Dune 2021: Ανατρεπτικό και “ξεφουσκώνει” πάνω στην κλιμάκωση

Δε θα ήταν περίεργο να αναφέρουμε το Dune ως μια από τις ταινίες της χρονιάς – κέρδισε άλλωστε έξι ολόκληρα Oscars στην επίσημη απονομή αφήνοντας πίσω της άλλα δυνατά ονόματα της σεζόν.

Το βραβείο του Best Sound, των Καλύτερων Visual Effects και Music Written for Motion Pictures ήταν ανάμεσα στα βραβεία που σάρωσε στην απονομή.

Στην πορεία θα συναντήσετε μικρά spoilers που μπορεί να σας… αναστατώσουν. Οπότε αν δεν έχετε δει την ταινία ήρθε η στιγμή να πατήσετε φρένο, ή συνεχίστε αν νιώθετε την ανάγκη.

Μπαίνοντας στον κόσμο του, το Dune αντλεί όλη του την έμπνευση από την original ταινία των 80s και αυτό γίνεται αντιληπτό από το ρυθμό που κινείται.

Αργός, που σου δίνει τη δυνατότητα να καταλάβεις τι γίνεται χωρίς να βομβαρδίσει τα μάτια σου, αν και αυτό συμβαίνει πρακτικά λίγες σκηνές αργότερα, όταν ο επικίνδυνος πλανήτης Arrakis στον οποίο έχουν φτάσει ο Paul Atreides με την οικογένειά του, πέφτει θύμα επίθεσης του αδίστακτου Harkonnen.

Ο Denis Villeneuve πατάει στα χνάρια του θρυλικού σκηνοθέτη David Lynch (Mulholland Dr., Blue Velvet, The Elephant Man) και οδηγεί με αυτοπεποίθηση το φιλμ, ενώ η ομάδα των ειδικών εφέ φαίνεται πως δουλεύει απανωτές ώρες για να φτιάξει τον αρκετά λεπτομερή κόσμο του Dune.

Μάχες με σπαθιά, βέλη, ρουκέτες και καθετί που υπάρχει σε ένα φανταστικό μέλλον ξεδιπλώνεται χωρίς πολλά extremes και χωρίς να υπερβαίνουν τους κανόνες της φυσικής. Το “ορνιθόπτερο”, ή αλλιώς οι “ιπτάμενες λιβελούλες”, είναι το σήμα κατατεθέν της ταινίας, και το motion blur στα φτερά τους είναι επίσης φανταστικό που πιστεύεις ότι το έφτιαξαν με το χέρι, παρά προσεκτικά τοποθετημένα post processing effects.

Ο Timothée Chalamet (Paul) μαζί με τη Zendaya (Chani) αποτελούν το βασικό δίδυμο που μας ενδιαφέρει, εκτελούν όμορφα τις γραμμές που τους δόθηκαν και συμπληρώνονται από τους Oscar Isaac (Duke Leto Atreides) και Rebecca Ferguson (Lady Jessica Atreides) για το βασικό καστ.

Από αυτό δεν αφήνουμε εκτός τον Stellan Skarsgard ο οποίος βυθίστηκε (πέρα από μια τεράστια μπανιέρα για να επιζήσει από την απόπειρα δολοφονίας του), στο ρόλο του Βαρώνου Vladimir Harkonnen.

Ο Jason Momoa μάλιστα, εμφανίζεται ως ο δεινός πολεμιστής Duncan Idaho που έρχεται να σώσει την κατάσταση μετά τα μέσα του φιλμ προστατεύοντας τον φίλο του Paul.

Το μισό της ταινίας είναι με βεβαιότητα τα ειδικά εφέ μαζί με τη μουσική υπόκρουση του Zimmer, ενώ πλαισιώνεται από την ιστορία που ολοκληρώνεται μετά τις 2-μιση ώρες, χωρίς να μας συναρπάζει η υποκριτική όλων πλην μερικών.

Ο Javier Bardem εμφανίζεται και αυτός στην προσπάθεια του Villeneuve, με τον μικρό ρόλο του Stilgar και τον βλέπουμε περισσότερο στον απόηχο της ταινίας, εκεί όπου όντως νιώθουμε ότι μόλις ξεκινάει. Και πράγματι, τότε βλέπουμε να συμβαίνουν πολλά, και εκεί ο Villeneuve επιλέγει να ρίξει μαύρο και να κλείσει το πρώτο act της ταινίας.

Το hype σίγουρα οδήγησε στις νίκες των Όσκαρ και σίγουρα πέρα από το κομμάτι των εφέ και της μουσικής, θα λέγαμε ότι στο σύνολό της η ταινία θα κρατήσει το ενδιαφέρον των θεατών.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ #7/10

Τίτλος: Dune (Part One)

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Διάρκεια: 155 λεπτά

Διανομή: Tanweer