Το PlayStation 3 χρειάζεται το respect της Sony

Με αφορμή την ανακοίνωση του νέου και ανανεωμένου PlayStation Plus, ήρθε καιρός για τη Sony να δώσει το κατάλληλο respect στην ξεχασμένη, ίσως, τρίτη γενιά του PlayStation.

Το PlayStation 3 ήρθε τη στιγμή που η Sony έδειξε τον διαφορετικό εαυτό της, μια κονσόλα που σίγουρα ξέφυγε σχεδιαστικά από το PlayStation 2 και η οποία ακόμα και σήμερα μοιάζει σαν τον αφανή ήρωα στο lineup των πέντε συνολικά γενιών PlayStation.

Στην τρίτη γενιά η μάχη μεταξύ Microsoft και Sony είχε φτάσει στο peak της χάρη στο PlayStation 3 και το Xbox 360, δύο αρκετά διαφορετικές στη σχεδίαση πλατφόρμες που ήθελαν το μεγαλύτερο κομμάτι από την ίδια πίτα. Στη μάχη αυτή όλα δείχνουν πως η Sony ηττήθηκε και το φταίξιμο έπεσε στην κονσόλα της, παρά το ενδιαφέρον lineup των παιχνιδιών που τη συνόδευαν.

Από τη στιγμή που είδαμε το PlayStation 4 να βγαίνει στην αγορά, το PlayStation 3 μπήκε στο ράφι και η υποστήριξή του με updates και support για multiplayer, δεν ήταν κάτι που χαροποιούσε ιδιαίτερα τους Ιάπωνες. Οπότε επέλεξαν να πατήσουν πιο γερά στο PlayStation 4 και να φέρουν μπόλικα franchise στην πλατφόρμα. Αυτό μαζί με το δύσκολο λανσάρισμα του μεγάλου αντιπάλου Xbox One, έφτιαξαν το κατάλληλο mix της επιτυχίας και έκαναν το PS4 την δεύτερη πιο δημοφιλή κονσόλα της Sony, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 116 εκ. μονάδες όπως καταγράφεται στο τέλος του 2021.

Αρκετοί μιλούσαν για την μικρή αποτυχία της Ιαπωνικής εταιρίας όσον αφορά το PS3, όμως παιχνίδια σαν το Uncharted, Metal Gear Solid 4, Resistance και δεκάδες ακόμα έχτισαν ένα φοβερό “τοίχος προστασίας” για την κονσόλα, παρόλο που κάποια από τα exclusives της εποχής πέθαναν μαζί της (βλ. Resistance).

Κατά τη διάρκεια του PlayStation 4 run, η Sony παρέμεινε παθητική με το άφαντο backwards compatibility αφήνοντας έτσι μια πικρία σε όσους πίστευαν ότι θα μπορούν να τρέξουν τα παλιότερα παιχνίδια στη νέα τους κονσόλα. Η εταιρία αντ’ αυτού έδωσε πολλά classics σε εκδόσεις HD, για να προσελκύσει τους “νοσταλγούς μιας άλλης εποχής”, όσο η Microsoft έριξε χρήματα για να δημιουργήσει το emulation του 360. Το αποτέλεσμα; Πάνω από 580 τίτλοι είναι έτοιμοι να τρέξουν στη νέα κονσόλα Series X/S χωρίς ψιλά γράμματα και προαπαιτούμενα.

Το ότι μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια του PS4 στο PS5, είναι γεγονός, όμως ακόμα και αυτό αφήνει εκτός κάποιες σημαντικές γενιές της κονσόλας.

Είναι αλήθεια ότι ο Cell επεξεργαστής της IBM που κοσμούσε το PS3 ήταν ένα έργο τέχνης και από αρχιτεκτονικής άποψης. Οι αξιοζήλευτες δυνατότητες και η πολυπλοκότητά του το κάνουν εντυπωσιακό ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε η Ιαπωνική εταιρία, για να μην δώσει επίσημα κάποιου είδους emulation στις νεότερες κονσόλες.

Το PlayStation 5 όμως είναι πανίσχυρο και ο AMD Zen επεξεργαστής του έκανε τη Sony να υποβάλλει πατέντες για εκτέλεση παλιότερων τίτλων, ωστόσο μετά την κυκλοφορία της κονσόλας δεν ακούσαμε τίποτα. Το PlayStation Plus όμως επιλέγει από τον Ιούνιο να δώσει έναν κατάλογο δημοφιλών παιχνιδιών από τις παλιές κονσόλες της, όμως το περιεχόμενο του PS3 περιορίζεται μόνο σε streaming παιχνιδιών από το διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει εκτεταμένο input delay λόγω του internet, και φυσικά χαμηλής ποιότητας εικόνα αφού η συμπίεση θα είναι σημαντική, για να μπορέσουν να στριμωχτούν άνετα τα δεδομένα από τους servers στη δική μας “άκρη”. Παρόλο που σαν concept δεν είναι το ιδανικότερο, πιστεύουμε ότι το πακέτο PlayStation Plus Premium θα έχει υποστηρικτές, καθώς παιχνίδια από το PS3 δεν θα γίνουν για άλλη μια φορά διαθέσιμα ούτε στη νέα πλατφόρμα.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το ιστορικό λογότυπο του PlayStation, κρύβεται μια εταιρία που στόχο έχει να δημιουργήσει έσοδα – ισορροπώντας σε μια ζυγαριά που θέλει να γέρνει τόσο στην πλευρά των gamers όσο και σε αυτή των επενδυτών της. Τα 119€ που ζητάει η υπερ-πλήρης υπηρεσία ανά έτος, αναλογεί στο ένα πέμπτο του PS5, ή το ένα τέταρτο από το PS4, αφήνοντας στο μεταξύ ανάμεικτα συναισθήματα και μερικά ερωτηματικά για το πόσο επιτυχημένο θα γίνει εν τέλει, ιδίως όταν απέναντι βλέπουμε μια σημαντικά “ανεβασμένη” Microsoft.

*featured φωτό: Wesley Lelieveld