Η ΕΑ αφαιρεί το multiplayer του Dragon Age και μας βάζει σε σκέψεις

Σε μία ιδιαίτερη κίνηση προχώρησε η Electronic Arts, σχετικά με το μέλλον του Dragon Age franchise. Η εταιρεία φαίνεται πως έδωσε το “πράσινο φως” στους developers να προχωρήσουν σε αφαίρεση όλων των προγραμματισμένων multiplayer συστατικών εντός του επόμενου τίτλου. Ο Jason Schreier , για λογαριασμό του Bloomberg, επικαλείται εσωτερικές πηγές εντός EA, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αλλαγές. Η BioWare, πλέον μέρος του δυναμικού της ΕΑ, έχει την πλήρη ευθύνη για το development κομμάτι του franchise. Ο επόμενος τίτλος προς το παρόν δεν έχει επίσημο τίτλο ή κάποια πιθανή ημερομηνία κυκλοφορία. Ωστόσο, όλοι οι προηγούμενοι τίτλοι είχαν αρκετά ισχυρά multiplayer χαρακτηριστικά.

ΜΙΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ


Τους τελευταίους όμως μήνες, τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως η στόχευση της εταιρείας έχει αλλάξει, και θέλει το Dragon Age να μεταβάλλεται σε ένα single-player only game. Η συγκεκριμένη μετατροπή οδηγεί σε αρκετά ερωτήματα, καθώς η πίεση από πλευράς EA ως προς το multiplayer κομμάτι δυνατοτήτων των παιχνιδιών της, είναι παραπάνω από εμφανής σε όλους τους πρόσφατους τίτλους τα τελευταία χρόνια. Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι αρκετά με τα micro-transactions, τα micro-expansions, το νέο περιεχόμενο που προστίθεται συχνά και μας θέλει να δίνουμε τον “οβολό μας” σε κάθε περίπτωση. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Bloomberg, και ίσως αρκετοί θυμούνται, ο CEO Andrew Wilson είχε μιλήσει για τις συναλλαγές το 2019, σε συνέντευξη του στο GameDaily.biz. Eίχε χαρακτηρίσει δε, την ανωτέρω διαδικασία μικρο-συναλλαγών ως ένα κυρίαρχο “trend” που είναι συνυφασμένο με το μέλλον της εταιρείας. Παρά ταύτα, παρατηρείται μία αλλαγή στην τακτική της εταιρείας. Ο αρθρογράφος πιστεύει πως δύο ήταν οι κύριοι παράγοντες που ώθησαν την – πιθανή – αλλαγή τακτικής. Ο ένας αφορούσε την μεγάλη επιτυχία του Star Wars Jedi: Fallen Order, πως ως single-player game, ξεπέρασε τις προσδοκίες της EA, σε πολλά επίπεδα. Ο τίτλος έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων παικτών μόλις στο πρώτο τετράμηνο μετά την κυκλοφορία του το Νοέμβριο του 2019. Ο δεύτερος εντοπίζεται στο πρόσωπο του “Anthem” της BioWare και της αντιμετώπισης που είχε η κοινότητα απέναντι του. Το τελευταίο Dragon Age μπήκε στο στάδιο του development το 2015. Το Φθινόπωρο του 2017 όμως, από κοινού EA & BioWare επανεκκίνησαν τη διαδικασία, με μακροπρόθεσμη στόχευση. Οι αλλαγές οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου τον Creative Director Mike Laidlaw, καθώς το παιχνίδι έκανε στροφή, παίρνοντας χαρακτηριστικά “Anthem”, με τις εταιρείες να φοβούνται νέα αποτυχία. Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, η εταιρεία ανακοίνωσε την επίσημη επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασία, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι πιέσεις μερίδας της ομάδας που δουλεύει στο project, προς μία single-player only μορφή, φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς, χωρίς να επιβεβαιώνεται κάτι απόλυτα προς το παρόν. Το μόνο σίγουρο είναι πως η BioWare έχει πολύ δουλειά μπροστά της, αν αναλογιστεί κανείς πως δίπλα στο Dragon Age, αναπτύσσονται και το remaster της original Mass Effect τριλογίας, αλλά και ένας νέος “Mass Effectειδής” τίτλος.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


Με την επίδραση της πανδημίας να είναι σαφής και στον τομέα του gaming, φαίνεται πως διαμορφώνονται ορισμένες αντικρουόμενες τάσεις. Ένας μεγάλος αριθμός της gaming κοινότητας στρέφεται στα multiplayer, competitive παιχνίδια, έχοντας ως στόχο να παραμείνει συνδεδεμένος με τους φίλους και συμπαίκτες εν μέσω διαδοχικών lockdowns παγκόσμια. Στην αντίπερα όχθη, παρατηρείται μία σταδιακή – μα ισχυρή – ανοδική τάση επιστροφής στις ρίζες, με τους χρήστες να επιστρέφουν και να αναζητούν την single-player εμπειρία. Αρκετοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν πως αυτό που λείπει από την καθημερινότητα του gaming σήμερα, είναι παιχνίδια με βάθος, ιστορία, single-player μαγεία, μέσω της οποίας μπορείς να ταξιδέψεις σε ιδιαίτερους, νέους κόσμους. Η δική μας εκτίμηση; Οι ιθύνοντες έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους, στο να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς χρειάζεται κάθε φορά η κοινότητα. Είτε είστε ένας υπέρμαχος της massive multiplayer δυνατότητας, είτε ένας θιασώτης του single-player campaign που επενδύει στην ιστορία και το χτίσιμο χαρακτήρων, είτε απλώς τοποθετείστε κάπου στη μέση, ένα είναι σίγουρο. Ένας καλογραμμένος, προσεγμένος τίτλος, με βάθος, ιστορία και μεράκι, ακόμα και ως single-player only, δεν πρόκειται να περάσει ποτέ απαρατήρητος. Επιλογικά διερωτόμαστε: είναι η ποιότητα των γραφικών ή η ίδια η ιστορία αυτό που ζητάμε πρώτα και κύρια από έναν νέο τίτλο;