο συμβόλαιο στην αμαρτία. Αν έχεις αμαρτήσει, ο θεός στέλνει τους αγγέλους του να σε ενημερώσουν πως θα πας στην κόλαση. Και μετά σε στέλνει εκεί. Η τόσο κυριολεκτική αντιμετώπιση της αμαρτίας, με τόσο άμεσα και φριχτά αποτελέσματα, «σπάει» τον κόσμο, ραγίζει τα θεμέλιά του. Ο ορισμός της αμαρτίας γίνεται όλο και πιο δύσκολος και η πίστη των ανθρώπων κλονίζεται ανεπανόρθωτα, αλλάζοντας στην πορεία πολλά «πρόσωπα».
Είναι ένα βασικό κόνσεπτ με πολλές προοπτικές που, ευτυχώς, το σενάριο εξερευνά επαρκώς, ιδίως με δεδομένη τη σχετικά σύντομη διάρκεια του Hellbound, στα 6 επεισόδια (από 40 λεπτά έως μία ώρα το καθένα). Οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, η ανάπτυξή τους διατηρεί την προσοχή του θεατή, οι ηθοποιοί είναι άψογοι στους ρόλους τους και το χτίσιμο αυτού του νέου κόσμου είναι πολύ συναρπαστικό. Οι ανατροπές έρχονται σε σωστές στιγμές, η σκηνοθεσία είναι ιδανική και στήνει κάποιες σκηνές δράσης που είναι πραγματικά εξαιρετικές, με τρεμάμενες λήψεις που διαρκούν πολύ και είναι γεμάτες ένταση.

Η αφήγηση ασχολείται με διάφορες προεκτάσεις της βασικής ιδέας, με το πώς την αντιλαμβάνονται τα ΜΜΕ, πώς διάφορες οργανώσεις προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από αυτή τη νέα πραγματικότητα, και φυσικά με το πώς οι ίδιοι οι «αμαρτωλοί» αντιμετωπίζουν αυτό που τους συμβαίνει. Το σενάριο είναι «σοβαρό», προσπαθεί να παρουσιάσει διάφορες ιδέες με κοινωνικό ενδιαφέρον και να αναλύσει τις αντιδράσεις του κόσμου, και έτσι η εικόνα των τριών τεράστιων οργισμένων πλασμάτων γίνεται ακόμα πιο παράξενη, και έχουμε έναν συνδυασμό εικονοπλασίας από comic τύπου Hellblazer με δράμα που καταπιάνεται με την πίστη και την ντροπή των ανθρώπων. Και, παραδόξως, όλο αυτό δεν μοιάζει γελοίο, και μάλιστα λειτουργεί.

Υπάρχουν κάποια σημεία που είναι κάπως αχρείαστα: όταν το σενάριο προσπαθεί να χτίσει δέσιμο με τους χαρακτήρες, αποτυγχάνει πλήρως. Αυτό, μάλιστα, δεν θα ήταν αρνητικό, αφού η δομή της αφήγησης βάζει στο επίκεντρο τον κόσμο, την κοινωνία, τις αλλαγές που έρχονται για όλους, και όχι μερικούς πρωταγωνιστές. Για να το κάνει πιο ξεκάθαρο, επίσης, χρησιμοποιεί ένα παράξενο χρονικό άλμα: όταν έχουμε πια γνωρίσει κάποιους χαρακτήρες και αρχίζουμε να βρίσκουμε ενδιαφέρον στις προσωπικότητές τους, μας πάει ξαφνικά κάποιον καιρό μετά και αφήνει στην άκρη προηγούμενα σεναριακά νήματα, για να υφάνει νέα. Είναι μια πολύ τολμηρή επιλογή που στην αρχή αποξενώνει τον θεατή αλλά στη συνέχεια κερδίζει και πάλι την προσοχή του με εύστοχο world building.
Δυστυχώς, παρόλο που ακολουθείται η ασυνήθιστη προσέγγιση αυτή, και πάλι η πλοκή προσπαθεί να δημιουργήσει συναισθηματική ταύτιση με κάποιους χαρακτήρες και το κάνει με πολύ προφανή τρόπο που πάει κόντρα στην υπόλοιπη παράξενη εικονοπλασία.Επίσης, η αφήγηση είναι λίγο ασύνδετη σε σημεία, καθώς δεν καταφέρνει πάντα να ενσωματώσει ιδανικά όλους τους χαρακτήρες και αργεί κάπως να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.
Όπως και να ‘χει, η σεζόν αυτή του Hellbound είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ιδέες και εφιαλτικές καταστάσεις. Η πλοκή είναι πολύ αλλόκοτη και η δομή ακόμα περισσότερο, αλλά το βασικό κόνσεπτ και ο τρόπος που ξετυλίγεται είναι αρκετά για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον ως το τέλος. Δεν γνωρίζουμε αν θα δούμε δεύτερη σεζόν και το τέλος δεν το κάνει ξεκάθαρο, αλλά σίγουρα υπάρχουν πολλά κομμάτια που δεν εξερευνήθηκαν αρκετά και έχουν πολύ χώρο για να αναπτυχθούν περαιτέρω. Ένας επιτυχημένος συνδυασμός στοιχείων από έργα όπως τα The Ring, Death Note, Hellblazer, με έμφαση στο world building και στις βαρύγδουπες ερωτήσεις που αφορούν τη θέση μας στο σύμπαν και την πίστη σε μια ανώτερη δύναμη.
Η σειρά κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο Netflix στις 19 Νοεμβρίου, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε με ελληνικούς υπότιτλους.