
5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν παίξετε το Ruined King_

Κυκλοφόρησε το Ruined King, το turn-based RPG που διαδραματίζεται στο σύμπαν του League of Legends. Και, έχετε υπόψη, δεν πρόκειται για «αρπαχτή» -κάτι που ισχύει για όλα τα έργα της επέκτασης του LoL, μέχρι στιγμής. Είδαμε την εξαιρετική σειρά, Arcane, παίξαμε το μουσικό platformer, Hextech Mayhem, και τώρα πάμε πιο βαθιά στο lore του διάσημου τίτλου της Riot Games.
Το Ruined King, λοιπόν, είναι ένα πλήρες, μεγάλο σε διάρκεια και χορταστικό RPG, που μας στέλνει σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου του LoL. Φυσικά, πρωταγωνιστές είναι χαρακτήρες από το League of Legends, όπως οι Braum, Miss Fortune και Yasuo, μεταξύ άλλων. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ, γεμάτο fan service, αλλά και αρκετά καλοστημένο ώστε να απευθύνεται σε κοινό που δεν έχει επαφή με το LoL.
Επίσης, πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι, τουλάχιστον δυσκολότερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Ιδίως στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας, το Ruined King απαιτεί στρατηγική σκέψη και διαχείριση πόρων. Μετά από 20 ώρες περίπου, και αφού κοντεύει ο τερματισμός, σκεφτόμαστε πως θα ήταν καλύτερα αν γνωρίζαμε μερικά πράγματα απ’ την αρχή. Παρακάτω, 5 στοιχεία της προσέγγισης του τίτλου που καλό είναι να ξέρετε όταν αρχίσετε να παίζετε.
Το auto save δεν είναι αρκετό
Τα σύγχρονα παιχνίδια, συνήθως, σώζουν την πρόοδό μας αρκετά συχνά ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούμε. Έχουμε πια συνηθίσει να κλείνουμε το παιχνίδι όποτε θέλουμε, χωρίς φόβο για τη χαμένη πρόοδο. Επίσης, όταν χάνουμε, έχουμε μάθει πως θα γυρίσουμε σε ένα πρόσφατο checkpoint. Το Ruined King, όμως, ακολουθεί ένα μοντέλο παλιότερης εποχής.

Έτσι, παρόλο που πράγματι κάνει αυτόματα saves, αυτά δεν είναι αρκετά. Εμείς, το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο… Αν χάσετε σε κάποια μάχη, μπορεί να αναγκαστείτε να επαναλάβετε ένα σημείο που είχατε περάσει ήδη.
Και, σε κάποιες μάχες, είναι πιθανό να χάσετε, ειδικά σε bosses. Τα auto-saves γίνονται αραιά και καλό θα ήταν να σώζετε την πρόοδό σας χειροκίνητα και συχνά για να μην την πατήσετε.
Ο χάρτης είναι πολύ σημαντικός
Ένα άλλο στοιχείο που έρχεται από παλιότερη εποχή του gaming είναι η απουσία των markers και του mini-map. Στο Ruined King θα πρέπει να κατανοήσετε το περιεχόμενο των αποστολών και να μάθετε τις τοποθεσίες. Αν μια αποστολή σάς ζητά να βρείτε έναν χαρακτήρα, δεν μπορείτε να στηρίζεστε αποκλειστικά σε σημάδια στον χάρτη.
Θα χρειαστεί να ψάξετε αρκετά, να εξερευνήσετε διάφορες τοποθεσίες. Ωστόσο, ο χάρτης που έχετε στη διάθεσή σας θα σας βοηθήσει αρκετά, αφού δείχνει όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να ελέγχετε διαρκώς τον χάρτη σας για να βλέπετε αν σας ξέφυγε κάτι, αλλά και για να είστε σίγουροι πως κατευθύνεστε προς το σωστό σημείο.
Πειραματιστείτε με τα lanes
Μία βασική διαφοροποίηση του Ruined King από άλλα παιχνίδια του είδους είναι τα lanes στις μάχες. Όχι, δεν πρόκειται για lanes τύπου LoL, αλλά για έναν μηχανισμό που επηρεάζει το initiative, τη σειρά δηλαδή με την οποία «παίζουν» οι χαρακτήρες.

Όταν είναι η σειρά κάποιου από τους πρωταγωνιστές, μπορείτε να κάνετε μια άμεση κίνηση από το μενού “instant”, η οποία δεν κοστίζει mana και δεν απαιτεί χρόνο για την εκτέλεσή της. Ωστόσο, για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες του κάθε χαρακτήρα, θα πρέπει να μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις πιο ισχυρές του ικανότητες. Αυτές, βρίσκονται στο μενού των “lane abilities” και αρχικά φαίνονται απλές, όμως σιγά-σιγά ξεδιπλώνουν την περιπλοκότητά τους.
Κάθε τέτοια κίνηση απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο, ο οποίος φαίνεται στο κάτω μέρος της οθόνης, στο διάγραμμα του initiative. Οι lane abilities μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρεις τρόπους: με τον «κανονικό», με τον γρήγορο και με τον δυνατό. Αν επιλέξετε το speed lane, την ταχύτητα, θα εκτελέσετε την κίνησή σας νωρίτερα αλλά με λιγότερο έντονα αποτελέσματα. Αν διαλέξετε τη δύναμη, το power lane, θα αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της ικανότητας που επιλέξατε αλλά θα αργήσετε να την πραγματοποιήσετε.

Αν παίζετε σε μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας, αλλά και σε normal εδώ κι εκεί, θα χρειαστεί να μάθετε να χειρίζεστε το σύστημα αυτό. Θα πρέπει να ξέρετε πότε χρειάζεται να χτυπήσετε νωρίτερα, πότε πρέπει να παρακάμψετε μια σειρά για να θεραπεύσετε ένα μέλος του party, αλλά θα πρέπει να μάθετε και να αξιοποιείτε τα hazards. Κάθε μάχη έχει μια ζώνη που προκαλεί συγκεκριμένα effects στους χαρακτήρες (και στους εχθρούς): άλλη μας θεραπεύει, άλλη αυξάνει τις άμυνες ή το critical, άλλη μας δηλητηριάζει. Είναι σημαντικό να μάθετε να εκμεταλλεύεστε τον μηχανισμό αυτό, άρα καλό θα ήταν στην αρχή, που οι μάχες είναι πιο εύκολες, να πειραματιστείτε αρκετά και να μην θεωρήσετε πως πρόκειται για περιττό σύστημα.
Το build είναι η σημαντικότερη τακτική
Όπως και στο LoL, έτσι κι εδώ θα χρειαστεί να μάθετε να φτιάχνετε “builds” για τους χαρακτήρες. Δηλαδή, θα πρέπει να βρείτε συνδυασμούς ικανοτήτων, αναβαθμίσεων και εξοπλισμού, που θα αποδίδουν καλύτερα στις μάχες και θα συμπληρώνονται από τα άλλα μέλη της ομάδας σας. Θα πρέπει να έχετε ένα “tank” που θα αντέχει πολλή ζημιά, έναν χαρακτήρα που θα προκαλεί μεγάλο damage, έναν που θα κάνει heals και ό,τι άλλο σας βολεύει.

Επίσης, θα πρέπει να ασχοληθείτε με διάφορα υπο-συστήματα, όπως είναι τα runes και το enhancement του εξοπλισμού για να φτιάξετε χαρακτήρες που ξεκλειδώνουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Δεν αρκεί να φορέσετε την πανοπλία με το υψηλότερο level, θα πρέπει να σκεφτείτε και τι χαρακτηριστικά δίνει αυτή στον ήρωα που τη φορά. Μπορεί να χρειάζεστε περισσότερο life steal, να θέλετε να ανεβάσετε τις άμυνες απέναντι στη μαγεία, ίσως θέλετε περισσότερο critical chance για να εκμεταλλευτείτε σωστά τις ικανότητες ενός χαρακτήρα.
Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι αρκετοί και θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορους, αφού στο party μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα τρία μέλη και έτσι κάποιοι χαρακτήρες θα μείνουν απ’ έξω.
Το overcharge σώζει mana, το inspect σώζει ζωές
Αν σε μια μάχη έχετε ξεμείνει από mana και δεν έχετε potions, κάτι που σε υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αρκετές φορές, υπάρχει λύση. Ένας μηχανισμός που λέγεται “overcharge” καλύπτει τις ανάγκες σας σε mana αλλά μόνο προσωρινά, καθώς ο σχετικός μετρητής μηδενίζει μετά την κάθε μάχη. Συνεπώς, όσο χτυπάτε τους εχθρούς με instant abilities, θα βλέπετε το overcharge να αυξάνεται και όταν έχετε αρκετό μπορείτε να το σπαταλήσετε για να εκτελέσετε τις πιο ισχυρές σας ικανότητες χωρίς να έχετε διαθέσιμο mana. Είναι ένα ευέλικτο σύστημα που τονίζει την ανάγκη για στρατηγική σκέψη και διαχείριση των πόρων, και ένα σύστημα που μπορεί να σας σώσει σε πολλές περιπτώσεις.
Ακόμα, ένας μηχανισμός που θα σας σώσει είναι το inspect, η λειτουργία δηλαδή που σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε με λεπτομέρειες τους εχθρούς, τα στατιστικά και την κατάσταση στην οποία εκείνοι βρίσκονται. Κοιτώντας την οθόνη του inspect μπορεί να εντοπίσετε μια αδυναμία ενός αντιπάλου, να κατανοήσετε καλύτερα τις επιθέσεις του και τα debuffs που αυτές προκαλούν, αλλά να βρείτε και τρόπο για να κάνετε “dispell”, να ακυρώσετε δηλαδή τα buffs των εχθρών. Ένας αντίπαλος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει πολύ αυξημένη άμυνα ενάντια σε ranged attacks και να χρειάζεται μία speed lane επίθεση για να ακυρωθεί αυτό το buff.
Γενικά, καλό είναι να δοκιμάσετε όλα τα συστήματα του Ruined King και να πειραματιστείτε αρκετά για να βρείτε τι σας ταιριάζει, καθώς τίποτα δεν είναι περιττό.