World of Warcraft | The Magic is Here

Το μακρινό 2004 η Blizzard κυκλοφορεί το World of Warcraft, το τέταρτο κατά σειρά παιχνίδι που καταπιάνεται με το σύμπαν του warcraft και πιο συγκεκριμένα με τον πλανήτη Azeroth. Μέχρι τότε τη σειρά αποτελούσαν 3 real time strategy παιχνίδια, πολύ πλούσια σε ιστορία, όμως στους δύο πρώτους τίτλους, ένα σημαντικό μέρος αυτής, παρουσιαζόταν μέσω συνοδευτικών εντύπων και αυτό γιατί υπήρχαν οι τεχνικοί περιορισμοί της εποχής. Στο τρίτο παιχνίδι της σειράς το warcraft 3: reign of chaos, πήραμε μία γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει με τα φανταστικά cinematics που συνοδεύουν το πλούσιο campaign και την εισαγωγή RPG στοιχείων για πρώτη φορά σε RTS τίτλο. Λίγο αργότερα και σίγουρα πριν συνέλθουμε από την απίστευτη αυτή εμπειρία, κυκλοφορεί το expansion με τίτλο warcraft 3: the frozen throne, το οποίο εστιάζει σε δύο θρυλικούς χαρακτήρες του Azeroth και πάει την ιστορία ένα βήμα παραπέρα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το παιχνίδι σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού multiplayer μέσω battlenet και εμπλουτίζει τα custom maps που κάθε παίκτης μπορούσε να δημιουργήσει ελεύθερα. Για να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μέσα από τα custom games του warcraft 3 γεννήθηκε το DOTA και κατ’ επέκταση ολόκληρο το MOBA είδος, ενώ παράλληλα αύξησε σε υπερθετικό βαθμό, την διάρκεια του τίτλου, βάζοντας όριο τη φαντασία του κάθε επίδοξου δημιουργού.

VANILLA WOW


Σε αυτό τον ήδη καθιερωμένο κόσμο, το wow συνεχίζει την ιστορία 4 περίπου χρόνια μετά τα γεγονότα του Frozen throne. Ο ανοιχτός κόσμος του είναι πανέμορφος και ζωντανός, τα γραφικά και το animation ακολουθούν τα χνάρια του warcraft 3, με μία καρτουνίστικη αλλά όχι παιδική αισθητική και η αίσθηση που σου αφήνει ο χειρισμός του χαρακτήρα, είναι κάτι πρωτόγνωρο, συνεπικουρούμενο από ένα άκρως ατμοσφαιρικό soundtrack. Στην αγορά υπήρχαν ήδη μεγάλα ΜΜΟ΄s όπως το Everquest, το Runescape και το Ultima Online, όμως αυτό που συνέβη με το WOW, ήταν κάτι για το οποίο ούτε η Blizzard ήταν προετοιμασμένη. Η μαζική δημοφιλία του παιχνιδιού γονάτισε τους servers και η μετάβαση πολλών παικτών στο endgame έγινε δυσανάλογα γρήγορα, σε ένα παιχνίδι το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι περισσότερες ενέργειες των παικτών να κοστίζουν χρόνο και εικονικό χρήμα του παιχνιδιού. Έτσι η εταιρεία ξεκίνησε ένα μαραθώνιο προς δύο κατευθύνσεις, από τη μία να βελτιώσει το κομμάτι του hardware των διαθέσιμων server και από την άλλη να εμπλουτίζει συνεχώς το παιχνίδι με νέο περιεχόμενο, πριν αρχίσει να κουράζει τους πολύ ενεργούς παίκτες με το ήδη υπάρχον. Κάπως έτσι θα προστεθεί σταδιακά το Blackwing Lair, το Zuk Gurub, το Ahn’Qiraj και το Naxxramas, στα Molten Core και Onyxia’s Lair που είχαν ήδη μπει σε farming status από πολλά guilds. Τα περισσότερα από αυτά τα raids, απευθύνονταν σε ομάδες των 40 παικτών, με εξαίρεση το ZG και το ένα από τα δύο μέρη του AQ που είναι για 20. Τότε, το να καταφέρουν 40 παίκτες να οργανωθούν, χωρίς αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την δημιουργία του raid group, το να προσπαθήσουν να πάρουν τα world buffs, το να έχουν φροντίσει από πριν να έχουν την κατοχή τους τα απαραίτητα αναλώσιμα μαζί με εναλλακτικό εξοπλισμό για κάθε περίσταση και στη συνέχεια να εκτελέσουν ακριβώς το πλάνο που έχουν σαν ομάδα για να σκοτώσουν κάθε boss και να ολοκληρώσουν το raid dungeon, έδινε μία αίσθηση ικανοποίησης που ο μέσος παίκτης πιθανότατα δεν θα είχε ξαναβιώσει ως τότε.

Παράλληλα με τα raids, είχαμε προσθήκη περιεχομένου και στο PvP με τα battlegrounds που ήταν 3 στο σύνολο. Warsong Gulch, Arathi Basin και Alterac Valley προσέδωσαν μια ποικιλία σ’ αυτόν τον τομέα, με διαφορές στον αριθμό των παικτών που συμμετέχουν (10vs10, 15vs15 και 40vs40 αντίστοιχα) αλλά και στις συνθήκες νίκης (capture the flag, capture points και kill the boss). Το γενικό μοντέλο αξιολόγησης στο PvP του WoW ήταν το honor System, το οποίο είχε τη λογική του ανταγωνισμού ανάμεσα στους παίκτες του ίδιου faction και κάθε εβδομάδα γινόταν μια αξιολόγηση και διαμορφωνόταν το rank του κάθε παίκτη ανάλογα με το honor που συγκέντρωσε μέσα στην εβδομάδα. Κάθε kill σε παίκτη που δεν είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τον χαρακτήρα μας, έδινε honor points ανάλογα με το pvp rank του και οι βαθμοί ήταν με στρατιωτικούς όρους, δίνοντας κύρος στον κάτοχο του. Οι δύο μεγάλες παρατάξεις που είναι καταδικασμένες να πολεμήσουν η μία την άλλη, είναι η Alliance και η Horde. H Alliance αποτελείται από τους Human, τα Elf, τους Dwarves και τα Gnomes, ενώ οι Horde έχουν στις τάξεις τους τα Orc, τα Troll, τα Tauren και τους Undead, οι οποίοι έχουν απελευθερωθεί από την επιρροή του Lich King και πλέον υπό την ηγεσία της Sylvanas έχουν ελεύθερη βούληση. Κάθε φυλή έχει ένα μοναδικό βασικό racial skill και κάποια δευτερεύοντα, που θα συνοδεύουν τον χαρακτήρα σε όλη του την διαδρομή στο παιχνίδι και θα παίξει καταλυτικό ρόλο σε κάποιες περιπτώσεις. Τα διαθέσιμα classes είναι 9, εκ των οποίων τα warrior, priest, druid, mage, rogue, warlock, hunter είναι και για τα δύο faction, με τον paladin και το shamah να είναι μοναδικά για alliance and horde αντίστοιχα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι άλλαξε ο προσανατολισμός του lore προς την κατεύθυνση του MMO, καθώς, προκειμένου να πάμε από τα 4 skills, που ήταν ο μέγιστος αριθμός ικανοτήτων μιας μονάδας (συμπεριλαμβανομένων των ηρώων) στο warcraft 3, γίνεται μετάβαση σε χαρακτήρες με 20 έως 30 ικανότητες, oπότε ικανότητες από units, ήρωες ή και αντικείμενα του warcraft 3, επιστρατεύτηκαν για να μπουν στο οπλοστάσιο κάθε κατάλληλου για αυτές class, ενώ κάποια πράγματα που δεν υπήρχαν στο lore, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη druid στους horde, προστέθηκαν ούτως ή άλλως για λόγους ισορροπίας. Συμπερασματικά, το vanilla world of warcraft κατάφερε να επαναπροσδιορίσει το είδος των MMORPG και να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, ως ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών, απογειώνοντας στοιχεία που δανείστηκε σε κάποιο βαθμό από προηγούμενους από αυτό τίτλους, όπως το everquest και απέδειξε επανειλημμένως ότι η διάρκεια του θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Με τα όποια λάθη ή παραλείψεις που αναπόφευκτα θα υπάρχουν σε κάθε expansion που ακολουθεί, το παιχνίδι εξελίσσεται και ο πήχης είναι ψηλά γιατί το ίδιο το franchise τον έχει τοποθετήσει εκεί.

THE BURNING CRUSADE


7 μόλις μήνες από την προσθήκη του Naxxramas και με τους περισσότερους παίκτες να μην έχουν προλάβει να πατήσουν πόδι στο πολύ απαιτητικό αυτό instance, τον Ιανουάριο του 2007 η Blizzard θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε Ευρώπη και Αμερική το πρώτο expansion του WoW , με το όνομα The Burning Crusade. Η ονομασία, είναι μία αναφορά στην burning legion που αντιμετωπίσαμε επιτυχώς στο warcraft 3 και τώρα καλούμαστε να πάμε στα outlands, τον σχεδόν κατεστραμμένο πλέον πλανήτη από τους δαίμονες, που είναι και η γενέτειρα της φυλής των Orc που εισέβαλε στο Azeroth μέσω του dark portal στο παρελθόν. To portal αυτό θα ανοίξει μέσω του doom lord Kazzak και αφού καταστείλουμε τη νέα δαιμονική εισβολή, θα εισέλθουμε στο portal όπως o Illidan με τους συμμάχους του για να βρεθούμε στα Outlands και να ξεκινήσουμε την περιπέτεια μας. Το μέγιστο επίπεδο θα αλλάξει σε 70 από το 60 του vanilla και δύο νέες φυλές θα προστεθούν στο παιχνίδι, τα Draenei για τους Alliance και τα Blood Elf για τους Horde. Μαζί με τις φυλές, θα προστεθούν νέα instances, νέο battleground, νέα raids και η αποκλειστικότητα του paladin class για την Alliance και του shaman class για τη Horde παράταξη, θα πάψει να υφίσταται. Έχουμε την εισαγωγή της PvP αρένας σε μορφή 2vs2, 3vs3 και 5vs5 , η οποία σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των ανταγωνιστικών specs, χαράσσει για πρώτη φορά στον τίτλο μια esport κατεύθυνση. Τα talent trees είναι πλέον βιώσιμα στα 3 specs του κάθε class, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των μέγιστων buff και debuff, με αποτέλεσμα να βλέπουμε επιτέλους στα raids shadow priests, protection paladins, feral druids και enhancement shamans, που μέχρι τότε ήταν είδη προς εξαφάνιση. Επίσης για πρώτη φορά μας δίνεται η δυνατότητα να πετάμε σε flying mounts(μόνο στα outlands), πράγμα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον σχεδιασμό του κόσμου αλλά και κάθε ζώνης ξεχωριστά, καθώς άλλαξαν τα δεδομένα στις αποστάσεις, στο πως θα γίνεται αισθητικά η μετάβαση από περιοχή σε περιοχή, αλλά κυρίως στην λεπτομέρεια του κάθε σημείου, του πλέον εκτεθειμένου από άπειρες οπτικές γωνίες κόσμου.

THE WRATH OF THE LICH KING


Κοντά στο τέλος του 2008 και πιο συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το δεύτερο expansion του παιχνιδιού με την ονομασία The Wrath of the Lich King. Όπως καταλαβαίνουμε από το όνομα, ο στόχος μας θα είναι να σταματήσουμε τον Lich King, το πνεύμα του οποίου συγκατοικεί πλέον στο σώμα του Anhas Menethil και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ταξιδέψουμε στο παγωμένο Northrend, το οποίο αποτελεί τη νέα ήπειρο και συνοδεύει το expansion και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Azeroth. Στις 8 διαθέσιμες ζώνες θα γνωρίσουμε factions που αποτελούνται από νέες φυλές και νέα τέρατα, καθώς και την πρώτη ζώνη στο παιχνίδι που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στο PvP, το Wintergrasp. Πέρα από τις νέες περιοχές, τα νέα instances, τους νέους NPCs και τα νέα raids, που εισήχθησαν μέσα από τα patch που συνόδευσαν το expansion, για πρώτη φορά στο παιχνίδι, έχουμε την εισαγωγή ενός ολοκαίνουργιου Hero Class που απευθύνεται και στα 2 factions και ακούει στο όνομα Death Knight.

O χαρακτηρισμός του ως hero class προκύπτει από το σχετικό υψηλό επίπεδο (55) που ξεκινάει, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα class που αρχίζουν από 1 level. Οι Death Knights είναι πεσόντες πολεμιστές οποιασδήποτε φυλής, οι οποίοι αναστήθηκαν από τον Lich King για να τον υπηρετούν αιώνια και με τα νέα μοναδικά quests που τους συνοδεύουν, θα δούμε με ποιον τρόπο καταφέρνουν να ξεφύγουν από την επήρεια του Arthas και να ενταχθούν στις τάξεις της Alliance ή της Horde παράταξης, ανάλογα με την φυλή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυνατό class το οποίο είναι εξοπλισμένο με plate armor, διαθέτει 3 stances, ένα μοναδικό σύστημα διαχείρισης πόρων στην μάχη (runes), ένα επίσης μοναδικό σύστημα weapon enchanting (runeforging), ένα μόνιμο ή προσωρινό pet ανάλογα με τα talents και τη δυνατότητα να έχει τον ρόλο του tank ή του dsps. Στο αφιλόξενο Northrend οι Alliance και οι Horde, θα ταξιδέψουν για να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με τον Arthas και μαζί τους οι μάγοι του Dalavan για να αντιμετωπίσουν τον Malygos. Οι μάγοι θα τηλεμεταφέρουν μάλιστα ολόκληρη την πόλη του Dalavan μαζί τους και θα την αφήσουν να αιωρείται στον αέρα του Crystalsong Forest, που βρίσκεται στο κέντρο του χάρτη του Northrend τοποθεσία πολύ βολική για την μοναδική ουδέτερη μεγάλη πόλη του expansion. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός των class και των talents που τα συνοδεύουν, κινήθηκε στο μοτίβο bring the player, not the class και το βασικό χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι για πρώτη φορά στο παιχνίδι, οποιοσδήποτε συνδυασμός class/talent spec φάνταζε ισχυρός και ανταγωνιστικός τόσο στο PvE όσο και στο PvP. Επίσης σημαντικές προσθήκες που ήρθαν για να μείνουν είναι το dual talent spec, το equipment manager και το cross realm looking for group.

CATACLYSM


Το Δεκέμβρη του 2010, θα κυκλοφορήσει το τρίτο κατά σειρά expansion του παιχνιδιού και για ακόμη μια φορά ο τίτλος μας προϊδεάζει για το τι θα συναντήσουμε. Στο Cataclysm λοιπόν, έχουμε μια συνολική μεταμόρφωση του αρχικού κόσμου του wow μέσα από πλημμύρες, πυρκαγιές, ενεργά ηφαίστεια, σεισμούς και καταποντισμούς, τα οποία προκύπτουν με την είσοδο του καταστροφέα δράκου Deathwing στο Azeroth, μετά την απελευθέρωση του από το Deepholm. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει σημαντικές πολιτικές αλλαγές στις δύο αντίπαλες παρατάξεις, οι οποίες πέρα από τον διαρκή πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ τους, καλούνται παράλληλα να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό που απειλεί την ίδια τη ζωή γενικότερα. Το μέγιστο επίπεδο ανεβαίνει από το 80 στο 85, νέες ζώνες ανοίγουν μεταξύ των οποίων το ιστορικό Mount Hyjal και το Vashj’ir, που αποτελεί την πρώτη υποβρύχια leveling zone του παιχνιδιού, νέα instances και raids, επανεμφάνιση του παλαιού γνώριμου Ragnaros, επανασχεδιασμός των talent trees και εισαγωγή του Archeology profession. Μαζί με αυτά, έχουμε τα Worgen ως νέα διαθέσιμη φυλή για την Alliance και τα Goblin για τη Horde, συνοδευόμενα από τις αρχικές περιοχές τους και τη διεύρυνση των πιθανών συνδυασμών φυλής με class.

THE MISTS OF PANDARIA


Το τέταρτο expansion που κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 είναι το Mists of Pandaria που θα φέρει για ακόμα μια φορά νέα instances, raids, race, class και αύξηση του level cap από το 85 στο 90. Ο Garrosh Hellscream εδραιώνει τη θέση του ως αρχηγός της Horde και κορυφώνει τις εχθροπραξίες εναντίων της Alliance με μια ακρότητα που θα αλλάξει το χάρτη και την ψυχοσύνθεση της Jaina Proudmoore για πάντα. Έχοντας πλέον δείξει το πραγματικό του πρόσωπο ως πολεμοχαρής δικτάτορας και ενώ ο πόλεμος μαίνεται, ύστερα από μια ναυμαχία, θα προκύψει η τυχαία ανακάλυψη της Pandaria από ναυαγούς των δύο faction. Η πλούσια σε πόρους και μέχρι τότε εντελώς άγνωστη στον υπόλοιπο κόσμο ήπειρος, θα είναι η νέα περιοχή του expansion και η φυλή σοφών, πολιτισμένων ιθαγενών από την οποία προέρχεται το όνομά της, θα είναι το νέο playable race. Τα Pandaren λοιπόν, αυτά τα αξιολάτρευτα, αρκουδόμορφα ανθρωποειδή έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη είτε της Alliance, είτε της Horde και η φιλοσοφία τους ταιριάζει απόλυτα με το νέα διαθέσιμο class, τους Monk.

Το εν λόγω class βασίζεται στο κλασικό πρότυπο του μοναχού που ειδικεύεται στις πολεμικές τέχνες, ενώ το υβριδικό του design, επιτρέπει την ανάληψη οποιουδήποτε ρόλου σε ένα party. Σαν tank, melee dps ή healer και με πληθώρα νέων ικανοτήτων, ο Monk έχει ένα ιδιαίτερο playstyle που βασίζεται στο νέο πρωτότυπο resource combat system του και στο άκρως αποτελεσματικό mobility του class. Συμπληρωματικά, έχουμε τα Scenarios, instances των τριών παικτών που μας επιτρέπουν να αναβιώσουμε ιστορικά γεγονότα του παιχνιδιού, το challenge mode στα dungeons, στο οποίο καλούμαστε να ολοκληρώσουμε ένα heroic mode instance με low level gear, σε συγκεκριμένο χρόνο δίνοντας τις ανάλογες ανταμοιβές και το pet battle system, ένα ξεχωριστό mini game με τη φιλοσοφία των τίτλων pokemon. Τέλος έχουμε τη ριζική αλλαγή στο talent system που απλοποιεί τα πράγματα για κάθε spec.

WARLORDS OF DRAENOR


Το πέμπτο expansion του World of Warcraft κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου του 2014 και δεν είναι άλλο από το Warlords of Draenor. Μετά τα γεγονότα του Mist of Pandaria, O Garrosh Hellscream καλείται να δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε, όμως λίγο πριν την δίκη καταφέρνει να δραπετεύσει με την βοήθεια ενός απρόσμενου συμμάχου, ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει στον χρόνο και με αυτόν τον τρόπο καταλήγει στον κόσμο του Draenor. Πρόκειται για τον κόσμο που ταξιδέψαμε στο Burning Crusade αλλά σε χρόνο πριν γίνει Outlands και πριν ο Grommash Hellscream, πατέρας του Garrosh, πιεί το αίμα του Pitlord δαίμονα Mannoroth που θα του προσφέρει ο warlock Gul’dan για να μολύνει τα Orc και στη συνέχεια να τα θέσει υπό τον έλεγχο της Burning Legion. O Garrosh προερχόμενος από το μέλλον και γνωρίζοντας τι θα συμβεί, θα προλάβει να έρθει σε επαφή με τον πατέρα του και θα αλλάξει την ιστορία βοηθώντας να στηθεί μία θανάσιμη παγίδα στον Mannoroth και προσφέροντας τεχνολογία από το μέλλον. Όλο αυτό το σκηνικό παρουσιάζεται μ΄ ένα φανταστικό cinematic που ξεκινάει ακριβώς όπως το αντίστοιχο του Warcraft 3, πριν αλλάξει η ιστορία και κλείνει με την ατάκα του Grommash ‘’δεν θα γίνουμε ποτέ σκλάβοι, αλλά θα γίνουμε κατακτητές”. Έτσι έχουμε τη νέα απειλή για το Azeroth, που ακούει στο όνομα, Iron Horde και μέσα από το άνοιγμα του Dark Portal για ακόμη μία φορά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εισβολή και στη συνέχεια να τηλεμεταφερθούμε στο Draenor για να διαλύσουμε τη νέα αυτή ορδή.

Σε αυτό το expansion έχουμε την εισαγωγή του Garrison, το οποίο στην ουσία είναι μία μοναδική βάση επιχειρήσεων για τον χαρακτήρα μας που αναβαθμίζουμε με νέα κτίρια και αποκτώντας νέους συμμάχους και θα μας συντροφεύει σε όλη την περιπέτεια μας σ’ αυτόν τον κόσμο, καθώς οι ανταμοιβές που λαμβάνουμε από τις αποστολές που στέλνουμε τους ακόλουθούς μας είναι αρκετά σημαντικές όπως και η χρήση των αναβαθμισμένων κτιρίων που έχουμε δημιουργήσει για πόρους και professions. Επίσης προστίθεται το Ashram, το οποίο αποτελεί μία νέα PvP περιοχή με πολλά objectives, σημαντικές αλλαγές στα στατιστικά των αντικειμένων, αναβάθμιση των γραφικών στα περισσότερα μοντέλα και ως συνήθως αύξηση του level cap στο 100. Κλείνοντας, πέρα από την πολυπλοκότητα της ιστορίας με το μπλέξιμο του χρόνου, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε τον αρχικό κόσμο των Orc που παράλληλα είναι το καταφύγιο των Draenei και να αντιμετωπίσουμε ή να συνεργαστούμε με θρυλικούς χαρακτήρες από το Lore που δεν βρίσκονται εν ζωή στο παρόν, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την ιστορία τους.

LEGION


Το έκτο κατά σειρά expansion κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου του 2016 με την ονομασία Legion, πράγμα το οποίο καθιστά προφανές ότι για ακόμη μία φορά ο κόσμος του Azeroth θα δεχτεί εισβολή από τους δαίμονες της Burning Legion, καθώς από ότι φαίνεται, δεν θα ησυχάσουν αν δεν πετύχουν το σκοπό τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την πλήρη καταστροφή κάθε κόσμου που έχει ζωή. Έτσι λοιπόν, ο Gul΄dan θα μεταβεί από το παλαιό draenor στο “τωρινό” Azeroth, θα εισβάλει στο Vault of the Wardens και θα καταφέρει να κλέψει το σώμα του Illidan μεταβαίνοντας στον τάφο του Sargeras, του σκοτεινού τιτάνα και αρχηγού της Burning Legion και από κει θα δημιουργήσει μία τεράστια πύλη μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η νέα μαζική εισβολή της λεγεώνας. Η warden Maiev Shadowsong, φύλακας που έχει αφιερώσει την ζωή της για να αιχμαλωτίσει (ξανά) τον Illidan, αγγίζοντας τα όρια της παραφροσύνης στο παρελθόν, θα απελευθερώσει στους Illidari, τους εκλεκτούς demon hunder πολεμιστές που έχει δημιουργήσει ο τελευταίος, σαν μια πράξη απελπισίας και ως έσχατη λύση για να επιβιώσει το Azeroth. Το προαναφερθέν συμβάν πραγματοποιήθηκε στα Broken Isles, τη νέα περιοχή του expansion, ενώ αργότερα θα προστεθεί και ο κόσμος του Argus, όταν η ιστορία προχωρήσει και μεταφέρουμε τον πόλεμο στο σπίτι της λεγεώνας. Ο demon hunter θα είναι το νέο playable hero class, με την δυνατότητα να είναι είτε tank είτε dps διαθέτοντας μόλις δύο specs, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα class που έχουν να επιλέξουν μεταξύ τριών.

Ο σχεδιασμός του demon hunter είναι στα πρότυπα του ίδιου του Illidan καθώς έχουν αυτο-τυφλωθεί για να αποκτήσουν spectral vision, έχουν εισάγει αίμα δαίμονα στον οργανισμό τους, που τους δίνει μεγάλη δύναμη η οποία συνοδεύεται από δαιμονικές μεταλλάξεις και τα μέλη τους προέρχονται μόνο από τις δύο Elf φυλές. Μαζί με την αύξηση του level cap στο 110 έχουμε την εισαγωγή των Artifact weapon, 36 θρυλικών όπλων από το σύμπαν του Warcraft, μοναδικά για κάθε συνδυασμό class και spect, τα οποία αποκτούν δύναμη σταδιακά, απλά κάνοντας τις δραστηριότητες του παιχνιδιού. Επίσης θα συναντήσουμε για πρώτη φορά τα Order Halls, μέρη ξεχωριστά που συνδέονται ιστορικά με κάθε class που αντιπροσωπεύουν και από εκεί θα οργανώνουμε τις αποστολές μας στα Broken Isles, βλέποντας ακόμη και μέλη της αντίπαλης παράταξης μέσα στα πλαίσια του ενωτικού κλίματος για την αντιμετώπιση της απειλής. Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι αρκετά class έχουν υποστεί μεγάλες αλλαγές σε κάποια specs, επηρεάζοντας δραματικά τον τρόπο παιχνιδιού τους. Ενδεικτικά οι survival hunters μετατρέπονται σε melee dps και το Metamorfosis που υπήρξε η χαρακτηριστική ικανότητα των demonology warlock, θα αλλάξει χέρια και θα περάσει στους demon hunters.

BATTLE FOR AZEROTH


Το έβδομο και μέχρι την πρόσφατη κυκλοφορία του Shadowlands, τελευταίο expansion του WoW, κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου του 2018 με την ονομασία Battle for Azeroth. H ιστορία συνεχίζεται μετά τα γεγονότα του Legion και πιο συγκεκριμένα μετά τον περιορισμό του Sargeras ο οποίος πρόλαβε την τελευταία στιγμή να καρφώσει με το κολοσσιαίο σπαθί του το Azeroth. To μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς αυτού του τρομερού πλήγματος, οι ήρωες μας θα καταφέρουν να το διορθώσουν χρησιμοποιώντας τα θρυλικά όπλα που απέκτησαν στο προηγούμενο expansion, με κόστος όμως το μεγαλύτερο μέρος της μυθικής τους δύναμης. Παρόλα αυτά, ο κόσμος είναι ακόμα πληγωμένος και “αιμορραγεί” ένα υλικό ονόματι Azerate το οποίο διαθέτει πολύ ισχυρές μαγικές ιδιότητες. Το κυνήγι των δύο παρατάξεων για το πανίσχυρο αυτό υλικό θα οδηγήσει σε δύο μαζικές πολεμικές συγκρούσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα και τις ζωές των επιζώντων για πάντα. Το πρώτο γεγονός που ονομάστηκε War of the Thorns, θα λάβει μέρος στο Kalimdor όπου η Sylvanas θα ξεκινήσει μία εκστρατεία ενάντια στα Night Elf για να μονοπωλήσει το Azerate της ηπείρου και θα καταλήξει στην αποτρόπαια πράξη της καταστροφής της πρωτεύουσας Darnassus και στο κάψιμο του ιερού δέντρου Teldrassil. Το δεύτερο γεγονός είναι η μάχη του Lordaeron, όπου η Alliance θα επιτεθεί στην Undercity ως αντίποινα για τον πόλεμο των αγκαθιών και αφού αιχμαλωτίσει τον Varok Saurfang, θα κατακτήσει την πόλη διώχνοντας τη Sylvanas και τους τελευταίους επιζώντες, όχι όμως πριν η Warchief γεμίσει την περιοχή με δηλητηριώδη αέρια και τοξίνες, καθιστώντας τη μη κατοικήσιμη.

Οι νέες ισορροπίες δυνάμεων διαμορφώνονται με την ανατολική ήπειρο να κυριαρχείται σχεδόν ολοκληρωτικά από την Horde, ενώ η δυτική ήπειρος βρίσκεται υπό την σχεδόν ολοκληρωτική κυριαρχία της Alliance. Μοιραία λοιπόν το ενδιαφέρον θα στραφεί προς το κέντρο του χάρτη και πιο συγκεκριμένα στο Kul Tiras και στο Zandalar, που είναι οι δύο νέες περιοχές του expansion και στα δύο πανίσχυρα ναυτικά faction που κατοικούν εκεί, προσπαθώντας να τα προσαρτήσουμε στο δικό μας στρατόπεδο ως καταλυτικό παράγοντα για την έκβαση του πολέμου υπέρ της παράταξης μας. Πέρα από την κλασική πλέον αύξηση του level cap στο 110 έχουμε την εισαγωγή του Heart of Azeroth, ενός necklace που αναβαθμίζεται παρόμοια με τα artifact weapons αλλά με κύρια διαφορά ότι επηρεάζει ταυτόχρονα και άλλα κομμάτια του εξοπλισμού μας. Επίσης θα συναντήσουμε τα Warfronts, που είναι PvE χάρτες για 20 παίκτες με RTS στοιχεία σε στυλ Warcraft 3, τα Island Expeditions που είναι κάτι αντίστοιχο με τα scenarios του Mist of Pandaria για 3 παίκτες σε κάπως πιο διευρυμένη εκδοχή και τέλος την προσθήκη των allied races, που μας δίνει την δυνατότητα να παίξουμε για πρώτη φορά με χαρακτήρες νέων ή και παλαιότερων, μέχρι τώρα μη playable φυλών, αρκεί να τις ξεκλειδώσουμε μέσα από questlines.

CLASSIC WORLD OF WARCRAFT


Μετά από κάθε expansion του παιχνιδιού, υπήρχαν αλλαγές που ενοχλούσαν κάποιες φορές λίγους και κάποιες φορές περισσότερους παίκτες. Προσθήκες όπως τα ιπτάμενα mount, τα portal που διευκόλυναν τις μετακινήσεις, ο πλήρης επανασχεδιασμός του κόσμου στο Cataclysm ή ακόμα και η δυνατότητα δημιουργίας group με παίκτες από άλλους servers για κάποιους δεν ήταν ευπρόσδεκτες αλλαγές, καθώς αλλοίωναν τον χαρακτήρα του παιχνιδιού. Έτσι σιγά σιγά άρχισαν να πληθαίνουν οι φωνές μέσα στην κοινότητα των παικτών που ζητούσαν servers του αρχικού παιχνιδιού. Με τη Blizzard για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να κωφεύει και αποκορύφωμα την ατάκα του J Allen Brack, όταν ρωτήθηκε στην Blizzcon 2013 για το αν σκοπεύουν να ανοίξουν κάποιο legacy server, λέγοντας “ νομίζετε ότι θέλετε, αλλά δεν θέλετε”, οι απανταχού fans του κλασικού wow απογοητεύτηκαν. ΄Ομως μετά την τεράστια επιτυχία αρκετών private server και ύστερα από το κλείσιμο των περισσοτέρων εξ΄αυτών, η Blizzard στις 26 Αυγούστου του 2019 θα αναστήσει το αρχικό παιχνίδι ώς classic world of Warcraft με κάποιους legacy servers και θα φέρει τον ενθουσιασμό σε σημαντικό μέρος της κοινότητας των παικτών που επιτέλους εισακούστηκε.

Η πρωτοφανής επιτυχία του classic ανάγκασε την εταιρεία να προσθέσει κι άλλους server καθώς οι χρόνοι αναμονής ήταν υπερβολικοί. Σε αυτό το σημείο οφείλω να μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία με το classic η οποία βασίζεται σε καθαρά υποκειμενικά κριτήρια. Αν ψάχνετε για ballance στο PvP ή στο PvE θα απογοητευτείτε, καθώς υπάρχουν κάποια πολύ δυνατά class, ενώ άλλα είναι σχετικά αδύναμα και μάλιστα κάποιοι συγκεκριμμένοι συνδυασμοί class με spec είναι πολύ πιθανό να γίνουν αντικείμενο χλευασμού από συμπαίκτες και αντιπάλους, έχοντας σοβαρές πιθανότητες να αποκλειστούν από ένα party ή raid λόγω προκατάληψης, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι δικαιολογημένη. Αυτό το φαινόμενο επεκτείνεται και στις φυλές που καλούμαστε να επιλέξουμε, με κάποια racial να μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα της μάχης υπέρ μας και άλλα που είναι χρήσιμα μόνο υπό εξαιρετικά σπάνιες συνθήκες. Οι μετακινήσεις είναι εκνευριστικά χρονοβόρες, το να έχει κανείς οικονομική βιωσιμότητα είναι δύσκολο, το PvP ranking system είναι βάναυσο και αγγίζει τα όρια του σαδισμού, αν ένας παίκτης πεθάνει σε “κακό” σημείο ενδέχεται να αποκοιμηθεί μέχρι να καταφέρει να φτάσει στο πτώμα του για να αναστηθεί, για να είναι κανείς ανταγωνιστικός θα πρέπει να μεταφέρει δεκάδες αναλώσιμα και trinkets για κάθε περίσταση και πολλά άλλα, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμενόμενα για ένα παιχνίδι ηλικίας 14 χρόνων. Τα δυνατά του σημεία όμως είναι το community του server που δημιουργείται αναγκαστικά, γνωρίζοντας μέσα από την καθημερινή τριβή φίλους και εχθρούς μαζί με την φήμη που τους συνοδεύει, αλλά και αυτή η αίσθηση ικανοποίησης με την επίτευξη κάθε δύσκολου στόχου που σπάνια συναντά κανείς σε άλλο παιχνίδι. Σε γενικές γραμμές θα ζήσουμε την αναβίωση όλων των αγαπημένων ή όχι και τόσο στοιχείων του ιστορικού vanilla wow αλλά δυστυχώς αυτό που δεν δύναται να αναβιωθεί είναι η χαμένη αθωότητα των παικτών καθώς γνωρίζουμε τα πάντα για το παιχνίδι και έτσι χάνεται η μαγεία της εξερεύνησης που ήταν ίσως το πιο διασκεδαστικό κομμάτι τουλάχιστον για τον γράφοντα.