Interview: Γιάννης “Madara” Κουμπές | eSports Made in Greece

Συνέντευξη στον Θοδωρή Μπιτσαξάκη

Στην 85η ΔΕΘ, στο περίπτερο 17 όπου λαμβάνει χώρα το eGaming 2021 powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ, συναντήσαμε έναν από τους πιο γνωστούς streamers της χώρας μας, τον Γιάννη “Madara” Κουμπέ, ο οποίος ξεχωρίζει για τις ικανότητές του στα βιντεοπαιχνίδια αλλά και για το κλίμα που έχει χτίσει με το κοινό του. Ο γνωστός streamer μάς μίλησε για την κατάσταση των eSports στην Ελλάδα, για το μέλλον και για το πώς έχει επηρεάσει τον χώρο η πανδημία.

 • ΠΕΣ ΜΑΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ‘ΣΕΝΑ, ΠΟΣΟ ΕΧΕΙΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ, ΜΕ ΤΟ CASTING ΚΑΙ ΤΑ ESPORTS;

Γύρω στους πενήντα μήνες ασχολούμαι, ξεκίνησα από livestream και επειδή πήγαινε καλά με είδαν τα μάτια γνωστών διοργανωτών και εταιρειών, οπότε με καλούσαν σιγά-σιγά στα event. Το πρώτο που είχα πάει ήταν η Gameathlon στην Αθήνα, το 2018 και από τότε πήγα σε δύο ακόμα, με την τελευταία να είναι πριν κλείσουμε λόγω Covid. Είχε πάει πολύ καλά η πρώτη Gameathlon και είχε μαζέψει κοινό με το οποίο τα λέγαμε και μου άρεσε πάρα πολύ όλη αυτή η φάση. Έτσι, ήρθα και στη ΔΕΘ με πολύ καλή διάθεση και το περίμενα πώς και πώς, έκανα ταξίδι από την Αθήνα και ήρθα εδώ να συναντώ κόσμο και εταιρείες, να συναντήσω εσάς, αλλά και ομάδες eSports.

 • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΩΣ CASTER; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ;

Πρέπει να γνωρίζεις τεχνικές παιχνιδιών, όλα τα mechanics, για να μπορείς να είσαι άνετος να προβλέπεις τι θα κάνει η ομάδα και να σχολιάζεις, οπότε δύο δευτερόλεπτα πριν συμβεί ένα fight να είσαι έτοιμος να βγάλεις τη φωνή σου από το διάφραγμα και να τονίσεις τη στιγμή. Οπότε, αν ο κόσμος βλέπει ότι εσύ είσαι “hypeαρισμένος” με αυτό που κάνεις και με όσα βλέπεις εκείνη τη στιγμή, πωρώνεται κι αυτός και έτσι ανεβαίνει όλη η σκηνή και το γιορτάζει και ο κόσμος.

 • ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΡΙΧΝΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑ;

Ναι, ρίχνω διάβασμα, ας το πούμε έτσι. Δηλαδή, βλέπω άλλους casters, πιο επαγγελματίες, μέσω Twitch κυρίως όπου γίνονται συνεχώς τουρνουά, και αντιγράφω κάποια στοιχεία, γιατί κανείς δεν δημιουργεί με παρθενογέννεση, τα οποία μετά προσαρμόζω στο δικό μου στιλ και στον χαρακτήρα μου.

 • ΠΟΙΑ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ CASTING ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ESPORTS ΚΑΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ;

Στην Ελλάδα το eSports gaming έχει μείνει σε μία στασιμότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παίκτες δεν μπορούν να αφοσιωθούν 100% στο παιχνίδι αλλά κάνουν και κάποια άλλη δουλειά ταυτόχρονα. Όταν δουλεύεις και γυρνάς στο σπίτι κουρασμένος για να παίξεις, δεν μπορείς να δώσεις το 100%. Ωστόσο, υπάρχουν ταλέντα που το προσπαθούν και έχουμε ονόματα -λίγα βέβαια- που έχουν ξεχωρίσει. Πιστεύω πως επειδή ανεβαίνει γενικά η gaming βιομηχανία, ανεβαίνει η streaming και η eSport κοινότητα, θα βλέπουμε συνεχώς events όπως αυτό εδώ, άρα θα βλέπουμε τουρνουά και casting και όλα τα παρεμφερή.

 • ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΕΥΤΡΑΠΕΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΟΥ;

Ως caster, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις εμφανίζονται όταν συμβαίνουν απρόοπτα στο πρόγραμμα και από πίσω έχεις άτομα που σου κάνουν νοήματα και σινιάλα, σου κάνουν γκριμάτσες και σου λένε αστεία στο ακουστικό, ενώ εσύ προσπαθείς να μιλήσεις και να πεις συγκεκριμένα πράγματα, και τελικά χάνεσαι. Πάντα υπάρχει ένας χαβαλές.

 • ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟ;

Υπάρχουν κάποια άτομα από το δικό μου community τα οποία, ό,τι κι αν κάνω, θα το παρακολουθούν, θα γελάσουν και θα τους φτιάξει την ημέρα. Υπάρχουν όμως και άλλα άτομα που θα βγάλουν “hate”. Το θέμα είναι πού θα συγκεντρωθείς και πού θα εστιάσεις. Εγώ εστιάζω στο support που δέχομαι, αλλά μπορώ να πω πως έχω και τα δύο.

 • ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΟΥ;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο σημείο που έχω καταφέρει ό,τι ήθελα. Το μόνο που κυνηγάω -εγώ και όλοι οι YouTubers/streamers/casters κλπ- είναι να γίνουμε πιο γνωστοί. Αυτό θα πω: Να γίνω πιο γνωστός, με σωστή δουλειά.

 • ΑΥΤΟ, ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΠΟΛΑΒΕΣ;

Εννοείται, και όχι μόνο από το κοινό. Όταν είσαι πιο διάσημος, σε προσεγγίζουν πιο εύκολα οι εταιρείες και οι διοργανώσεις.

 • ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ GAMING COMMUNITY ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ναι, θα υπάρξει, και θα υπάρχουν άτομα όπως εγώ που θα έχουν ΑΦΜ και το επάγγελμά τους, το ΚΑΔ που λέμε, θα είναι δηλωμένο ως “eSport player”. Το πιστεύω αυτό.

 • ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΑΥΤΟ; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ;

Ήδη το στηρίζω, και λέω στα άτομα του χώρου, ειδικά στους μικρότερους σε ηλικία, πως όλο αυτό θα πάει μπροστά, να το έχουν στο μυαλό τους. Νομικό πλαίσιο ήδη υπάρχει, νομίζω, στο μεγαλύτερο μέρος, αλλά βρίσκονται και κάποια κενά.

 • ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, ΠΩΣ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΣΑΙ ΤΗ ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΟ eGAMING POWERED BY ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ; ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΕΤΑ COVID, ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ;

Καταλαβαίνω πως δεν θα είχε τον ίδιο κόσμο που θα είχε χωρίς Covid, και ήρθα με αυτή τη σκέψη, ωστόσο βλέπω το event ως πολλά υποσχόμενο γιατί το στηρίζουν μεγάλες εταιρείες. Περιμένω να δω τη συνέχεια, γιατί… αν σου έλεγα πως τον χειμώνα δεν θα υπάρχει Covid, θα ήμουν στα χρηματιστήρια της Wall Street και όχι εδώ… Περιμένουμε να δούμε event χωρίς Covid, και θα είμαι εκεί.

 • ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΟΥ; 

Stay tuned, κάθε μέρα εκεί, πιστός.