Χριστουγεννιάτικος folk τρόμος με… ευχούληδες στο Elves του Netflix

Κάτι «κακό» βρίσκεται στο δάσος. Σε μία φανταστική περιοχή της Σκανδιναβίας, με ομιχλώδη δάση δίπλα από παγωμένα νερά, έχει στηθεί ένας μεταλλικός φράχτης. Τα ψηλόλιγνα πεύκα στη μέση του πουθενά κρύβουν αρκετά μυστικά, όπως μαθαίνουμε στα πρώτα λεπτά της νέας σειράς του Netflix. Οι ντόπιοι θυσιάζουν ζώα για να ηρεμήσουν μία μοχθηρή δύναμη από μυστηριώδη πλάσματα, των οποίων τη φύση αποκαλύπτει εν μέρει ο τίτλος του σόου. Elves, ξωτικά, λοιπόν. Βέβαια, αναμενόμενα, δεν πρόκειται για ξωτικά με μακριά, μυτερά αυτιά και κατάλευκα δέρματα. Η σειρά αυτή επιχειρεί να συνδυάσει στοιχεία από έργα folk horror με κάποια που βλέπουμε σε ιστορίες τύπου E.T. o Εξωγήινος. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για μια ανάλαφρη σειρά εφηβικού τρόμου.

Μην περιμένετε, λοιπόν, τρομακτικά πλάσματα, gore και αντίστοιχα χαρακτηριστικά που θα βλέπατε σε μια σειρά τρόμου με προσέγγιση από τη μεριά του folk. Θα σας κάνω και μερικά μικρά spoiler στη συνέχεια, οπότε αν θέλετε τόσο πολύ να τα αποφύγετε για μια σειρά σαν κι αυτή, σταματήστε εδώ.

Μια οικογένεια που αποτελείται από κινούμενα, ζωντανά κλισέ πηγαίνει διακοπές Χριστουγέννων σε ένα νησί. Οι χαρακτήρες δεν έχουν καμία απολύτως προσωπικότητα και υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο για να δώσουν ώθηση σε συγκεκριμένα τμήματα της πλοκής. Η οικογένεια πηγαίνει σε ένα σπίτι παλιού τύπου, χωρίς τις σύγχρονες ανέσεις που συνηθίζονται σήμερα, και επιθυμεί να περάσει ήσυχα Χριστούγεννα, να χαλαρώσει χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Τι κρίμα που στο δάσος κρέμονται διάφορα σύμβολα, φτιαγμένα με ξύλα και κλαδιά! Τι κρίμα, επίσης, που η οικογένεια συμπεριφέρεται με εντελώς παράλογους τρόπους, απλώς και μόνο για να μπορέσει να υπάρξει σενάριο! «Να πάτε από την παραλιακή για να βγείτε εκεί που κατευθύνεστε» λέει ένας ντόπιος απ’ τον οποίον ζητούν οδηγίες, αφού έχουν ΉΔΗ χαθεί. Μετά, ενώ είναι ακόμη χαμένοι, ένας άλλος ντόπιος τούς λέει το ίδιο: «από την παραλιακή». Ε, ο πάτερ φαμίλιας αποφασίζει να μην ακολουθήσει τις οδηγίες και να «κόψει δρόμο».

Στη συνέχεια, το αμάξι χτυπά κάτι στον δρόμο, αλλά όταν κατεβαίνουν για να δουν τι ήταν, οι πρωταγωνιστές βλέπουν μόνο μια μαύρη γλίτσα. Αργότερα, αφού η οικογένεια έχει εγκατασταθεί στο σπίτι των διακοπών, το μικρό κοριτσάκι της θα πάει πίσω στο σημείο εκείνο και θα βρει ένα μικρό, χτυπημένο πλάσμα, το οποίο φυσικά θα πάρει μαζί της.

Ο «Ε.Τ.» αυτός, ένα «ξωτικό», ένα τρολ, ένας ευχούλης, όπως θέλετε δείτε το, είναι το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος στη συνέχεια. Οι ντόπιοι γίνονται όλο και πιο εχθρικοί και συμπεριφέρονται με εντελώς προβλέψιμο και κλισέ τρόπο, του στιλ «Κακή πρωτεύουσα, κακή πόλη, χωριό καλό, φύγετε», χωρίς πραγματικό λόγο.

Μόνο ένα άτομο της τοπικής κοινωνίας δείχνει πιο φιλική διάθεση, και είναι φυσικά μια κοπέλα που θέλει και δεν θέλει να φύγει από το νησί. Η συγκεκριμένη χαρακτήρας λειτουργεί αποκλειστικά ως μοχλός της αφήγησης, ως εργαλείο του exposition: όποτε πρέπει να μάθουμε κάτι για τη λειτουργία του νησιού, αυτή είναι που θα ενημερώσει την οικογένεια και, συνεπώς, εμάς. Οι αλλόκοτες αποφάσεις της οικογένειας των πρωταγωνιστών δεν σταματά στην επιλογή του δρόμου, ούτε μένει φυσικά στην υιοθέτηση ενός ευχούλη.

Οι βλακώδεις κινήσεις συνεχίζουν μέχρι το τέλος και οδηγούν σε περισσότερες συνέπειες συνεχώς, αν και η εξέλιξη είναι τρομερά αργόσυρτη και βαρετή. Η σειρά αποτελείται από έξι 20λεπτα επεισόδια και είναι απορίας άξιο γιατί δεν είναι μία ταινία…

Το Elves κάτι θέλει να πει για τη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στη φύση, για την καταστροφή της από ανθρώπινα χέρια και για το πώς δεν τη σεβόμαστε όπως της αρμόζει. Οποιοδήποτε όμως μήνυμα τέτοιου ύφους χάνεται στη μετάφραση, πίσω από ένα εντελώς απλοϊκό σενάριο, από αργό και κουραστικό ρυθμό και ένα καστ απίστευτα κλισέ χαρακτήρων. Η νέα σειρά του Netflix δεν προσπαθεί να φέρει κάτι νέο στο είδος της, αλλά δεν πειράζει αυτό. Αυτό που πειράζει είναι η προχειρότητα σε όλους τους τομείς, οι προβλέψιμες επιλογές στο στήσιμο κάθε πτυχής της ιστορίας. Δεν χτίζεται καμία σχέση τύπου E.T. και δεν θα δείτε τρόμο τύπου folk. Υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές σε κάθε σχετικό υποείδος.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/10

Το Elves κυκλοφορεί από τις 28 Νοεμβρίου στο Netflix.