
Arigato gozaimasu | A Journey to Anime_

Όταν ακούγεται η λέξη anime, ποιος μπορεί να μην ανασύρει αμέσως από τη μνήμη του τα παιδικά του χρόνια, αφού η ταύτιση με τους αγαπημένους τους ήρωες είναι μονόδρομος.
Η ιστορία των anime ξεκινάει από το πολύ μακρινό 1906 όπου και καταγράφηκαν τα πρώτα στάδια έργων animation εκείνης της περιόδου. Στα πρώιμα εκείνα χρόνια “πατέρες” αυτών φαίνονται να είναι οι Oten Shimokawa, Jin’ichi Kouchi και Seitaro Kitayama, στους οποίους οφείλεται όλη η βιομηχανία του anime αφού με την παρακαταθήκη τους, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προσφέρουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης στο πέρασμα των χρόνων σε γενιές και γενιές. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω όμως, βλέπουμε ότι δεν ήταν όλα εύκολα. Η βιομηχανία των anime γνωρίζοντας πολλές δυσκολίες παραγκωνίστηκε στην άκρη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν της επιτράπηκε να ευδοκιμήσει γρηγορότερα σε αυτό που αποτελεί σήμερα, με τους Α’ και Β’ παγκόσμιους πολέμους, τον ψυχρό πόλεμο, τον πόλεμο της Κορέας και του Βιετνάμ αλλά και το τότε ιαπωνικό καθεστώς να είναι καταλυτικοί παράγοντες.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ_
Αν και τα πρώτα επιβεβαιωμένα animated films χρονολογούνται γύρω στο 1917 υπηρετώντας διαφημιστικούς σκοπούς σε Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ρωσία, ευρήματα του 2005 έδειξαν την ύπαρξη ενός ακόμη γηραιότερου animated film της χρονιάς του 1906 στην Ιαπωνία που ακούει στο όνομα Katsudo Sashin και απεικονίζει ένα αγόρι με στολή ναύτη να σχεδιάζει λέξεις ιαπωνικού χαρακτήρα. Το μικρού μήκους εύρημα, μόλις τριών δευτερολέπτων αποτελείται από 50 καρέ τοποθετημένα πάνω σε ένα κομμάτι κυτταρίνης. Δυστυχώς πολλά έργα δεν είχαν την πολυτέλεια της διάσωσης λόγω των μεγάλων σεισμικών δονήσεων εκείνης της εποχής που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΕΓΕΘΥΝΕΤΑΙ_
Για την ιστορία, το 1930 παρατηρείται η εδραίωση της animation τεχνικής ως εναλλακτική της live-action βιομηχανίας στην Ιαπωνία συνθέτοντας τις βάσεις για τη θέση που βρίσκεται τη σήμερον ημέρα. Τρία χρόνια αργότερα το πρώτο anime με τη συνοδεία του ήχου έκανε την πρώτη του εμφάνιση που μέχρι πρότινος ήταν παρά μόνο εικόνα. Το σύντομο σε διάρκεια έργο φέρει το εύκολο όνομα Chikara to Onna no Yo no Naka με δημιουργό τον Masaoka. Από εκεί και ύστερα καραδοκεί η ραγδαία εξέλιξη των animated διαφημίσεων αλλά και η κατάκλυση της ιαπωνικής τηλεόρασης από αυτά και ως εκ τούτου το 1960 πρωτοεμφανίστηκαν οι πρώτοι manga artists. Με το έναυσμα της συνεργασίας των δύο κόσμων, animation και manga, τα anime στην Ιαπωνία κάνουν στροφή από τη διαφημιστική χροιά σε αυτήν της διασκέδασης με τους κόκκινους δράκους και τους φανταστικούς κόσμους γεμάτους δράση και γοητεία να περνούν στο προσκήνιο. Με τις νεοϊδρυθείσες Toei Animation και Mushi Production στο πλευρό τους, ενσαρκώθηκε το πρώτο έγχρωμο anime που ακούει στο άκουσμα Hakujaden ή εναλλακτικά The tale of the white Serpent, γνωρίζοντας τον θαυμασμό και τη μεγάλη αποδοχή σε Ιαπωνία και Αμερική.

Μέσα σε λίγα χρόνια και με τους πιο κρίσιμους πολέμους να έχουν λάβει τέλος, ήταν φανερά τα τεράστια άλματα του κλάδου που εισερχόταν σε μια ακμάζουσα περίοδο σε όλη την υδρόγειο. Η εξέλιξη και η καθολική υπεροχή των anime ανά τον κόσμο οδήγησε σε πιο πολλές από ποτέ δημιουργίες έργων. Το πρώτο ιαπωνικό anime σε αναμετάδοση έλαβε χώρα το 1960 ονομαζόμενο Three Tales και θεωρείται πομπός για τη συνέχεια με την επιτυχημένη πορεία του. Η επόμενη χρονιά βρίσκει τα animated series να κατακλύουν τις ιαπωνικές τηλεοράσεις με τα Astro Boy, Wolf Boy Ken, Magical Girl να είναι μερικά από αυτά.
ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ_
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού της τηλεόρασης, το anime οδηγήθηκε σε συρρίκνωση αναγκάζοντας τους περισσότερους υπαλλήλους του κλάδου σε αναζήτηση νέας θέσης εργασίας, καθώς πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν είτε να τερματίσουν την λειτουργία τους οριστικά, είτε να περιορίσουν το δυναμικό τους προσωπικό. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, καθώς οι εναπομείναντες υπάλληλοι του εργασιακού χώρου οδηγήθηκαν προς τον πειραματισμό κάτι που συνεπάγεται συνήθως την εξέλιξη. Ιδιαίτερα και πρωτότυπα anime για την εποχή εκείνη έκαναν την εμφάνισή τους όπως το Tomorrow’s Joe, ή αλλιώς Ashita no Joe κατά την ιαπωνική έκδοσή του, με τον νεαρό boxer Joe να βρίσκεται στο επίκεντρο, το έργο Lupin III όπου σε πρωταγωνιστικό ρόλο τοποθετείται ένας κλέφτης αλλά και το Heidi, Girl of the Alps το οποίο έδειχνε τη σκληρή πλευρά της ζωής, κάτι που το καθιστούσε δυσπρόσιτο για το παιδικό κοινό. Η γενιά των mecha ήταν εκείνη που ακολούθησε με μερικούς τίτλους από αυτούς να είναι τα Mazinger Z, Science Ninja Team Gatchaman και Space Battleship Yamato γνωρίζοντας τεράστιες επιτυχίες.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ_
Με την τεράστια επιτυχία του Star Wars το 1977 να δίνει το έναυσμα για τη συνέχεια, παρατηρείται η προτίμηση των δημιουργημάτων anime που εστιάζουν στο διάστημα. Μάλιστα, η απήχηση των διαστημικών πολέμων ήταν τόσο μεγάλη που έργα προηγούμενων ετών έγιναν reworked και αυτό το φαινόμενο επεκτάθηκε ακόμη και στα θεατρικά έργα. Ένα anime γεννήθηκε κατά την περίοδο εκείνη του 1984, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη λίστα με τα καλύτερα animated films ever made λόγω της επιρροής που είχε στον κόσμο και φέρει το όνομα Nausicaa of the Valley of the Wind. Η πλοκή του συγκεκριμένου διαδραματίζεται σε έναν κόσμο μετά αποκάλυψης με την πριγκίπισσα και ταυτόχρονα πρωταγωνίστρια να περιβάλλεται από ένα ζωικό βασίλειο γεμάτο μεταλλαγμένα έντομα. Με χρονολογική σειρά τοποθετείται το 1986 ο διάσημος τίτλος Dragon Ball, με τις περιπέτειές του να απασχολούν το τηλεοπτικό κοινό μέχρι και σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι πως το τέλος του manga και της σειράς είχε δρομολογηθεί να έρθει με το τέλος της μονομαχίας του πρωταγωνιστή Goku με την Freeza, κάτι που είναι ευρέως γνωστό πως δεν συνέβη μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε. Εν συνεχεία το 1995 το αριστούργημα Neon Genesis Evangelion βγαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή γνωρίζοντας την αποδοχή του κόσμου. Αν και αρχικά φημολογείται ότι το anime προοριζόταν για περιπέτειες σε διαστημικούς χώρους με σκοπό την αναγέννηση της αντίστοιχης κατηγορίας anime, κατατάχθηκε στην κατηγορία των mecha. Η αμφιλεγόμενη πολιτική της σειράς με τις πολλές ακατάλληλες για ανηλίκους σκηνές ανάγκασε τους ιθύνοντες στην προβολή των μισών και μόνο επεισοδίων κάτι που παρ’ όλα αυτά δεν εμπόδισε την αποδοχή της σειράς από την παγκόσμια κοινότητα.

ΣΕ ΜΕΡΗ ΓΝΩΡΙΜΑ_
Λίγο πριν την είσοδο της καινούριας χιλιετίας, anime πομποί για τη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνισή τους όπως τα Pokemon, Dragon Ball Z, Sailor Moon και One Piece, τα οποία δημιουργούν παλίρροια ενθουσιασμού στους θεατές, επιστρώνοντας τον δρόμο για τις μετέπειτα δημιουργίες. Μάλιστα μερικά από αυτά βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, κάτι που υποδηλώνει την τεράστια αντοχή τους στο χρόνο. Ο γνωστός κόσμος των pokemon με τα φανταστικά και χαριτωμένα “ζωάκια” να προσφέρουν τη δράση που έχει ανάγκη το κοινό του, ο Goku που προσπαθεί να υπερασπιστεί τον πολύτιμο πλανήτη Γη σώμα με σώμα με τους άγνωστης προέλευσης κακούς, την αξιαγάπητη Sailor Moon να έχει την δυνατότητα της μεταμόρφωσης για να παλέψει με τους δικούς της εχθρούς αλλά και το One Piece που στην αναζήτηση θησαυρών και όχι μόνο, ο κεντρικός ήρωας βρίσκεται αντιμέτωπος σε παρόμοιες καταστάσεις και προκλήσεις.

Μια νέα κατηγορία anime δείχνει να προτιμάται και δεν είναι άλλη παρά εκείνη των υπερδυνάμεων και της μάχης σώμα με σώμα με στόχο την υπεράσπιση των αξιών από τους υπερήρωες. Αν και η λίστα είναι τεράστια δεν μπορεί να μην γίνει αξιότιμη αναφορά στο Yu-Gi-Oh που αγαπήθηκε τόσο πολύ ανά τον κόσμο, με τον Yugi να βρίσκει ένα κειμήλιο της αρχαίας Αιγύπτου, ξεκλειδώνει δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν στην προστασία της ανθρωπότητας από τις αρχαίες και σκοτεινές δυνάμεις μέσω της μάχης των καρτών. Τα Naruto και Naruto Shippuden τοποθετούνται και αυτά στα anime series με τη μεγαλύτερη απήχηση παγκοσμίως με τον φανταστικό κόσμο τους και την αξιοποίηση των ιαπωνικών chakra να ορίζεται ως όπλο. Εν συνεχεία το Fullmetal Alchemist, σε μια εκδοχή του κόσμου όπου η ύλη έχει τη δυνατότητα να αναδομηθεί μέσω της αλχημείας, το Bleach όπου ο βασικός ήρωας είναι death reaper συχνά αντιμέτωπος με σκοτεινά πνεύματα για τη διατήρηση των ισορροπιών του κόσμου, το Fairy Tail στον κόσμο της μαγείας και των δράκων, με ιστορία που εξελίσσεται με κεντρικό θέμα την προστασία των φίλων και το Attack On Titan όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης και η θέαση ενός Τιτάνα είναι κάτι το τρομακτικό και επικίνδυνο.
Στη σημερινή εποχή παρατηρείται η προτίμηση στην ταύτιση ενός ήρωα με υπερδυνάμεις για την προστασία των αγαπημένων αξιών και προσώπων σε κόσμους φανταστικούς, σμιλευμένους από τη δράση και το σασπένς. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο βιομηχανικός κλάδος του anime θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει με τα έργα του για αρκετά χρόνια ακόμη, αφού θεωρείται ένας από τους πιο υποσχόμενους του χώρου, παρέχοντας ατελείωτες ώρες διασκέδασης σε όλες τις γειτονιές του κόσμου. Άλλωστε το αίσθημα της ευχαρίστησης και το χαμόγελο που γεννιέται κάθε φορά που ο τηλεοπτικός φακός φέρει τους τίτλους αρχής μιας τέτοιας ταινίας ή σειράς, έχει αξία ανεκτίμητη.