AOC AG324UX 4K IPS Gaming Monitor Review Απογειώνει το Gaming

Το Gaming είναι η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και κοντράρεται ακόμα και με αυτή του κινηματογράφου. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για τον τομέα των οθονών, και η AOC είναι ένα καλό παράδειγμα ενός κατασκευαστή με άρτια γνώση της αγοράς της.

Σε αυτή την παρουσίαση, και για να πιάσουμε το σφυγμό των eSports, η AOC μας έστειλε την AG324UX, μια 4K οθόνη 31.5 ιντσών, με IPS panel και ρυθμό ανανέωσης τα εκπληκτικά 144Hz, που μοιάζουν να είναι «νόρμα» τα τελευταία χρόνια.

Η οθόνη συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές της αγοράς, με αρκετά επιθετική εμφάνιση ενώ το μέγεθος των 31.5 ιντσών απαιτεί να έχετε χώρο στο γραφείο που θα την τοποθετήσετε, αλλιώς τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όπως προαναφέραμε, η οθόνη τρέχει χάρη σε ένα 4K IPS panel με ρυθμό ανανέωσης 144Hz, ιδανικά specs για μια gaming και δη esports οθόνη. Στα συν της, προσθέτουμε σίγουρα το WLED backlight για ομοιόμορφο φωτισμό πίσω από το panel, το ρυθμό ανανέωσης 1ms MPRT και τις εξαιρετικά μεγάλες γωνίες θέασης που αγγίζουν τις 178 μοίρες.

Στα της συνδεσιμότητας έχουμε 2x HDMI 2.1 υποδοχές με υποστήριξη HDCP 2.2 και μια Display port 1.4 που υποστηρίζει το πρότυπο DSC για συμπίεση του σήματος και δυνατότητα για υπερυψηλές αναλύσεις από σύγχρονο hardware. Το DSC χρησιμοποιείται βέβαια κυρίως για 4Κ (και 8K) τηλεοράσεις και οθόνες που θέλουν να επιτύχουν υψηλό ρυθμό ανανέωσης (60Hz και άνω), αλλά είναι χρήσιμο που το συναντάμε και εδώ.

Σημειώνεται ότι μέσω της HDMI 2.1 η μέγιστη ανάλυση που μπορούμε να τρέξουμε είναι 4K στα 120FPS, υποστηρίζοντας κανονικά τις next-gen κονσόλες PS5 και Xbox Series S/X.

Παρέα με αυτά, βρίσκουμε και ένα USB 3.2 hub με 4 downstream ports και μια fast charge υποδοχή αλλά και μια USB-C (3.1) με δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων και ρεύματος με ισχύ έως 90W. Η σύνδεση ενός MacBook Pro ήταν πανεύκολη υπόθεση.

Συνοδευτικά

Όντας ένα monitor της gaming αγοράς, η AOC AG324UX φέρει πολλά aggressive στοιχεία και μεγάλη μεταλλική βάση, μαζί με πλήθος παρελκομένων που κάνουν τη χρήση της πιο εύκολη υπόθεση.

Στα παρελκόμενα συναντάμε και ένα ενσύρματο controller, καθώς με το μεγάλο της μέγεθος, δυσκολευόμαστε να φτάσουμε το joystick στο πίσω μέρος της οθόνης. Το controller περιλαμβάνει πλήκτρα με όμορφο tactile feedback και έτσι μπορούμε να περιηγηθούμε στο μενού της εξαιρετικά εύκολα.

Το 4K είναι εύκολα η ανάλυση που ξεκλειδώνει τις παραγωγικές δυνατότητές μας όχι μόνο στη δουλειά, αλλά και στο gaming και εκεί ακριβώς είναι που στοχεύει η AOC με αυτό το κομψοτέχνημα για το γραφείο.

Εμφάνιση

Οι επιθετικές γραμμές μπορεί να μην είναι για όλους ωστόσο η πρόσοψη διατηρεί έναν πιο σοβαρό χαρακτήρα, σε σχέση με το πίσω μέρος της βάσης. Αυτό μέχρι να εντοπίσετε τα κρυφά LEDs που κρύβονται στο κάτω μέρος του panel, όπως και στη βάση της, η οποία εκπέμπει το λογότυπο AGON επάνω στο γραφείο. Όλα κλείνουν από τις ρυθμίσεις – σε περίπτωση που δεν ξετρελαθήκατε.

Η βάση εκτείνεται για περίπου 20 πόντους μπροστά από την οθόνη και άλλο τόσο περίπου από το πίσω μέρος, κάνοντας έτσι δύσκολη την τοποθέτηση σε γραφεία με μικρό βάθος. Γραφεία δηλαδή με βάθος μικρότερο από 60 cm δε θα προσφέρουν καλή εμπειρία και θα δυσκολέψουν πολύ την κατάσταση.

Ποιότητα Εικόνας

Η AOC παίζει στην αφρόκρεμα της αγοράς με την AG324UX, οπότε και η ποιότητα της εικόνας που περιμένουμε είναι εξαιρετικά υψηλή. Πράγματι, από μια τυπική απόσταση από την οθόνη, για τις 31.5 ίντσες (60 cm), η AG324UX είναι εξαιρετική, με σωστά μαύρα και άφθονο χρώμα. Αφού επαναφέραμε τις ρυθμίσεις στις εργοστασιακές, παίξαμε και με τις ρυθμίσεις, εκεί όπου είδαμε να υπάρχουν μπόλικα μενού και ρυθμιστικά για να φέρουμε την εικόνα στα μέτρα μας.

Το IPS panel έχει όλα τα γνωστά θετικά. Τις μεγάλες γωνίες θέασης χωρίς περίεργες αλλαγές στα χρώματα και το βαθύ μαύρο το οποίο θα πρέπει να το ρυθμίσουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις μας. Η συγκεκριμένη μάλιστα δεν είναι curved γι’ αυτό και οι 31.5 ίντσες θέλουν προσοχή στην απόσταση που θα την τοποθετήσουμε, με τα 60 cm να είναι αρκετά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το gaming αποδεικνύεται αρκετά εντυπωσιακή υπόθεση και είδη παιχνιδιών όπως racing και adventure θα ξεδιπλώσουν όλα τα πλεονεκτήματα των 144Hz, που στην ανάλυση του 4K είναι υπεραρκετά. Ακόμα και με μια κάρτα της τάξης της RTX 2080 Ti κάποια παιχνίδια θα σκαλώσουν σε αυτόν τον συνδυασμό, όμως και πάλι, μειώνοντας για λίγο τις λεπτομέρειες τα αποτελέσματα μας ανταμείβουν και με το παραπάνω.

Ρυθμίσεις

Από πλευράς ρυθμίσεων στην οθόνη θα βρούμε πραγματικά τα πάντα. Από τα έτοιμα presets για παιχνίδια RTS, FPS, Racing, eSports, Beat em Up και MMORPG έχουμε και δύο Gamer προφιλ για τις δικές μας ρυθμίσεις που μπορούμε να ανακαλέσουμε εύκολα μέσα από το χειριστήριο.

Ανάμεσα στα specs της AG324UX, θα συναντήσουμε και επιλογές για τον φωτισμό, και μέσα από πλήθος εφέ μπορούμε να ρυθμίσουμε ένα χρώμα που να ταιριάζει με το υπόλοιπο γραφείο μας.

Οι λειτουργίες PIP και PBP για παράθεση μιας δευτερεύουσας πηγής όσο δουλεύουμε υπάρχουν, και μας λύνουν τα χέρια όταν έχουμε να δουλέψουμε από πολλά συστήματα ταυτόχρονα. Έτσι βάζει «τικ» και στις επαγγελματικές μας προθέσεις.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, θέλουμε να κλείσουμε με μερικές σκέψεις γύρω από την AG324UX των 31.5 ιντσών και της 4Κ ανάλυσης. Σίγουρα πρόκειται για ένα φορτωμένο με χαρακτηριστικά μοντέλο με έμφαση στο extreme gaming και τα esports. Η τιμή των ~1000€ δε θα συγκινήσει κανέναν ωστόσο, και αυτό είναι το βασικότερο μελανό σημείο της συγκεκριμένης. Στα θετικά της είναι η ποιότητα του panel, όπου με IPS κάνεις πολλές εργασίες και τα χρώματα μεταφέρονται καλύτερα από κάποια VA φερ’ ειπείν.

Ο λόγος που κοστίζει τόσο εντοπίζεται και το κατασκευαστικό κομμάτι, αφού κυριαρχεί η χρήση μετάλλου στη βάση, ενώ με τα «εξτραδάκια» όπως η φωτιζόμενη πρόσοψη και το φως της βάσης είναι μερικά πράγματα που πληρώνονται «αδρά», για να υπάρχουν.


Που θα τη βρούμε: Ελλάδα

Τιμή: ~1000€

Επίσημο site: AOC