PlayStation 5 | One for all & all for one

Η Sony λανσάρισε στην αγορά πριν από μερικές εβδομάδες το PS5, αλλά μαζί του έφερε και μια σειρά περιφερειακών για να καλύψει κάθε γούστο και απαίτηση. Τα περιφερειακά αυτά κυκλοφόρησαν μάλιστα μια εβδομάδα πριν το ίδιο το σύστημα, έτσι ώστε όσοι ενδιαφέρονται να μπορούν να τα κάνουν δικά τους νωρίτερα. Ας πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ DUALSENSE


Ο βασικός πρωταγωνιστής του PS5 και ένα από τα πλεονεκτήματά του απέναντι στον ανταγωνισμό είναι το ασύρματο χειριστήριο DualSense. Πρόκειται για ένα σημαντικό redesign σε σχέση με το DualShock 4 και ένα controller που πραγματικά βάζει τον παίκτη στην επόμενη γενιά. Το πρώτο από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το haptic feedback. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ανανεωμένο μηχανισμό ανάδρασης που σκοπό έχει να μεταφέρει την παραμικρή επαφή σας στο game στο χειριστήριο. Σκεφτείτε απλά ότι μια σφαίρα πάνω στη στολή σας, το καβάλημα ενός κερμπ σε racing games ή και η επαφή σε ένα αθλητικό παιχνίδι όπως το FIFA μεταφέρεται με διαφορετικό και ξεχωριστό τρόπο. Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα του DualSense είναι τα adaptive triggers. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που κάνει τα πλήκτρα L2, R2 (σκανδάλες) να αντιδρούν ανάλογα με την πληροφορία που παίρνουν από το game. Για παράδειγμα: χρησιμοποιείτε ένα όπλο στο Call of Duty, κάνετε λάθος στο reload και μπλοκάρει. Το χειριστήριο δεν θα σας αφήνει να πατάτε τις σκανδάλες, παρουσιάζοντας πίεση στο χέρι σας! Φανταστείτε να κινείτε έναν ποδοσφαιριστή στο FIFA 21. Όσο περισσότερο κουράζεται, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πατήσετε μέχρι τέλος το R2 ή το L2. Πρόκειται για έναν απίστευτα χρήσιμο μηχανισμό που σίγουρα θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Στο κάτω μέρος του χειριστηρίου υπάρχει ένα μικρόφωνο που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με το πάτημα ενός σχετικού πλήκτρου, ενώ μπορείτε να συνδέσετε και ακριβώς από κάτω του, ακουστικά μέσω 3.5mm jack. Μάλιστα, το 3D audio που έχει υποσχεθεί η Sony είναι εύκολο να το απολαύσετε και με οποιοδήποτε σετ ακουστικών, μιας και η επεξεργασία γίνεται στην ίδια την κονσόλα. Πέραν των κλασικών πλήκτρων, το χειριστήριο φέρει ακόμη το Create button για να διευκολύνει τη μετάδοση περιεχομένου μέσω διαδικτύου, ενώ η μπαταρία και σε αυτή τη γενιά περιφερειακών είναι ενσωματωμένη και επαναφορτιζόμενη για να μπορείτε να τη γεμίσετε πάντα, με την απλή χρήση ενός καλωδίου USB-C.

ΒΑΣΗ ΦΟΡΤΙΣΗΣ DUALSENSE


Σετ φόρτισης για χειριστήρια του PlayStation έχουμε δει κατά καιρούς από διάφορους κατασκευαστές και στο PS5 η Sony αποφάσισε να προσφέρει άμεσα και τη δική της πρόταση. Η ειδική βάση παίρνει ρεύμα από το πίσω μέρος, έχει σχεδιασμό και χρώματα που ταιριάζουν απόλυτα με την κονσόλα και μπορεί να προσφέρει ρεύμα σε δύο περιφερειακά ταυτόχρονα. Τα DualSense Controllers «κάθονται» απλά πάνω της και με την ειδική ένδειξη γύρω από την επιφάνεια αφής μπορείτε άμεσα να καταλάβετε ότι τροφοδοτούνται με ρεύμα.

ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ PULSE 3D


Η νέα γενιά ήχου του PS5 δεν θα γινόταν να μην συνοδευτεί και από ένα νέο σετ ακουστικών. Τα Pulse 3D έρχονται να συνεχίσουν την πολύ καλή πορεία των σχετικών ασύρματων ακουστικών του PlayStation με τα Gold και τα Platinum. Διαθέτουν βελτιωμένη σχεδίαση με διπλά μικρόφωνα ακύρωσης θορύβου, φορτίζουν μέσω USB Type-C Θύρας και έχουν μια σειρά στοιχείων ελέγχου για εύκολη πρόσβαση. Με την υποστήριξη της τεχνολογίας Tempest 3D Audio, θα βρίσκεστε πάντα στο επίκεντρο της δράσης, απολαμβάνοντας περιφερειακό ήχο με μεγάλο επίπεδο λεπτομέρειας. Η μπαταρία τους προσφέρει έως και 12 ώρες λειτουργίας ασύρματα (απαιτείται ένας προσαρμογέας που περιλαμβάνεται στο πακέτο αγοράς), ενώ μπορεί να συνδεθεί και μέσω καλωδίου 3.5mm σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή.

ΚΑΜΕΡΑ HD


Η νέα κάμερα του PlayStation έχει την ονομασία κάμερα HD και είναι ειδικά σχεδιασμένη για το PS4. Έχει δύο φακούς για λήψη σήματος σε ανάλυση 1080p και ενσωματωμένη βάση για να μπορείτε να την στηρίξετε είτε πάνω στο μηχάνημα, είτε πάνω στο τραπέζι, ακόμα και πάνω από την τηλεόρασή σας. Με τη βοήθειά της μπορείτε να φτιάξετε clips που σας περιλαμβάνουν όσο παίζετε, ενώ με ένα ειδικό λογισμικό στο PS5 μπορείτε ακόμη και να εξαφανίσετε στοιχεία που βρίσκονται στο παρασκήνιο του σαλονιού ή του δωματίου σας.

ΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ


To PS5 μπορεί να προσφέρει και αρκετές multimedia λειτουργίες, είτε μέσω αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray (στην έκδοση με το drive), είτε μέσω των διαφόρων media streaming υπηρεσιών. Για όσους απολαμβάνουν Netflix, Disney+, Spotify και YouTube, η Sony ρίχνει στην αγορά το χειριστήριο πολυμέσων που περιλαμβάνει όλα τα βασικά πλήκτρα που χρειάζεται κανείς για να αποκτήσει πρόσβαση στα σχετικά apps. Με τη βοήθειά του μπορείτε να πλοηγηθείτε ασύρματα στο μενού της κονσόλας, να πειράξετε τον ήχο, αλλά και να ενεργοποιήσετε συγκεκριμένα apps με τα dedicated πλήκτρα.