
Nintendo | Ένα όνομα, μία ιστορία!_

Με αφορμή την επέτειο των 35 χρόνων από τη δημιουργία του αγαπημένου μας υδραυλικού από την Ιταλία, ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν της γενέτειράς του για να δούμε πως έφτασε ως εδώ. Η Nintendo ιδρύθηκε ως Yamauchi Nintendo από τον Fusajiro Yamauchi στις 23 Σεπτεμβρίου του 1889 στην περιοχή Kyoto και αρχικά παρήγαγε χειροποίητες κάρτες εν ονόματι hanafunda. Οι κάρτες αυτές αντιπροσώπευαν τους 12 μήνες του χρόνου και τις χρησιμοποιούσαν ως επιτραπέζιο παιχνίδι εκείνη την εποχή. Πολύ σύντομα το επιτραπέζιο παιχνίδι θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, αναγκάζοντας τον Yamauchi να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει την ζήτηση. Το 1963, ο ίδιος χαράσσει μια νέα εποχή για την εταιρεία, αντιλαμβανόμενος ότι η βιομηχανία των καρτών δεν έχει μέλλον, ξεκίνησε τον πειραματισμό σε άλλους τομείς. Μετά από τις αποτυχημένες απόπειρες δημιουργίας εταιρείας ταξί, ξενοδοχείων, εστιατορίων και πολλών άλλων, η Nintendo άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα της παιχνίδια για παιδιά ή αλλιώς toys. Η εισαγωγή της στον χώρο ήταν δύσκολη, διότι ήταν ακόμη μικρή σε εκείνη τη χρονική συγκυρία και βρέθηκε ξαφνικά να ανταγωνίζεται μεγάλες εταιρείες και να διεκδικεί μερίδιο στην αγορά. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να αναζητήσει την καινοτομία σε εντελώς νέα προϊόντα και το 1966, ο Hiroshi είδε κατά τύχη έναν μηχανικό συντήρησης να κατασκευάζει έναν βραχίονα για την διασκέδασή του, αυτομάτως ο βραχίονας μπήκε στην γραμμή παραγωγής, έγινε το mainstream των Χριστουγέννων αφού πουλήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο κομμάτια και ο μηχανικός με όνομα Gunpei Yokoi προάχθηκε σε υπεύθυνο αναπτυξιακών προϊόντων της εταιρείας. Σύντομα ο Yokoi θα δημιουργήσει πολλές κατασκευές με τις μηχανολογικές του γνώσεις όπως το παζλ των ¨δέκα εκατομμυρίων βαρελιών¨, το μηχάνημα ρίψης μπέιζμπολ, το GameBoy και άλλα πολλά επιτρέποντας στην επιχείρηση του Hiroshi να οραματίζεται την κορυφή.

Λίγο αργότερα η κρίση του πετρελαίου καθιστούσε την παραγωγή των toys ιδιαίτερα δαπανηρή, αναγκάζοντας την εταιρεία να διακόψει την παραγωγή τους. Παρ’ όλα αυτά η στροφή στα πρώτα arcades και στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών δεν άργησε να γίνει διότι η βιομηχανία των video games ήταν ταχέως αναπτυσσόμενη. Έτσι λοιπόν τον Ιούνιο του 1977 η Nintendo δημιούργησε τις πρώτες της κονσόλες με όνομα Color TV-Game 6 και Color TV-Game 15, οι οποίες παρείχαν 6 και 15 προεγκατεστημένα παιχνίδια αντίστοιχα. Αγοράστηκαν 4 εκατομμύρια μόνο στα πρώτα 5 μοντέλα της και ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς. Στη συνέχεια ακολούθησε το Game & Watch του 1980, η πρώτη παιχνιδομηχανή χειρός με την δικιά της LCD οθόνη, προπομπός του GameBoy, το οποίο μαζί με το NES(Nintendo Entertainment System) γνώρισε μεγάλη επιτυχία τόσο στην μέση ανατολή όσο και στην δύση αφού πραγματοποιήθηκε η πρώτη απόπειρα της Nintendo να προωθήσει τα προϊόντα της στην Αμερική. Τα Ιαπωνικής κατασκευής Game And Watch πήραν διαφορετική ονομασία κατά την προώθησή τους εκτός Ιαπωνίας, όπως για παράδειγμα GameWatch στην έκδοση της Αμερικής, Tricotronic έκδοση της Γερμανίας και G&W στην έκδοση της Αυστρίας. Οι πρώτες μεγάλες σειρές παιχνιδιών θα κάνουν την εμφάνισή τους, όπως το Donkey Kong, Legends of Zelda, Star Fox αλλά και ο θρυλικός Mario, αν και αρχικά ονομάστηκε Jumpman. Mario ¨βαφτίστηκε¨ στην έκδοση της Αμερικής και έκτοτε καθιερώθηκε έτσι. Εν συνεχεία έρχεται το NES, ως Family Computer που ήταν η πρώτη κονσόλα της εταιρείας βασιζόμενη στην κασέτα(cartridge) το 1983 και κάπως έτσι περνάμε στην εποχή που τα games δεν είναι προ εγκατεστημένα στην μνήμη αλλά σε μορφή μέσου.

Δυστυχώς όμως το 1983 συνέβη στις ΗΠΑ, η Video Game Crash περίοδος. Μια περίοδος που τα video games και οι κονσόλες συναντούν την παρακμή τους, έχοντας πτώση 97% των εσόδων. Αυτό συνέβη διότι το κοινό στράφηκε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς ήταν φθηνότεροι, πιο γρήγοροι, με περισσότερες δυνατότητες και πιο πολλά παιχνίδια έναντι των κονσολών. Άλλος ένας λόγος ήταν η πληθώρα των κασετών που ήταν αναποτελεσματικά σχεδιασμένες και δυσανάλογα κοστοβόρες, καθιστώντας την βιομηχανία αναξιόπιστη και φέρνοντας ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να εγκαταλείψουν τον χώρο. Αντιθέτως η Nintendo γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία, με το NES εκείνη την περίοδο να αντικρίζει την μεγάλη αποδοχή του κόσμου. Πάραυτα, η εταιρεία γνωστοποίησε την παράτολμη επιθυμία της να το προωθήσει στις ΗΠΑ κατά το 1985, μια κίνηση που όμως απέφερε καρπούς. Ακολουθήθηκε μια δημιουργική τακτική για την αποκατάσταση της κακής φήμης που είχαν διαμορφώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις κονσόλες, προσφέροντας μέχρι και ένα περιφερειακό ρομπότ που συνδεόταν με την κονσόλα και είχε τη δυνατότητα να συγχρονίζεται με τα παιχνίδια της. Μέχρι τα τέλη του 1988, η Nintendo είχε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της Αμερικής, συντρίβοντας τους ανταγωνιστές της και κατέκλεισε την αγορά με τα ιστορικά της παιχνίδια όπως το Super Mario Bros 2, Metroid καθώς και την αμερικάνικη έκδοση του The Legends of Zelda. Έχοντας ευρέως την αποδοχή του κοινού, η Nintendo παρείχε περιοδικό προς τους αναγνώστες της διαφημίζοντας τα ανερχόμενα παιχνίδια της από το πρώτο τεύχος του Super Mario Bros 2 το 1988 μέχρι και το 2012.

Μια θρυλική εμφάνιση ακολούθησε και δεν είναι άλλη από εκείνη του GameBoy το 1989. Σχεδιασμένο και αυτό από τον Gunpei Yokoi, αγοράστηκαν 118 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως προσφέροντας ατελείωτες ώρες χαρά και διασκέδασης στους υποστηρικτές του. Ακολούθησε το Super NES το 1990, με τεχνικά χαρακτηριστικά σύγχρονα για την εποχή του, σημειώνοντας πωλήσεις ρεκόρ με 1.6 εκατομμύρια κομμάτια μόνο για τον Ιούνιο του 1991 στην Ιαπωνία. Το controller του ήταν αναβαθμισμένο συγκριτικά με εκείνο του NES, είχε πιο στρογγυλεμένες άκρες και 4 κουμπιά συν 2 ακόμα ¨φτερά¨, ένα πρότυπο που το βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Μαζί με το Super NES ανακοινώθηκε το Super Mario Bros 3, του οποίου οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια αντίτυπα και ακολούθησαν ιστορικοί τίτλοι όπως το Super Mario World, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Street fighter II και Final Fantasy.

Η Nintendo με την καθοδήγηση του Hiroshi είχε ήδη μετατραπεί σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου. Το επόμενο project ήταν το Virtual Boy που κυκλοφόρησε το 1995 και ήταν ουσιαστικά ένα κράνος-κονσόλα, έχοντας σημάδια ομοιότητας με ένα σύγχρονο VR στην εμφάνιση με τη διαφορά ότι απαιτούσε στήσιμο σε επιφάνεια, το οποίο χρησιμοποιούσε μια τεχνολογία που παρείχε 3d ψευδαίσθηση, όμως αποτέλεσε εμπορική αποτυχία, με μόλις 22 τίτλους συνολικά μέχρι την διακοπή του. Ακολουθεί η γνωστοποίηση των σχεδίων της, για ανάπτυξη νέας κονσόλας, με σχεδιασμό 64 bit, ικανή να αποδίδει 3D περιβάλλον και το όνομα αυτής Ultra 64. Το σύστημα μετονομάστηκε σε Nintendo 64 και η ημερομηνία κυκλοφορίας του ορίζεται ο Ιούνιος του 1996 μετά από πολλές καθυστερήσεις και ενώ ήδη είχε γίνει η μετάβαση στην 32-bit εποχή από τη Sega, Sony και Panasonic, η Atari είχε ήδη εισαχθεί πρώτη στα 64-bit. Στη συνέχεια έρχεται το πολυαναμενόμενο N64, που κόντρα στο ρεύμα της εποχής δεν φέρει cd drive αλλά τις ηλικιωμένες πλέον κασέτες, το οποίο διαθέτει την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του 500.000 κομμάτια μόνο στην Ιαπωνία. Ακολούθησε λίγο αργότερα το realease του Game Boy Pocket, μια μικρότερη έκδοση του Game Boy η οποία ήταν το αποχαιρετιστήριο δώρο του εμβληματικού σχεδιαστή Gunpei Yokoi προς την Nintendo, ο οποίος οδηγήθηκε στη σύνταξη μια εβδομάδα αργότερα. Το 1998 θα κάνει την εμφάνισή του το Game Boy Color, η έγχρωμη έκδοση του Game Boy με αξιοσημείωτους τίτλους τα Pokemon Silver και Gold, μεταξύ άλλων, τα οποία έφτασαν τα 23 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το GameCube ακολουθεί το 2001 για να ανταγωνιστεί τα Playstation 2 και Xbox. Είναι η πρώτη κονσόλα της εταιρείας με οπτικό μέσο, με περιορισμένες δυνατότητες online gaming και την καινοτόμο δυνατότητα σύνδεσης με το Gameboy. Τον Μάιο του 2002 ο εμβληματικός Hiroshi Yamauchi παραιτείται από πρόεδρος για να τον διαδεχθεί ο Satoru Iwata. Το Nintendo DS ήταν η πρώτη κονσόλα χειρός που κατασκευάστηκε υπό την ηγεσία του το Νοέμβριο του 2004, η οποία έφερε δύο οθόνες με την μια να είναι touch screen κατέχοντας εμφανείς επιρροές από τα ιστορικά πλέον GameWatch, θα λάβει 3 εκατομμύρια προπαραγγελίες. Με την σειρά του θα ακολουθήσει το Nintendo Wii το 2006 που την ονομασία του πήρε από το αγγλικό εμείς ‘we’, δηλώνοντας την έμφαση της κονσόλας στο co op multiplayer και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλες τις χώρες του κόσμου με πωλήσεις να φτάνουν τα 101 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το Nintendo 3DS, διάδοχος του Nintendo DS, διαθέτεται το 2011 και παρέχει backward compatibility με το πρώτο DS. Το 3DS συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά εφαρμογές όπως Nintendo eShop, networking services, Internet browser, YouTube streaming video services, Nintendo Video και άλλα πολλά. Στη συνέχεια ανακοινώνεται η υβριδική κονσόλα Nintendo Switch το 2017 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως οικιακή κονσόλα είτε ως φορητή συσκευή και υποστηρίζεται έως σήμερα. Τα ασύρματα χειριστήρια παρέχουν ανίχνευση κίνησης και απτική ανάδραση, με δυνατότητα σύνδεσης στις δύο πλευρές της κονσόλας και μετατροπής της σε κονσόλα χειρός.

Πρόσφατα, με τα γενέθλια του Mario, κυκλοφόρησε δωρεάν για τους συνδρομητές της online υπηρεσίας του switch, το Super Mario Bros 35, το οποίο είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού gameplay σε ενα Battle royal background και επανακυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση του Game and Watch. Εδώ το ταξίδι μας φτάνει στο τέλος του, μιας και φτάσαμε στο σήμερα. Αυτό που έχει παρατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τη Nintendo, είναι ότι έχει βασιστεί σε τρεις άξονες και έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με αυτούς. Καινοτομία, έμφαση στη διασκέδαση, χωρίς να ξεχάσει τους μικρής ηλικίας φίλους της, ακόμα και σε εποχές που η βία και ο ωμός ρεαλισμός ήταν της μόδας. Όπως άλλωστε δήλωσε ανοιχτά ο Satoru Iwata ¨τα video games είναι για διασκέδαση, διασκέδαση για όλους¨. Πέρα από τον πρωτοπόρο άνθρωπο που βασίστηκε αυτό το οικοδόμημα, Hiroshi Yamauchi, που άφησε αυτόν τον κόσμο πλήρης ημερών και εξαιτίας του μπορούμε να γράψουμε αυτή την ιστορία, σε αυτή την μακροετή πορεία συνέβαλε ένα πλήθος ανθρώπων, που δυστυχώς δεν είναι εφικτό να αναφέρουμε σε ένα μόνο άρθρο, καθώς το τοτέμ της βιομηχανίας Shigeru Miyamoto που βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργούς βιντεοπαιχνιδιών όλων των εποχών θα είναι πάντα αποτυπωμένο στις καρδιές όλων μας.
