
2077 λόγοι που η Ευρώπη αποτυγχάνει στον κλάδο του gaming_

Το Cyberpunk 2077 έχει αποτελέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στην κοινότητα των gamers. Οι εξελίξεις, από την πρώτη ημέρα του launch του τίτλου τρέχουν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα΄ τις επιστροφές των τίτλων, ακολούθησαν μηνύσεις επενδυτών, κατακόρυφη πτώση της μετοχής της εταιρείας, patches και updates σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και καταγγελίες για 12ωρη εργασία developers και εσωτερικές συγκρούσεις. Η έκταση που πήρε το θέμα ήταν τέτοια που δεν άφησε εκτός αρθρογραφικού μέρους τεράστιους δημοσιογραφικούς οργανισμούς όπως το Bloomberg ή τη New York Times, με σχετικά πιο πρόσφατο ένα καυστικό άρθρο στον The Economist, κατά την συγγραφή του οποίου ο αρθρογράφος προχωρά ένα βήμα παραπέρα την σκέψη του, επιχειρώντας να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια της τρέχουσας κατάστασης της βιομηχανίας του gaming στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ GAMING
Η ουσία της κριτικής που ασκεί ο αρθρογράφος μπορεί να συμπυκνωθεί στα ίδια τα λεγόμενα του: “το περίεργο κοκτέιλ της επιτυχίας και η ενοχλητική αποτυχία του “Cyberpunk 2077” είναι μία αλληγορία για τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών της Ευρώπης γενικότερα. Λέει επίσης κάτι για την οικονομική θέση της Ευρώπης στον κόσμο”. Με έναυσμα τη συγκεκριμένη φράση επιχειρείται μία συγκριτική ανάλυση της δυναμικής της ηπείρου σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στα ανατολικά – φωτογραφίζοντας την Κίνα – αλλά και στα δυτικά, εκεί όπου εταιρείες όπως η EA και η Activision Blizzard μονοπωλούν την επιτυχία της αγοράς. Το πρώτο εκ των συμπερασμάτων που μπορεί να αλιευθεί εκ της ανάλυσης είναι η σχετική αδυναμία των ευρωπαϊκών εταιρειών να ανταποκριθούν στην ταχύτητα με την οποία κινείται ο κλάδος του gaming παγκόσμια, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω. Σημειώνεται δε πως – με εξαίρεση το Spotify – η “Ευρώπη έχει αποτύχει να δημιουργήσει το δικό της Amazon ή Facebook, όπως έχει αποτύχει να ελέγξει τις πλατφόρμες που κυριαρχούν στα βιντεοπαιχνίδια”, καθώς αυτές ελέγχονται πλήρως από τους κορυφαίους hardware πωλητές όπως η Microsoft και η Sony ή τους διανομείς (distributors) όπως η επιβλητική Valve μέσω του Steam. Τροχοπέδη στην διαδικασία ανταγωνισμού εντοπίζει με αυστηρότητα ο αρθρογράφος, την έλλειψη στήριξης της Ένωσης προς τον συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο.
ΜΙΑ ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Ο κλάδος των videogames αποτελεί έναν από τους οικονομικούς κλάδους που απολαμβάνει ραγδαία ανοδική εξελικτική πορεία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγω για συνέχεια των επιδόσεων τέτοιου τύπου. Παρά ταύτα, σύμφωνα και με όσα σημειώνει ο ίδιος εντός του κειμένου, η Ευρώπη υποφέρει από ένα είδος μυωπικής άνοιας ενώ προσπαθεί να διαμορφώσει της συνθήκες ανάδειξης της Ένωσης (Ε.Ε.) σε μία από τις κορυφαίες οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη. Οι νομοθέτες της – νομοθετικές αρχές της χρειάζονται ένα ζευγάρι γυαλιά για να δουν με καθαρότητα τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις τάσεις οικονομικής ανάπτυξης νέων κλάδων, όπως είναι αυτές της ανάπτυξης και διάθεσης βιντεοπαιχνιδιών. Το κείμενο κλείνει με μία δυσοίωνη πρόβλεψη και μία ευχή να μην επαληθευτεί αυτή καθώς, σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα, αν η στόχευση δεν αλλάξει ενδεχομένως όταν συντελεστεί υπό την πίεση των εξελίξεων να μην υπάρχει Ένωση και ευρώ για να στηριχθεί αυτή. Εν κατακλείδι, “ο τομέας videogames της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι επιτυχής αλλά έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ καλύτερος. Δυστυχώς, στο μυαλό των νομοθετών της Ευρώπης οι βιομηχανίες του 20ου αιώνα στις οποίες η ήπειρος έχτισε τον πλούτο της – αυτοκίνητα, χημικά, τράπεζες – εξακολουθούν να είναι βασιλιάδες. Εάν δεν αλλάξει, ερχόμενο το 2077 μπορεί να μην υπάρχουν πλέον eddies στην αγορά”.