Οδηγός για τους λάτρεις των drones: Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Μέρος Α’)

Οι περισσότεροι κάτοχοι drone γνωρίζουν το πρόβλημα του να μην μπορείς να το πετάξεις όπου και όποτε είναι δυνατόν. Αλλά ξαφνικά αποφασίζεις να πας διακοπές και αναρωτιέσαι «μπορώ να πετάξω το drone μου εκεί που πάω?» Καλή ερώτηση! Τώρα, για ορισμένους προορισμούς, αυτή η απάντηση είναι απλή… για παράδειγμα στην Κούβα; ΟΧΙ! Μην σκεφτείτε καν να πάρετε το drone σας εκεί, το τελωνείο θα το κατασχέσει και δεν θα το ξαναδείτε ποτέ! Βόρεια Κορέα… δεν χρειάζεται καν να μπούμε σε λεπτομέρειες. Όσο για τη Σιγκαπούρη; Ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες και θα είστε εντάξει.

Η Ευρωπαϊκή παράνοια στο παρελθόν

Για την Ευρώπη το θέμα είναι λίγο πιο σύνθετο. Ένα drone είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, οπότε βασικά, ένα μοντέλο αεροπλάνου μπορεί να ονομαστεί και drone και αυτό είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα. Παλαιότερα, κάθε χώρα στην Ευρώπη είχε τον δικό της νόμο. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα drone και να πετάξετε πάνω από το δικό σας ακίνητο σε μέγιστο υψόμετρο 40 μέτρων, ενώ έπρεπε να ακολουθήσετε εκπαίδευση που θα σας κοστίσει περίπου 3000 ευρώ και στη συνέχεια θα μπορούσατε να το πετάξετε σε καθορισμένες τοποθεσίες και για οποιαδήποτε άλλη δημόσια τοποθεσία, χρειαζόσασταν ειδική άδεια.

Η Βρετανία είχε άλλους κανόνες και κανονισμούς, από ό,τι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία κ.λπ. Έτσι, αν θέλατε να πάτε διακοπές και να πετάξετε το drone σας, χρειαζόσασταν πρώτα μια τοπική άδεια από την εκάστοτε χώρα.

Τι ισχύει σήμερα

Μετά από περίπου μια δεκαετία συζητήσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά σε έναν ευρωπαϊκό νόμο για τα drones. Τώρα λοιπόν υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες και μερικοί πιο εξιδεικευμένοι κανονισμοί.

Πρώτα απ ‘όλα, η νέα νομοθεσία εφαρμόζεται από κοινού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται αποδεκτή από μερικές ακόμη χώρες ακόμη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής:

• Υπάρχει όριο στα 120 μέτρα υψόμετρο. • Πρέπει πάντα να πετάτε εντός της οπτικής σας επαφής, επομένως με βάση τους βασικούς κανονισμούς δεν επιτρέπονται τα drones FPV (υπάρχουν εξαιρέσεις). • Δεν μπορείτε να πετάξετε σε αεροπορικές ζώνες χωρίς άδεια. • Η πτήση με drone επιτρέπεται μόνο από άτομα 14 ετών και άνω. • Πρέπει να παρακολουθήσετε μια εκπαίδευση για να λάβετε πιστοποιητικό (στο Βέλγιο πρόκειται για μια δωρεάν διαδικτυακή εκπαίδευση που διαρκεί περίπου 2 έως 3 ώρες). • Το drone σας πρέπει να εγγραφεί. • Χρειάζεστε μια βασική ασφάλιση.

Άδεια σε αεροπορικές ζώνες: Πολλοί χώροι στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης εμπίπτουν στην ευθύνη του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας, κυρίως κοντά σε πολιτικά αεροδρόμια και στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις. Για αυτές τις ζώνες υπάρχουν ακόμα κάποιες πιθανότητες για πτήσεις, αλλά χρειάζεστε άδεια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε απλώς να εγγραφείτε online και να υποβάλετε αίτηση για άδεια μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής και συνήθως, το υψόμετρο για πτήσεις drones σε αυτές τις περιοχές περιορίζεται στα 45 μέτρα.

Αυτός ο ιστότοπος συνδυάζει όλους τους χάρτες πτήσεων drone των εμπλεκόμενων χωρών και κάθε χώρα έχει αναπτύξει τη δική της εφαρμογή για να ζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Συνεχίζεται…