Total War: Warhammer III Review: “Στρατηγική στο 11”

Η μιλιταριστική στρατηγική της Creative Assembly δεν έχει χάσει τη φόρμα της και το Warhammer III έφτασε στα χέρια μας μετά από αρκετό καιρό αναμονής για να μας το επιβεβαιώσει. Αφού του δώσαμε τον χρόνο του και μας αποκάλυψε τα κύρια συστατικά του, αρχίσαμε να συλλέγουμε τις σκέψεις μας που εκ των πραγμάτων, θα οδηγούσαν σε αυτή την παρουσίαση.

Τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς μας άφησαν αρκετά θετικές εντυπώσεις. Το δουλεμένο game design που παρεμβάλλει real time και turn based στοιχεία εξακολουθεί και είναι το σημαντικότερο κομμάτι που ξεχωρίζει στα Total War. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού όμως δεν είναι για όλους, όπως και το Total War δεν είναι για όλους τους λάτρεις των strategy games. Η Creative Assembly συνεργάστηκε για το Warhammer III με την Games Workshop, τη δημιουργό του επιτραπέζιου Warhammer 40.000, για την ενίσχυση του εικαστικού κομματιού και για να κλείσει με τον πιο δυνατό τρόπο την τριλογία.

Το παιχνίδι βασίζεται σε ένα αρκετά καλογραμμένο single player story και εκεί αντιλαμβανόμαστε ότι το παιχνίδι έχει αρκετό ζουμί. Το prologue στο Realms of Chaos μας μαθαίνει αρκετά για το παιχνίδι, για τη διπλωματία μεταξύ εχθρών και συμμάχων ενώ μας δείχνει πως να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας στη μάχη. Το καλό είναι πως Warhammer III κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να μάθει όσους αποφεύγουν να δοκιμάσουν κάποιο αντίστοιχο παιχνίδι, λόγω της πολυπλοκότητας που μπορεί να έχει.

Το κακό είναι πως στα χέρια μας είχαμε την έκδοση του Windows Store και λόγω του ότι τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς δεν είναι διαθέσιμα για αγορά εκεί, χάνουμε μέρος από το content των παλαιότερων παιχνιδιών. Έτσι έχουμε μόνο το Ogre Kingdoms DLC, το οποίο δίνεται δωρεάν σε όσους έχουν κάνει preorder το παιχνίδι, ή έναντι 11.99€ για όσους το ψάχνουν μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του, φέρνοντας στο παιχνίδι τα Ogres, μια φυλή ανθρωποειδών που κατεβαίνει από τα Βουνά του Πένθους (Mountains of Mourn), όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται.

Ξεκινάμε με τον τυπικό τρόπο, διαλέγοντας κάποιο faction και προτού χαθούμε στις πρώτες μας επιλογές, παίρνουμε μια αρχική γεύση από τον χάρτη του παιχνιδιού. Το single player σίγουρα θα μας κρατήσει μπόλικη συντροφιά πριν μεταπηδήσουμε στα υπόλοιπα game modes που θα πούμε αργότερα και η Creative Assembly πήρε το χρόνο της για να ακούσει τις φωνές μας, όσον αφορά στις διορθώσεις που έψαχνε η κοινότητα. Το Warhammer III έρχεται με ορισμένες αλλαγές που δε θα χαροποιήσουν μερικούς, αλλά θεωρώ ότι τα περισσότερα που έχουν γίνει στον τίτλο προβάλλουν πολλά θετικά στοιχεία.

Τα Factions

Μπορεί το gameplay του Warhammer III να είναι turn based, ωστόσο τονίζεται από τις επιλογές μας, από τις κινήσεις του αντιπάλου μας και από τα δουλεμένα mechanics. Και το σημαντικότερο, είναι ο κόσμος του Warhammer III, ο οποίος είναι τεράστιος και μας δίνεται για να τον κατακτήσουμε με το faction που θα επιλέξουμε.

Η φαντασία των δημιουργών του είναι ανεπανάληπτη και μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε πολλά στο μεγάλο map του παιχνιδιού. 7 είναι τα αρχικά factions που μπορούμε να επιλέξουμε ή 8 εάν έχετε στα χέρια σας και το DLC. Το θετικό σε αυτά τα 7 factions είναι αρκετά δουλεμένα και με πολλή λεπτομέρεια και συνδυασμούς και υπάρχουν συνολικά 12 σημεία απ’ όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάθε faction. Υπάρχουν Legendary Lords με πλούσιο lore από την ιστορία του φανταστικού κόσμου και έτσι, μπορούμε να επιλέξουμε αυτόν που θέλουμε περισσότερο.

Τα Factions που εμφανίζονται στο Warhammer III είναι τα εξής: Grand Cathay, Kislev, Khorne, Tzeentch, Nurgle, Slaanesh, Daemons of Chaos, Orge Kingdoms.

Νέα Game Modes

Στο βασικό Campaign mode, ο στρατός καταναλώνει resources και η οικονομία εμφανίζεται στο επάνω μέρος της οθόνης, με τη μορφή εισοδήματος που μπορούμε να ξοδέψουμε στην κατασκευή κτιρίων και φυσικά του στρατού που θα κληθεί να καταλάβει κάποια από τις άλλες περιοχές του ευμεγέθους χάρτη.

Gameplay wise, οι προσεκτικές κινήσεις μας σε κάθε γύρο μας φέρνουν κοντά με κάποια factions και μας απομακρύνουν από κάποια άλλα, ενώ μόλις αποκτήσουμε εχθρικές τάσεις με κάποια και πλησιάσουμε στην περιοχή, το παιχνίδι μας μεταφέρει στο real time σκηνικό της μάχης, εκεί όπου οι επιδόσεις του PC μας μετράνε. Κλασικό Total War δηλαδή με μερικές μικρές βελτιώσεις, ανεπαίσθητες σχεδόν.

Η φύλαξη των συνόρων είναι σημαντική, αλλά όταν έχουμε οχυρώσει την πόλη είδαμε ότι ο στρατός μπορεί να μπει εξαιρετικά εύκολα μέσα από τα τείχη, όσο προσέχουμε και το εσωτερικό της πόλης για τυχόν περίεργες κινήσεις εχθρικών δυνάμεων.

Οι μάχες είναι η ατραξιόν κάθε Total War. Όλες οι επιλογές μας παίζουν τεράστιο ρόλο στη μάχη και οι ήρωες είναι εκεί για να καθαρίσουν ότι απέμεινε. Πολλές φορές οι μάχες συμβαίνουν τόσο γρήγορα που δε προλαβαίνουμε να τις απολαύσουμε, ιδίως στην αρχή, όπου μια μικρή επιδρομή κατέληξε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Υπάρχει αρκετή πολυπλοκότητα βέβαια και βάθος στο παιχνίδι που θα μας βάλει στη θέση να διαβάσουμε αρκετά πριν κάνουμε κάποια επιλογή. Η βελτιωμένη διπλωματία και το σύστημα της πολιορκίας εμφανίζονται με νέα και πιο εύκολα μενού, από τα καλύτερα στοιχεία θεωρώ του τίτλου.

Στο παιχνίδι βρίσκουμε τα survival battles, single player με κάποια multiplayer και προσφέρουν πολύ-επίπεδες μάχες, παρέα με έναν αφηγηματικό χαρακτήρα. Στο survival κομμάτι θα πρέπει να επιζήσουμε από ορδές εχθρών που έρχονται για να καταλάβουν τα τρία σημεία στον χάρτη. Στο μεταξύ συγκεντρώνουμε χρήματα για να μπορέσουμε να χτίσουμε κτίρια και άμυνα, μέχρι στρατό για να συνεχίσουμε την επέκτασή μας.

Το Storm of Magic είναι ένα καινούργιο ruleset στο Warhammer III και συμπληρώνεται από το Minor settlements το οποίο έχει δεχτεί και τη μεγαλύτερη κριτική από τα υπόλοιπα, πιο κλασικά game modes που έρχονται μαζί με τον τίτλο.

Τα domination battles αφορούν το multiplayer κομμάτι και στόχος εδώ της Creative Assembly είναι να δώσει τροφή και στην διαδικτυακή κοινότητα, σε έναν τίτλο που έχει βαθιά τις ρίζες του χωμένες στο τοπικό multiplayer.

Τεχνικό κομμάτι – PC

Σίγουρα δεν κυλούν όλα ρόδινα και έχουμε ένα «ανήσυχο» game engine το οποίο γονάτισε πολλές φορές την RTX 2080 Ti στην real time μάχη, αλλά περιμένουμε την υποστήριξη της Creative Assembly στο μέλλον με διορθώσεις. Το υπόλοιπο setup δεν έδειξε να προβληματίζεται και έτσι ο εξαπύρηνος 3600XT ήταν μεν ψηλά στο usage αλλά όχι σε βαθμό που επηρέαζε την high end GPU μας.

Επίσης, τι γίνεται με τα mods; Οι δημιουργοί αναφέρουν ότι θα υπάρξει εκτενές support μέσω του Steam Workshop και του Mod Manager και αυτό θα συμβεί αργότερα, αφού πρώτα εξεταστούν τα όποια θέματα πρέπει να γίνουν στον τίτλο.

Συμπεράσματα & επιπλέον περιεχόμενο στο άμεσο μέλλον

Το Warhammer III έχει σίγουρα κερδίσει τους gamers με το gameplay του. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με την πλειοψηφία – ωστόσο το παιχνίδι έχει κάνει γενναία βήματα για να κλείσει όμορφα την τριλογία των Warhammer. Όμορφα σχεδιασμένοι κόσμοι, μονάδες, tech trees, factions που έχουν τα δικά τους μικρά campaigns και ένα καλύτερο interface.

Ακόμα και σε εμάς βέβαια, που απολαύσαμε τον τίτλο, ήταν εμφανές ότι το campaign ήθελε το «κάτι παραπάνω», ένα συναίσθημα που απορρέει ίσως από τους γνωστούς μας που γνωρίζουν και λίγο παραπάνω το σύμπαν του Total War. Παίζοντας, νιώθουμε ότι μετά από το όμορφα στημένο ξεκίνημα με το προαιρετικό tutorial, το gameplay αρχίζει να επιβραδύνει.

Τα θετικά του gameplay είναι πολλά. Η διάθεση και το υλικό που μας έδωσε η Creative Assembly είναι μπόλικο. Η όλη εμπειρία επισκιάζεται κάποιες φορές από τα τεχνικά προβλήματα και τις υψηλές απαιτήσεις που έχει ο τίτλος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δοκιμάσαμε την Windows Store έκδοση και όχι του Steam, έχει κάποια περιοριστικά στοιχεία. Σίγουρα προτείνουμε την Steam έκδοση για αρκετούς λόγους.

Για το PC θα χρειαστείτε επίσης και 115GB κενού χώρου στον δίσκο σας, που εν έτη 2022 δεν αποτελεί πρόβλημα, όμως πρέπει να σκεφτούμε και όσους δεν έχουν μεγάλης χωρητικότητας δίσκους ή/και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Το μέλλον φέρνει νέο περιεχόμενο από την Creative Assembly και περιμένουμε νέα factions και ίσως κάποιο map expansion, όπως μας έχει συνηθίσει το studio ανάπτυξης. Το εάν προτείνουμε το Warhammer III σε εσάς είναι εύκολο να απαντηθεί. Παρά τις αλλαγές που υπάρχουν, όσοι ευχαριστηθήκατε τα δύο πρώτα παιχνίδια της τριλογίας τότε θα αισθανθείτε σαν το σπίτι σας σε αυτό.

Ο τίτλος μας παραχωρήθηκε από τη Zegetron την οποία ευχαριστούμε θερμά.


Τι μας άρεσε

-Πληθώρα factions

-Οι multi-stage μάχες

-Το καλογραμμένο story

-Οι βελτιώσεις στη διπλωματία και τις πολιορκίες πιάνουν τόπο

Τι δε μας άρεσε

-Τα μικροπροβλήματα με stuttering. Κακό optimization

-Μικρά θέματα στα mechanics των μαχών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ # 7/10


Developer: Creative Assembly

Publisher: Sega

Κυκλοφορία: 14 Φεβρουαρίου 2022

Πλατφόρμες: Windows, macOS, Linux (μέσω της Feral Interactive)

Τιμή: 59.99€ (PC)

Επίσημη Σελίδα: Warhammer III