
Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok Review_

Το DoR ξεκινάει αμέσως μετά το endgame του Valhalla (προαιρετικά), οπότε πριν συνεχίσουμε πάρτε μια βαθιά ανάσα, καθώς το review ίσως περιλαμβάνει spoilers για εσάς που δεν έχετε παίξει το base game.
Το Dawn of Ragnarok φτάνει λίγο αργότερα από τα Wrath of the Druids, The Siege of Paris αν εξαιρέσουμε το The Legend of Beowulf, μιας και ήταν το περιεχόμενο του season pass.
Τα δύο λοιπόν αυτά DLCs κοστίζουν 24,99 Ευρώ έκαστο, όμως το Dawn of Ragnarok ήρθε ζητώντας 39,99, αλλά για να τα δικαιολογήσει προσθέτει πολλά επιπλέον πράγματα και gametime, το οποίο η Ubisoft ισχυρίζεται ότι ξεπερνάει τις 30 ώρες.
Το expansion είναι αρκετά μεγάλο σε διάρκεια και περιεχόμενο, όπως και το βασικό παιχνίδι, Valhalla και για να το ξεκινήσουμε έχουμε δύο τρόπους.
Ο ένας είναι απλός και προϋποθέτει να έχουμε τελειώσει το base game και να έχουμε ένα συγκεκριμένο (υψηλό) level στον χαρακτήρα, ενώ ο άλλος μας επιτρέπει να το τρέξουμε απευθείας από την αρχική οθόνη του παιχνιδιού, ιδανικό για όσους δεν προλαβαίνουν να κάνουν grind για levels στον μεγάλο χάρτη του game.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν Assassin’s τίτλο, το νέο DLC ξεφεύγει από τις ρίζες της σειράς και μας βάζει στο πεδίο της μάχης των θρύλων της σκανδιναβικής μυθολογίας, εκεί όπου βασίζεται και ολόκληρο το Valhalla, με τον Όντιν στο επίκεντρο.
“Θεϊκή συνταγή”
Αν αναλογιστούμε το ότι το Valhalla κυκλοφόρησε το 2020, τότε το expansion που βγήκε τον Μάρτιο του 2022 μας δείχνει πολλά για το πως σκέφτεται η Ubisoft, αλλά και το τι είχε στο νου της με το νέο expansion.
Το Valhalla, πήρε πολύ καλές σχόλια από την κοινότητα των reviewers και των gamers οπότε το expansion δε θα μπορούσε παρά να πατήσει σε μια κατά μια έννοια “θεϊκή”, αλλά ίδια συνταγή, για την επιτυχία του.
Το “θεϊκό” το συναντάμε αρκετά στο Ragnarok αφού ο χαρακτήρας μας, Eivor, μπαίνει σε έναν μυθολογικά αληθινό κόσμο ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία μαγείας και λαμβάνει χώρα στο Svartalfheim. Αλλαγές στον χάρτη, η δυνατότητα να παίξουμε σαν τον “All-Father” Όντιν και οι μυθικές – σχεδόν – μαγικές ικανότητες είναι κάποια από τα πράγματα που ξεχωρίζουν στο DLC.
Το story ξεκινάει με τον Όντιν, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης του γιου του Baldur από τα χέρια του Surtr, αλλά για να το κάνει αυτό θα χρειαστεί να περάσει από διάφορες δοκιμασίες και εμπόδια.

Gameplay-wise, “διαφορετικό και απαράλλακτο”
Όσον αφορά τα νέα χαρακτηριστικά, στο Ragnarok βλέπουμε την είσοδο νέων abilities που φρεσκάρουν ελαφρώς το gameplay. Ως Όντιν, έχουμε ένα μαγικό βραχιόλι το οποίο μπορεί να πάρει τις δυνάμεις των νεκρών εχθρών του και να τις χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος.
Στον αχανή κόσμο που περιλαμβάνει και άφθονη λάβα, αντίστοιχες δυνάμεις είναι σχεδόν απαραίτητες για να περάσουμε μια σειρά από αποστολές και side quests.
Για μια στιγμή, νόμισα ότι οι δυνάμεις είναι κάπου διαθέσιμες και μπορείς να τις αλλάξεις, ωστόσο περιοριζόμαστε μονάχα σε δύο abilities. Αυτό σημαίνει πως αν θέλουμε κάποιο ability που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα θα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο εχθρό που το φέρει και να του το πάρουμε, δια μάχης.
Τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται ακόμα και στα βασικά quests, αλλά η χώρα των Dwarves που ουσιαστικά διαδραματίζεται το Ragnarok, έχει άφθονα side quests που εξιτάρουν το ενδιαφέρον και ευθύνονται για το εκτενές, περίπου 20-ωρο gameplay που θα μας προσφέρει.
Για κάποιον “απλό” άνθρωπο αυτό σημαίνει τρεις με έξι ημέρες gameplay, εάν θέλει να απασχολείται περίπου 4 με 6 ώρες την ημέρα με το παιχνίδι.
Το σύστημα μάχης ακολουθεί αυστηρά το Valhalla και έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια δράση και με τους χαρακτήρες που κομπιάζουν όταν πάνε να εκτελέσουν ακόμα και βασικές εντολές. Το DLC όμως μας φέρνει κοντά και με τερατώδεις πολεμιστές από ένα μυθολογικό παρελθόν ενώ η λάβα τα κάνει όλα πιο εντυπωσιακά και επικίνδυνα επιτρέποντας να επιλέξουμε τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τη μάχη, μέχρι έναν βαθμό.

Παίξαμε στο PC
Το Valhalla το χαρήκαμε στο PC και το δοκιμάσαμε σε μερικές κάρτες γραφικών για να δούμε πως τα καταφέρνει. Τόσο με την RTX 2080 Ti (υλοποίηση Gaming OC της Gigabyte) όσο και με την λιγότερο ικανή για 4K ή υψηλές αναλύσεις γενικότερα RX 6600 XT της AMD (υλοποίηση Gaming OC της Gigabyte), το Ragnarok τρέχει απίστευτα καλά, χωρίς τις παρενέργειες του Valhalla από την αρχή της κυκλοφορίας του.
Τρέχει υπέροχα, ενώ το framerate δεν πέφτει τρομερά όταν βρισκόμαστε εντός κάποιας πόλης, ωστόσο εκεί νιώθουμε ότι μειώνεται στα 35 FPS στημ μικρή 6600 XT της AMD και στην 1440p ανάλυση με τις λεπτομέρειες στο Ultra.
Ολοκληρώνοντας, το Ragnarok φαίνεται πως κλείνει το κεφάλαιο του Valhalla με έναν επικό τρόπο. Το φανταστικό περιεχόμενο είναι άκρως ευπρόσδεκτο και η δυναμική που προσθέτει είναι ενδιαφέρουσα, αλλά το στοιχείο της επανάληψης είναι ξανά κάτι που θα κριθεί από τους fans της σειράς.
Δεν σημαίνει όμως ότι το expansion είναι βαρετό. Σε καμία περίπτωση αφού το παιχνίδι, με την είσοδο spells και νέων εχθρών που θυμίζουν έντονα το γνωστό, πρώην exclusive του PlayStation, προσφέρει άφθονη δράση στο πέρασμά του, χωρίς να σέβεται όμως πολλά μυθολογικά στοιχεία.
Τι μας άρεσε
-Πολλά activities και mini games
-Καινούργιοι εχθροί για να αντιμετωπίσουμε
-Η προσθήκη του μαγικού στον κόσμο του Valhalla
Τι δε μας άρεσε
-Νιώθεις ότι επαναλαμβάνεται
-Τεράστιο game με 130GB στο δίσκο
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ # 7/10
Developer: Ubisoft
Publisher: Ubisoft
Κυκλοφορία: 10 Μαρτίου 2022
Πλατφόρμες: PC, Xbox Series X/S, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One.
Τιμή: 39,99€ (PC)
Επίσημη Σελίδα: Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarok (υπόψιν απαιτείται το Valhalla για να τρέξετε το Ragnarok)