Κανείς δεν είναι ασφαλής | Μεγάλη παραβίαση για την Capcom

Περισσότερο φως κατέφτασε στην υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων κατά την παραβίαση ασφαλείας που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο χρόνο, αναδιαμορφώνοντας τον αριθμό των θυμάτων σε πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει με το μέγεθος της ζημιάς μετά τους νέους υπολογισμούς να ανεβαίνει σε μεγαλύτερα ύψη. Η εταιρεία επισημαίνει διαρκώς τη δέσμευσή της για την μελλοντική αποτροπή νέων παρόμοιων περιστατικών, ενώ ανακοίνωσε πως θα πάρει νέα και πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Το Νοέμβριο του 2020, η Capcom επιβεβαίωσε τις φήμες που την έδειχναν να έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, προειδοποιώντας πως έχουν διαρρεύσει προς άγνωστη κατεύθυνση προσωπικά δεδομένα, εκθέσεις πωλήσεων, οικονομικά δεδομένα, αλλά και πως ο οργανισμός Ragnar Locker βρίσκεται πίσω από την εν λόγο επίθεση. Τη στιγμή της πρώτης ανακοίνωσης έγινε γνωστό πως στοιχεία υπαλλήλων της εταιρείας είχαν παραβιαστεί, υπολογίζοντας ταυτόχρονα πως περίπου 350.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων συνεργατών, υπαλλήλων και πελατών, έχουν επηρεαστεί.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Μέσω της νέας της ανακοίνωσης στις 12 Ιανουαρίου 2021, προχώρησε σε επανυπολογισμό των δεδομένων, αποκαλύπτοντας πως 16.406 άνθρωποι βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κομμάτι των προσωπικών τους δεδομένων. Ο αριθμός αυτός επιμερίζεται σε 3.248 εταιρικούς συνεργάτες, 9.164 πρώην υπαλλήλους αλλά και 3.995 εν ενεργεία υπαλλήλων και συσχετιζόμενα μέρη. Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει αφορούν ονόματα, διευθύνσεις email, διευθύνσεις κατοικίας, τηλεφωνικός αριθμούς αλλά και πληροφορίες του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Υπογραμμίζει δε πως δεν έχουν επηρεαστεί δεδομένα καρτών, καθώς όλες οι συναλλαγές εκτελούνται μέσω τρίτου μέρους και ως εκ τούτου οι πληροφορίες δεν αποθηκεύονται εντός της εταιρείας. Συμπλήρωσε δε πως η επίθεση δεν αφορούσε τον τομέα του online gaming και έτσι διαβεβαίωσε τους παίκτες πως είναι ασφαλές να παίζουν ή να αγοράζουν παιχνίδια της Capcom μέσω διαδικτύου. Αναδιαμόρφωση έκανε και στον συνολικό αριθμό των θυμάτων, που πλέον φτάνει τις 390.000.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ


Η εταιρεία βρίσκεται στην διαδικασία ιχνηλάτησης και επικοινωνίας με όσους έχουν επηρεαστεί από την επίθεση, ενώ θα συνεχίσει να ερευνά σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ προσπαθεί να σταθεροποιήσει τον τελικό αριθμό των εμπλεκόμενων μέχρι και την τελευταία περίπτωση. Η ανακοίνωση κλείνει με την παράθεση των στοιχείων επικοινωνία για την Ιαπωνία, την Αμερική και την EMEA για όσους είναι ανήσυχοι σχετικά με την κατάσταση των προσωπικών τους δεδομένων και θέλουν να επικοινωνήσουν. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α., ενώ δουλεύει στην αναβάθμιση της ασφάλειας των συστημάτων της. “Τις βαθύτερες συγγνώμες μας για τυχόν επιπλοκές ή ανησυχίες που προκλήθηκαν από το συμβάν” αναφέρει η δήλωση ενώ καταλήγει “ως εταιρεία που χειρίζεται ψηφιακό περιεχόμενο, πρόκειται για συμβάν με τη μέγιστη σοβαρότητα” και δεσμεύεται να αναβαθμίσει και να αποφύγει δια ροπάλου νέες τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.