Το Sonic 2 σπάει μερικώς την “κατάρα” των video game adaptations (Review)

Ο ήρωας της Sega ήρθε το 2020 στη μεγάλη οθόνη μετά από πολλές αναταραχές, αφού η εταιρία αναγκάστηκε να ξαναμπεί στο σχεδιαστήριο και να ξεκινήσει από την αρχή με τον δημοφιλή χαρακτήρα. Περνώντας ταχύτατα την πανδημία, ερχόμαστε στον Απρίλιο του 2022, όπου και βλέπουμε το sequel το οποίο παίζει στους κινηματογράφους.

Η δεύτερη ταινία όμως δεν κάνει το ίδιο λάθος και ξεκινάει την αφήγηση από το σημείο που ολοκληρώνεται η πρώτη. Το live action στιλ επιστρέφει και μαζί του, επιστρέφει και το καστ της πρώτης ταινίας, όπως ο Jim Carrey που υποδύεται τον dr. Eggman Robotnik, ενώ στη φωνή της Αγγλικής έκδοσης, ο Sonic παίρνει σάρκα και οστά χάρη στον Ben Schwartz. Ο dr. Eggman ψάχνει ένα ισχυρό σμαράγδι, ικανό να αφανίζει ολόκληρους πολιτισμούς και αυτό το κάνει με τη βοήθεια του Knuckles (Idris Elba). Στην αντίπερα όχθη ο Sonic με τον Tails (Collen O’Shanussy) ταξιδεύουν στον κόσμο για να βρουν το σμαράγδι προτού φτάσει στα χέρια του dr. Eggman.

Σεναριακά, η ταινία παίρνει σαν βάση την πρώτη, και το επαναλαμβανόμενο σκηνικό είναι κάτι που δε μπορούμε παρά να εντοπίσουμε σχεδόν άμεσα. Το αν θα σας καταβάλλει αυτό κατά τη διάρκεια της ταινίας, είναι κάτι που εξαρτάται από το πόσο fan της σειράς δηλώνετε, ειδικά με την είσοδο περισσότερων χαρακτήρων από το σύμπαν. Ο δημοφιλής σκαντζόχοιρος έχτισε το κοινό του (ξανά) το 2020 στην πρώτη κυκλοφορία και η εμπορική επιτυχία του με $306 εκ. (USD), έδωσε στους παραγωγούς το “νεύμα” για το sequel, ενώ σε αυτό το σημείο να πούμε ότι εκτός αυτού, ετοιμάζεται και τρίτη ταινία που θα ολοκληρώσει την τριλογία.

Η δράση είναι αρκετή, αλλά σταματάει σε κλισέ ατάκες και και μηνύματα για την φιλία, τη σημασία της πίστης στον εαυτό μας, αλλά σίγουρα μεταφέρονται με καλύτερο τρόπο από το πρώτο φιλμ. Οι παραγωγοί φαίνεται πως έμαθαν από κάποιες παρατυπίες της πρώτης ταινίας, ωστόσο στο τέλος δεν είναι αρκετό αφού ακόμα και ο Knuckles, ο χαρακτήρας που προστέθηκε στο sequel μοιάζει “ρηχός” και παρά την εκτεταμένη διάρκεια της ταινίας, δεν κάνει πολλή εντύπωση.

Συνολικά, η ταινία είναι σαφώς μια “αναβάθμιση” από την αρχική, όμως υπολείπεται σε κάποιους τομείς όπως η διάρκεια που ήταν μαραθώνιος αφού αγγίζει τις 2 ώρες, κάτι όχι και τόσο συχνό για ταινίες του είδους. Στα θετικά είναι η ευχάριστη δράση και η εμφάνιση κάποιων μεγάλων ηθοποιών όπως ο Jim Carrey, που θα ήθελες να τον δεις για περισσότερες σκηνές επί της οθόνης. Όπως είπαμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού ετοιμάζεται άφθονο Sonic υλικό τα επόμενα χρόνια και έτσι ο χαρακτήρας της Sega θα μας ακολουθήσει και στο μέλλον.

Το τεράστιο αρνητικό είναι πως στην Ελλάδα η ταινία θα παιχτεί μεταγλωττισμένη και όχι με τους αγγλικούς διαλόγους, για να γίνει πιο φιλικό στις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο στερεί την μαγεία που εκπέμπουν μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, όπως ο Jim Carrey.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 6.5/10

Τίτλος: Sonic the Hedgehog 2 (Ελληνικός τίτλος: Sonic: Η Ταινία 2)

Σκηνοθεσία: Jeff Fowler

Διάρκεια: 122 λεπτά

Διανομή: Odeon