Γίνετε ντετέκτιβ στην Αρχαία Ελλάδα για να εξιχνιάσετε τη «Δολοφονία του Χρύσιππου»

Αν θέλετε να περάσετε ένα απόγευμα ως ντετέκτιβ στην Αρχαία Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές εκτός από το παιχνίδι «η Δολοφονία του Χρύσιππου». Μια από τις σπάνιες φορές που ένας τίτλος που αναπτύσσεται από ελληνική εταιρεία βασίζεται τόσο έντονα σε ελληνικά στοιχεία, το παιχνίδι αυτό είναι μια διαδραστική εμπειρία έρευνας σε στιλ adventure, με πολλά στοιχεία από escape room.

Βέβαια, δεν θα χρειαστεί να πάτε σε ένα πραγματικό escape room, καθώς η Δολοφονία του Χρύσιππου παίζεται online, από τον browser σας. Επίσης, ούτε θα χρειαστεί να δραπετεύσετε από κάπου, αλλά θα πρέπει να βρείτε τον ένοχο, αυτόν που δολοφόνησε τον Αθηναίο αριστοκράτη Χρύσιππο.

Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να παρακολουθήσετε τις καταθέσεις των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και να λύσετε σχετικούς -ή και άσχετους- γρίφους. Τα βίντεο που θα δείτε έχουν σκηνοθετηθεί ώστε να δίνουν την αίσθηση που χρειάζεται και οι χαρακτήρες είναι ντυμένοι με ρούχα που παραπέμπουν στην Αρχαία Ελλάδα, με αποτέλεσμα να στήνεται μια ατμόσφαιρα που επιχειρεί να «ρουφήξει» τον παίκτη ή την παίκτρια. Η Δολοφονία του Χρύσιππου προσπαθεί με διάφορους τρόπους να μας βάλει στον ρόλο του Τερπάνδρου, του ερευνητή που έχει αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης, και σε γενικές γραμμές κάνει αξιόλογη δουλειά.

Θα χρειαστεί να ακούσετε με προσοχή τις καταθέσεις από δεκάδες πρόσωπα, θα πρέπει να παρατηρήσετε τι φορά ένας χαρακτήρας, τι κρατά στο χέρι του ή να δείτε τον τρόπο που κοιτά τριγύρω όσο σας μιλάει. Μετά, θα πρέπει να διαβάσετε σύντομα κείμενα που θα σας δώσουν τη «γραμμή» της επίλυσης του κάθε γρίφου, για να καταλάβετε πού περίπου πρέπει να εστιάσετε, αναλύοντας διάφορα στοιχεία. Καμία απάντηση δεν δίνεται «στο πιάτο» και θα πρέπει να είστε πολύ παρατηρητικοί πράγματι, αν θέλετε να βρείτε τις σωστές απαντήσεις.

Η ιστορία είναι αρκετά περίπλοκή, με πολλούς χαρακτήρες που εμπλέκονται με διάφορους τρόπους στην υπόθεση της δολοφονίας. Υπάρχει το ρίσκο: μπορεί να ξεχάσετε ποιος είναι ποιος και ποιος έκανε τι, αλλά και πάλι η ανάπτυξη ενός πολύπλοκου υποβάθρου για να στηρίξει μια έρευνα τύπου “whodunit” είναι σωστή επιλογή. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του “flavour” δίνεται μέσω της αφήγησης και της σκηνοθεσίας. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, θα είχαμε ένα παιχνίδι γρίφων που θυμίζει τα κλασικά του είδους, αλλά η εξιστόρηση και οι ερμηνείες των ηθοποιών τελικά «ζωντανεύουν» περισσότερο την εμπειρία.

Οι καταθέσεις των χαρακτήρων δίνονται σε σωστά φωτισμένους χώρους και η σκονοθεσία καταφέρνει να μεταδώσει την επιθυμητή ατμόσφαιρα, ενώ οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι επαρκείς και ταιριαστές σε τέτοιου τύπου “escape room” χωρίς να τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή ωστόσο, με highlight όμως εκείνη που δίνει η Αντριάνα Ανδρεόβιτς στον ρόλο της «Υπέρειας». Γενικά, είναι ένα παιχνίδι που φαίνεται ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά για να γίνει πραγματικότητα.

Μάλιστα, δεν είναι μόνο η πλοκή που δίνει χαρακτήρα στην εμπειρία, αφού και οι γρίφοι αλλά και το interface έχουν σχεδιαστεί ώστε να ταιριάζουν στο αρχαιοελληνικό setting και να ενισχύουν την παρουσία του. Θα ακούσετε λέξεις της εποχής, θα διαβάσετε κείμενα γραμμένα σε «δημοσιογραφική» γλώσσα αλλά με αρχαιοελληνικές πινελιές, θα δείτε βίντεο και ένα interface που περιλαμβάνουν στοιχεία της Αρχαίας Ελλάδας του 344 π.Χ. Ακόμα κι αν δεν ικανοποιηθείτε πλήρως από το αποτέλεσμα, σίγουρα θα εκτιμήσετε την προσπάθεια και θα τη βρείτε προτιμότερη από μια πιο σύγχρονη αλλά αδιάφορη προσέγγιση.

Οι ίδιοι οι γρίφοι είναι το «ζουμί» του παιχνιδιού. Τα παζλ αποτελούνται από γνώριμου τύπου διαδικασίες, με σύμβολα, αριθμούς, λέξεις, ονόματα και κάθε είδους στοιχεία που θα χρειαστεί να εντοπίσετε, να παρατηρήσετε και να τοποθετήσετε στο σωστό μέρος. Υπάρχουν οι απλοί -σχετικά, γενικά πρόκειται για δύσκολο παιχνίδι- γρίφοι, που βασίζονται σε συνηθισμένου ύφους σκέψη, αλλά θα βρείτε και κάποιες προκλήσεις που θα σας βάλουν να σκεφτείτε εντελώς διαφορετικά. Θα χρειαστεί να ανασύρετε κάτι που είδατε στην αρχή του παιχνιδιού, θα πρέπει να αποκωδικοποιήσετε μια παράξενη σύνδεση που γίνεται μέσω μιας κατάθεσης σε βίντεο, θα χρειαστεί να κοιτάξετε με προσοχή τον χώρο και το ίδιο το interface. Κάποιοι γρίφοι «ξεφεύγουν» πολύ, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μια διασκεδαστική εμπειρία.

Προτείνεται να παίξετε με παρέα, ιδανικά με ένα άτομο, για να απολαύσετε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ό,τι έχει να σας προσφέρει η Δολοφονία του Χρυσίππου. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να συζητάτε τις εξελίξεις του σεναρίου, να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει, και να βρείτε πιο γρήγορα τις λύσεις των γρίφων, διασκεδάζοντας παράλληλα περισσότερο. Είναι ένα παιχνίδι που -σχεδόν- απαιτεί τη χρήση χαρτιού με μολύβι, άλλωστε.

Για να φτάσετε στο τέλος, θα χρειαστείτε περίπου 5-6 ώρες (ο μετρητής μετρά αντίστροφα για 344 λεπτά), ενώ έχετε στη διάθεσή σας και 9 βοήθειες που κάνουν τα παζλ πιο εύκολα χωρίς να τα λύνουν μόνες τους. Βέβαια, καθώς δεν πρόκειται για escape room με φυσική παρουσία, μπορείτε να παίζετε “on demand”, δηλαδή να κλείνετε το παιχνίδι και να επιστρέφετε όποτε εσείς το επιθυμείτε για να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει.

Αν θέλετε να περάσετε ένα διασκεδαστικό απόγευμα ως «ντετέκτιβ» στην Αρχαία Ελλάδα, να λύσετε δεκάδες γρίφους που θα σας «στίψουν» το μυαλό και να παρακολουθήσετε ένα ενδιαφέρον εγχώριο πρότζεκτ, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια για τη Δολοφονία του Χρύσιππου από εδώ. Στη συνέχεια, θα λάβετε τον κωδικό σας, τον οποίον θα εισάγετε εδώ κάθε φορά που θέλετε να παίξετε το παιχνίδι και θα κλείνετε το παράθυρο όποτε πρέπει να σταματήσετε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.

Εμείς παίξαμε τη Δολοφονία του Χρύσσιπου με τη χρήση κωδικού που μας παραχωρήθηκε από την εταιρεία ανάπτυξης.