Windows 11: Επιτυχία ή μια βαρετή αναβάθμιση;_

Εάν ρωτήσουμε τους φίλους μας, θα πάρουμε πολλές απαντήσεις σχετικά με τα Windows 11. Eίναι ένα καλό λειτουργικό; Τα έχεις δοκιμάσει; Ίσως κάποιοι από αυτούς να τα έχουν δοκιμάσει και έτσι να σας μεταφέρουν από “πρώτο χέρι” τις απόψεις τους. Κάποιοι άλλοι, θα πουν ότι δεν τους ενδιαφέρει, ακόμα.
Η αναβάθμιση σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα είναι πάντα κάτι που μας φοβίζει, πλέον όχι τόσο μιας και τα upgrades γίνονται εντυπωσιακά εύκολα, αλλά το ταξίδι στο άγνωστο είναι ένα στοίχημα.
Κάτι τέτοιο δε συνέβη, για πολλούς λόγους, με την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού συστήματος, των Windows 11, που ήρθαν στο τέλος του 2021 στην αγορά, εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης που ονομάζεται Covid 19.
Η πορεία των Windows από τα XP μέχρι και σήμερα είχε σκαμπανεβάσματα, όμως τίποτα δε στάθηκε εμπόδιο στην Microsoft και πάντα αποδείκνυε ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Αν και υπάρχουν πολλές προσθήκες στο νέο OS, αυτά που ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο, και αυτά που θεωρούμε ότι θα αξιοποιήσει ένας gamer είναι δύο, το DirectStorage API και το Auto HDR σε συμβατά μέσα προβολής όπως οθόνες και τηλεοράσεις.
Το πρώτο είναι ουσιαστικά η τεχνολογία της Microsoft που μεταφέρεται από το Xbox, και πραγματοποιεί άμεση εκκίνηση του παιχνιδιού εφόσον στο PC έχουμε κάποιον PCIe NVMe SSD.
Το δεύτερο έρχεται και πάλι από το οικοσύστημα Xbox, φροντίζοντας για την (πιο) σωστή απεικόνιση του HDR στην οθόνη μας, όταν αυτή και το παιχνίδι δεν υποστηρίζουν HDR.
Ουσιαστικά φτιάχνει ένα heatmap των φωτεινών και των πιο σκοτεινών σημείων και αναπροσαρμόζει τη φωτεινότητα με βάση αυτό το heatmap προσφέροντας ένα εφέ που είναι αρκετά κοντά στο πραγματικό.

Το HDR, η δυνατότητα του panel να αναπροσαρμόσει με ακρίβεια τα σκοτεινά και τα φωτεινά σημεία μιας σκηνής είναι ένα θέμα για άλλη κουβέντα καθώς οι κατασκευαστές βαφτίζουν πρότυπα με βάση τις προτιμήσεις τους στο marketing, και το πόσο θελκτικός μπορεί να γίνει ένας όρος βελτιώνοντας τις πωλήσεις. Κάτι τέτοιο συμβαίνει περισσότερο στις τηλεοράσεις, ενώ έχει βρει τη θέση του και στα PCs.
Το Auto HDR όμως προορίζεται για games που δεν έχουν εγγενή υποστήριξη και όταν δεν έχουμε κάποιο HDR monitor στη κατοχή μας κάνει καλή δουλειά εφόσον έχετε και ένα monitor, ή μια τηλεόραση με αρκετή φωτεινότητα για να δείτε πρακτικά τη διαφορά. Η αντίστοιχη λοιπόν τεχνολογία συναντάται και στο Xbox αλλά εκεί τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα όταν τη συγκρίνουμε με το PC.
Στα της Συμβατότητας
Επιστρέφοντας στο θέμα μας, νύξεις για την ασφάλεια των Windows 11 έγιναν πολύ νωρίς από τη Microsoft, και σε μια προσπάθεια το λειτουργικό να γίνει (σχεδόν) άτρωτο, η αμερικανική εταιρία εφαρμόζει περιορισμούς στο ποια PCs μπορούν να δεχτούν την αναβάθμιση, ακόμα και την εγκατάσταση.
Οι απαιτήσεις χαρακτηρίστηκαν και αστείες από τον κόσμο αφού στην πράξη τα Windows 11 μπορούν να εγκατασταθούν επίσημα μόνο σε επεξεργαστές Intel 8ης γενιάς Core (Coffee Lake) ή μεταγενέστερους, ή Zen+ και μεταγενέστερους, αφήνοντας δεκάδες πλατφόρμες εκτός της λίστας.
Η ύπαρξη των TPM chips, κυκλωμάτων που βρίσκονται εκεί για την ασφάλεια του συστήματος υπήρχαν σε κάποιους υπολογιστές, αλλά φυσικά όχι όλους και αυτό οδήγησε αρκετούς σε εναλλακτικές λύσεις για να χρησιμοποιήσουν τα Windows 11. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι περιορισμοί διαρκούσαν για μερικές ημέρες, προτού βρεθεί κάποιος τρόπος να παρακάμψουμε και να εγκαταστήσουμε κάτι που θέλουμε πολύ.
Και έτσι έγινε. Μερικές μόλις εβδομάδες αργότερα βρέθηκαν registry exploits που θέλουν παρά μόνο λίγα λεπτά για να ενεργοποιηθούν, ακόμα και από έναν αρχάριο χρήστη και μέσα σε λίγα λεπτά, βλέπουμε το desktop των Windows 11. Πέραν αυτού, η Microsoft αναγνώρισε ότι οι απαιτήσεις συστήματος του OS ήταν τραγικά περιορισμένες, που επέτρεψε τελικά την εγκατάσταση και σε μη συμβατά PCs, λέγοντας απλά ότι δε θα μπορούν να αναβαθμίσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι του 2022 και έπειτα.
Όσοι όμως έκαναν κάτι τέτοιο δε θα τη “βγάλουν καθαρή”, αφού η Microsoft θα τους αναγκάσει να κοιτάζουν ένα watermark (μια παλιά τακτική) που θα τους υπενθυμίζει ότι τρέχουν το νεότερο λογισμικό της σε μη-συμβατό σύστημα.
Αλλαγές στην εμφάνιση με έμφαση την ασφάλεια
Οι αλλαγές στην εμφάνιση ομολογώ ότι τράβηξαν και εμένα, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος λόγος για αναβάθμιση. Η taskbar στο κέντρο φέρνει στο μυαλό το macOS και τα εφέ θυμίζουν κάποια διανομή του Linux. Η πειθώ της Microsoft εδώ είναι ότι στα Windows 11 οι επιδόσεις των παιχνιδιών είναι υψηλότερες και τα κέρδη από την αναβάθμιση συνολικά μεγαλύτερα.

Πράγματι, όταν πρόκειται για games σε παράθυρο, τα Windows 11 τρέχουν καλύτερα από τα Windows 10, μετά από το σχετικό update, όμως οτιδήποτε άλλο είναι απλά “ξαναζεσταμένο φαγητό”, με τις επιδόσεις να εμφανίζονται στα ίδια, σύμφωνα με πάμπολλες μετρήσεις που έχουν γίνει από έμπιστα μέσα.
Ένα ασφαλές PC δεν είναι πάντοτε και ένα καλό PC. Για να σας προλάβουμε. Είμαστε υπέρ της ασφάλειας και με το TPM, τα Windows 11 μπαίνουν στο δρόμο ενός εκ των πιο ασφαλών λειτουργικών συστημάτων, κάτι που θα πρέπει να ισχύει πάντοτε. Ωστόσο όταν αυτά περιορίζουν αισθητά τις επιδόσεις του συστήματος τότε έχουμε πρόβλημα και ήταν κάτι που συνέβη με τους επεξεργαστές της AMD, όταν όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των Windows 11 ήταν ανοικτά.
Ακόμα και σήμερα, η εταιρία βλέπει πολλούς Ryzen να εξακολουθούν να έχουν προβλήματα σταθερότητας και παρουσιάζουν stuttering ακόμα και μέσα στο OS.
Η κατάσταση τώρα
Μερικούς μήνες μετά την ανώμαλη προσγείωση στην αγορά, τα Windows 11 αρχίζουν να “στρώνουν”. Η Valve αναφέρει στο hardware survey της ότι τα Windows 11 κερδίζουν έδαφος ανάμεσα στους gamers που αφήνουν πίσω τους τα Windows 10 και έτσι αυξάνονται οι “πιστοί” του νέου OS.
Η ίδια έρευνα λέει μάλιστα ότι τα Windows 11 ξεπέρασαν σε χρήση γρήγορα τα Windows 7, κάτι που σε κάνει να χαμογελάσεις με το πόσο ενεργό κόσμο έχει ένα λειτουργικό σύστημα 13 σχεδόν ετών. Οι διορθώσεις που υποσχέθηκε η Microsoft στα 11ρια φτάνουν ενώ μέχρι το καλοκαίρι περιμένουμε το πρώτο μεγάλο update για το OS.

Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που δεν πρόκειται να αναβαθμίσουν σύντομα αφού το γεγονός ότι δε διαφέρουν λειτουργικά σε κάτι από τον προκάτοχό τους, συμφωνεί με τις απόψεις μερικών για μια ανανέωση χωρίς ουσιαστικό λόγο. Με δεδομένο όμως ότι οι νέες τεχνολογίες “τρέχουν” μόνο στην νέα έκδοση, αργά η γρήγορα θα χρειαστεί να μεταπηδήσουμε στα Windows 11, αλλά, καλό είναι να τους δώσουμε το χρόνο τους να ωριμάσουν λίγο ακόμα – εκτός εάν είστε ανήσυχα πνεύματα που δοκιμάζετε διαρκώς νέα πράγματα. Sayonara.