Creative Stage 360 Review: Dolby Atmos Soundbar με 2.1 κανάλια

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, η Creative έφερε στο studio τη νέα Stage 360, μια από τις πιο προσιτές ηχομπάρες πλήρους μεγέθους με Dolby Atmos και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μικρό licensing trick που εγγυάται ποιοτικό ήχο από μια αναγνωρισμένη εταιρία, η ηχομπάρα έχει πολλά ακόμα να δώσει στο σαλόνι μας.

Για αυτούς που είναι σκεπτικοί και δε θέλουν να σπαταλήσουν πολλά, υπάρχουν δεκάδες επιλογές για ένα καλό σύστημα ήχου, όμως και πάλι θα πρέπει να κάνουν μια πολύ καλή έρευνα αγοράς προτού επιλέξουν το κατάλληλο προϊόν.

Η Stage είναι πρακτικά μια 2.1 ηχομπάρα και η Creative υπόσχεται μια 5.1.2 εμπειρία χάρη στο Dolby Atmos, ωστόσο παραμένει μια ηχομπάρα με 2 συν 1 ηχεία.

Σχεδιαστικά είναι μια καλαίσθητη μαύρη συσκευή που μπορεί να σταθεί εύκολα στο έπιπλο της τηλεόρασης ενώ μπαίνει μέχρι και κάτω από το πλαίσιο αυτής, για να κρυφτεί εύκολα από το οπτικό πεδίο και για να μην προεξέχει άχαρα.

Μικρές καμπύλες και τα λαστιχένια πλήκτρα στο επάνω μέρος καθιστούν εύκολη τη χρήση της και έχουν καλό grip, αλλά υπόψιν ότι θα τα φτάνουμε δύσκολα εάν μπει κάτω από την τηλεόραση.

Η διάτρητη πρόσοψη και το εξίσου διάτρητο επάνω σημείο κρύβουν τα δύο μεσαία woofer που έχει η ηχομπάρα, ωστόσο να σημειωθεί ότι στο πάνω σημείο δεν υπάρχει κάποιο εμφανές άνοιγμα διαφυγής του ήχου, το βασικότερο στοιχείο που ξεχωρίζει σε ένα σύστημα ήχου με Dolby Atmos, είναι πως ο ήχος έρχεται στον ακροατή και από πάνω.

Αυτό προσπερνάται αρκετά γρήγορα διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής και ρίχνοντας μια ματιά στο site της εταιρίας και όπως είπαμε, το Dolby Atmos αποτελεί επί της ουσίας ένα χαρακτηριστικό licensing.

Στη συσκευασία θα βρούμε πέρα από το καλώδιο ρεύματος και ένα καλώδιο οπτικής ίνας (SPDIF) το οποίο μπορούμε να συνδέσουμε απευθείας στην πηγή μας. Το subwoofer συνδέεται με το δικό του, ενσωματωμένο καλώδιο με connector επάνω στην ηχομπάρα.

Όσον αφορά άλλες συνδέσεις που έχει η συσκευή, βρίσκουμε δύο HDMI 2.0 θύρες, την οπτική, μαζί με μια USB για firmware updates και service. Το μήκος της οπτικής που παρέχεται είναι 1.5 μέτρο – αρκετό για να φτάσει από την τηλεόραση ή την κονσόλα μας, επάνω στην ηχομπάρα. Φυσικά στην εγκατάσταση χρειάζεται ύψιστη προσοχή να μην τσακίσουμε το καλώδιο κατά λάθος και το καταστρέψουμε.

Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι αυτή του Bluetooth 5.0 οπότε η σύνδεση ενός smartphone ή laptop γίνεται παιχνιδάκι. Έπειτα, μέσω του παρεχόμενου χειριστηρίου υπάρχει δυνατότητα να ελέγξουμε απομακρυσμένα την ηχομπάρα, αλλάζοντας μια μεγάλη λίστα επιλογών.

Με το Bluetooth, μιας και είναι παράλληλα μια τεχνολογία που μπορεί να ελέγξει απομακρυσμένα συνδεδεμένες συσκευές, έχουμε και κάποια controls τύπου media player επάνω στο χειριστήριο. Παύση, skip και previous είναι απεικονίζονται στο στρογγυλό πολλαπλό κουμπί και μας επιτρέπουν να επιλέξουμε με ευκολία ένα από τα παραπάνω. Το γρήγορο πλήκτρο mute είναι και αυτό χρήσιμο όταν θέλουμε άμεση σίγαση της ηχομπάρας, ενώ πέρα από την αλλαγή mode που θα πούμε παρακάτω, έχουμε και μια ρύθμιση “far και near” που ρυθμίζει το “βάθος” του μέσω ειδικών εφέ.

Το γεγονός ότι η συνολική απόδοση μετριέται στα 240W είναι άκρως θετικό από την Stage 360 των 199€, αφού έτσι έχουμε σαφώς δυνατότερο ήχο από αυτόν της τηλεόρασής μας, και παράλληλα πιο ποιοτικό αποτέλεσμα ταυτόχρονα.

Μέσω του χειριστηρίου έχουμε επιλογές για ρύθμιση της έντασης του μπάσου και το πόσο θα κάνει bleed στον ήχο μας, και άλλη μια επιλογή για την ένταση των δύο ηχείων που βρίσκονται στο βασικό σώμα της συσκευής. Το πλήκτρο του mode μας εναλλάσσει τα προγραμματισμένα presets του ήχου ανάλογα με το περιβάλλον ή και το υλικό που βλέπουμε. Τη νύχτα όπου θέλουμε να μην ενοχλήσουμε το διπλανό δωμάτιο, μπορούμε να θέσουμε το σχετικό mode από το χειριστήριο. Υπάρχει επίσης αποκλειστικό mode για μουσική, το οποίο φέρνει πιο μπροστά τα πρίμα για ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Αν θέλουμε, μπορούμε να αυξομειώσουμε και το μπάσο της ηχομπάρας από το χειριστήριο και πάλι, ωστόσο είδαμε ότι σε ρύθμιση μεγαλύτερη του 4 ο ήχος γίνεται εξαιρετικά δυνατός και το μπάσο αρχίζει να ενοχλεί. Έκαστος στο είδος του βέβαια.

Η Ποιότητα του ήχου, αντί επιλόγου

Ποιοτικά η ηχομπάρα στέκεται επάξια με τον αρκετά διαυγή ήχο της. Τοποθετώντας την σε σημείο ακριβώς κάτω από την τηλεόρασή μας, όπως μας δείχνουν οι φωτογραφίες, έχουμε ένα πολύ σωστό αποτέλεσμα και το μπάσο μας το ρυθμίσαμε στο +3 για τη μεγαλύτερη ισορροπία σε ταινίες.

Για μουσική προτιμήσαμε το +2 στο μπάσο, περισσότερο για να απολαύσουμε ένα τραγούδι με τον πιο σωστό τρόπο. Κάποιοι, ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούν, ρυθμίζουν το μπάσο εξαιρετικά ψηλά, ωστόσο εδώ δε φαίνεται να χρειάζεται.

Σίγουρα λοιπόν η Stage 360 λύνει τον προβληματισμό για το εάν χρειαζόμαστε επιπλέον ηχεία στην τηλεόραση, και λύνει επίσης και κάτι ακόμα. Δεν χρειάζεται να επενδύσουμε τρελά στην αγορά κάποιας ηχομπάρας, αλλά ούτε και στην αγορά ενός τεράστιου setup ηχείων, αφού εάν δεν έχετε κάποιο “πρόχειρο” PC για τη σύνδεσή τους, θα χρειαστείτε και την αγορά ενός συμβατού home theater ενισχυτή – οπότε το κόστος ανεβαίνει σημαντικά.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι με 199€ η Stage 360 θα καλύψει αρκετούς, αφού χωρίς να κάνει φοβερές εκπτώσεις στην ποιότητα του ήχου, είναι η καλύτερη midrange λύση για ένα μικρομεσαίο home theater.


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 4/5

Που την βρίσκουμε: Μέσα από το επίσημο site.

Πόσο κοστίζει: 199€ σε προσφορά αυτή την περίοδο. 229€ εκτός προσφοράς.