
Η επόμενη γενιά Χbox Χ|S παίρνει την σκυτάλη_

H Microsoft άνοιξε το χορό στα next-gen συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας με το λανσάρισμα των Xbox Series X και Xbox Series S στις 10 Νοεμβρίου. Τι το διαφορετικό έρχονται να προσφέρουν οι δύο κονσόλες στο σήμερα της αγοράς; Ας τις δούμε αναλυτικά, ξεκινώντας από την πιο ισχυρή από τις δύο, το Xbox Series X. Η φιλοσοφία του συστήματος δεν αλλάζει από το Xbox One X. Η Microsoft θέλησε να προσφέρει την πιο ισχυρή κονσόλα και σε αυτήν την γενιά και το κατάφερε, αφού το σύστημά της έχει ιπποδύναμη 12TFLOPS. Μαθηματικά, είναι ανώτερο από το βασικό του ανταγωνιστή, το PS5, ωστόσο όλη αυτή η ισχύς είναι στα χέρια των δημιουργών παιχνιδιών να την εκμεταλλευτούν.
XBOX SERIES X
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Διαστάσεις: 15.1×15.1×30.1cm
- Βάρος: 4,4 κιλά
- CPU: Custom Zen 2 CPU, 8 cores @ 3.8 GHz (3.6GHz w/SMT)
- GPU: Custom RDNA 2 CPU, 52 CU @ 1.825GHz, 12 TFLOPS
- Μνήμη: 16GB GDDR6 (320 bit bus), 10GB @ 560GB/s, 3.5GB @336GB/s
- Αποθηκευτικός χώρος: Custom 1TB NVME SSD, PCIe Gen 4×2, I/O Bandwidth: 2.4GB/s
- Εξωτερική σύνδεση δίσκου: 1TB Seagate, USB 3.1 HDD ή SSD
- Αναλύσεις: 4K @ 120Hz, 8K @ 24Hz-60Hz, HDMI VRR, AMD FreeSync
- Περιεχόμενο πακέτου αγοράς: κονσόλα, χειριστήριο, καλώδιο HDMI 2.1
DESIGN
Από πλευράς σχεδιασμού, η κονσόλα έχει ορθογώνιο σχήμα και τοποθετείται είτε οριζόντια, είτε κάθετα. Τα 4.5 κιλά βάρους την κάνουν αρκετά εύκολη στη μετακίνηση, ενώ και οι διαστάσεις της είναι αρκετά πιο compact απ’ όσο δείχνουν οι σχετικές φωτογραφίες. Στο μπροστινό επάνω μέρος βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης/απενεργοποίησης, το Blu-ray drive, το eject button, ένα USB 3.2 port και το πλήκτρο pairing για τη σύνδεση με τα διάφορα περιφερειακά. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα τμήμα του εξαερισμού, μια θύρα HDMI 2.1, δύο USB 3.2, μια θύρα Ethernet, η υποδοχή του καλωδίου τροφοδοσίας και η υποδοχή του Storage Expansion.

ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
H κονσόλα είναι πλήρως αθόρυβη, ενώ το dashboard της έρχεται να συνεχίσει ακριβώς εκεί απ’ όπου το άφησε το Xbox One και το Xbox One X. Τα tiles ξεχωρίζουν από την αρχή ως το τέλος στο μενού, ενώ η ειδική εφαρμογή του Xbox στα κινητά θα σας βοηθήσει να σετάρετε την κονσόλα με το προφίλ σας, όσο αυτή αναβαθμίζεται από το διαδίκτυο στην πρώτη σύνδεση. Ο σκληρός δίσκος προσφέρει 802GB αποθηκευτικού χώρου (από την ονομαστική τιμή του 1ΤΒ) και αν θέλετε να γλιτώσετε κάποιο χώρο, δεν έχετε παρά να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο USB. Για όσα παιχνίδια θέλετε να εκμεταλλευτείτε τις βελτιώσεις που έχουν κυκλοφορήσει για Xbox Series X, θα πρέπει ωστόσο τα παιχνίδια να τα εγκαταστήσετε είτε στον εσωτερικό SSD, είτε σε κάποια συμβατή Expansion Storage Card που προσφέρει παρόμοιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Το Quick Resume είναι μια ακόμη ενδιαφέρουσα λειτουργία στην παρούσα γενιά κονσολών, αφού επιτρέπει στο χρήστη να μεταφερθεί από το ένα game στο άλλο, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Τα παιχνίδια που είναι συμβατά με αυτό το χαρακτηριστικό είναι συγκεκριμένα προς το παρόν και πρέπει να έχουν patchαριστεί ανάλογα, αλλά η Microsoft θεωρεί πως η γκάμα θα αρχίσει να πληθαίνει άμεσα και με εκθετικό ρυθμό.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ο εσωτερικός NVMe SSD είναι ταχύτατος και ως αποτέλεσμα του παραπάνω είναι οι σαφώς μικρότεροι χρόνοι φορτώματος. Ακόμη και παιχνίδια ανοιχτού κόσμου φορτώνουν μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ ελάχιστος είναι και ο χρόνος που απαιτείται για το load κάποιου save, έτσι ώστε να μπείτε άμεσα στη δράση. Στόχος της κονσόλας είναι να προσφέρει ανάλυση 4Κ και έως 120fps, ωστόσο για να εκμεταλλευτείτε αυτό το χαρακτηριστικό χρειάζεστε συγκεκριμένες τηλεοράσεις με υποδοχή HDMI 2.1. Στην παρούσα γενιά, ο αριθμός των τίτλων που προσφέρει 120fps είναι μικρός και σίγουρα το βασικότερο πλεονέκτημα της κονσόλας είναι πως τουλάχιστον πάμε στη βάση του 4K 60fps. Τρομερή δουλειά έχει γίνει πάντως σε παλαιότερα παιχνίδια και στο βελτιωμένο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται. Η Microsoft έχει επενδύσει αρκετά στο backwards compatibility και το τρομερό με το Xbox Series X είναι πως μπορεί να προσθέσει και αυτόματα HDR, μια τεχνολογία που δεν υπήρχε όταν κυκλοφόρησαν κάποια παλαιότερα παιχνίδια.

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το χειριστήριο του Xbox One ήταν εξαιρετικό και εδώ η Microsoft πάτησε σε κάποια χαρακτηριστικά του Elite Controller για να το βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Σχεδιαστικά δεν διαφέρει από αυτό του Xbox One, αλλά είναι λίγο μικρότερο. Μικρότερα είναι σε μέγεθος και τα πίσω πλήκτρα και οι σκανδάλες για να προσαρμόζονται καλύτερα στο κράτημα, ενώ η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται εκεί που βρισκόταν το D-Pad, όπου πλέον έχουμε πάει σε μια υβριδική λύση. Στο κέντρο του βρίσκεται το πλήκτρο Share για άμεσο διαμοιρασμό των captures από τα games, ενώ στο κάτω μέρος του υπάρχει υποδοχή για καλώδιο με υποδοχή 3.5mm. Αν, τέλος, έχετε παλαιότερα χειριστήρια από το Xbox One, κρατήστε τα γιατί είναι και αυτά συμβατά από την αρχή με τη νέα σας κονσόλα.
XBOX SERIES S
Από την άλλη μεριά, έχουμε την πιο προσιτή λύση στις next-gen κονσόλες. Το Xbox Series S είναι ένα λιγότερο ισχυρό σύστημα με δυνατότητες για πολλά next-gen χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως με επιδόσεις που απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να παίζουν σε ανάλυση 2Κ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Διαστάσεις: 27.5×15.1×6.5cm
- Βάρος: 1,9 κιλά
- CPU: Custom Zen 2 CPU, 8 cores @ 3.6 GHz (3.4GHz w/SMT)
- GPU: Custom RDNA 2 CPU, 20 CU @ 1.565 GHz, 4 TFLOPS
- Μνήμη: 10GB GDDR6 (128 bit bus), 8GB @ 224GB/s
- Αποθηκευτικός χώρος: Custom 512GB NVME SSD, PCIe Gen 4×2, I/O Bandwidth: 2.4GB/s
- Εξωτερική σύνδεση δίσκου: 1TB Seagate, USB 3.1 HDD ή SSD
- Αναλύσεις: 4K @ 60Hz, 1440p @ 120Hz, 4K @ 120Hz με Ultra High-Speed HDMI καλώδιο, HDMI VRR, AMD FreeSync
- Περιεχόμενο πακέτου αγοράς: κονσόλα, χειριστήριο, καλώδιο HDMI 2.1
DESIGN
Η κονσόλα θυμίζει περισσότερο το Xbox One S All-Digital Edition και δεν έχει καθόλου drive. Το power button βρίσκεται στο πλαϊνό τμήμα, εκεί που θα συναντήσετε και την μπροστινή θύρα USB και το πλήκτρο pairing για τα περιφερειακά και το χειριστήριο. Στο πίσω τμήμα της συσκευής υπάρχουν άλλες δύο θύρες USB, μία θύρα Ethernet και μια HDMI 2.1 για την σύνδεση με τηλεοράσεις. Και το Xbox Series S έχει θύρα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου για να συνδέσετε περιφερειακά σαν αυτά της Seagate, μιας και ο δίσκος είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν του Xbox Series X. O διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος του φτάνει τα 364GΒ (από τα ονομαστικά 512GB).
ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
Το μενού εδώ είναι ακριβώς ίδιο με αυτό του Xbox Series X. Όλες οι λειτουργίες, όπως το Quick Resume δουλεύει και εδώ.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Το Xbox Series S προσφέρει άνετα gaming σε ανάλυση 1440p και υποστηρίζει refresh rates έως και 120Hz και τεχνολογίες όπως τα VRR και ray-tracing.
ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ
Το χειριστήριο της κονσόλας είναι το ίδιο με του Xbox Series X, με τη μοναδική διαφορά ότι έρχεται σε λευκό χρώμα.
MULTIMEDIA
Και οι δύο κονσόλες υποστηρίζουν τις βασικές υπηρεσίες video streaming, όπως το Netflix, το Apple TV+ και αρκετές ακόμη που υπάρχουν στο Xbox Store.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Και οι δύο κονσόλες προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να έχετε αγοράσει στο προφίλ σας. Μετά την εγκατάσταση θα απολαύσετε άμεσα τα προνόμια του Xbox Live Gold, του Xbox Game Pass και του Xbox Game Pass Ultimate, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι παραπάνω. Τα παιχνίδια, δε, που έρχονται με βελτιώσεις, φαίνονται στο μενού της κονσόλας με τις σχετικές αναφορές στο κάτω αριστερά μέρος του tile τους.