Ο κόσμος των NFTs είναι συναρπαστικός αλλά και άγνωστος

Η συμπεριφορά μας online άλλαξε ραγδαία από τη στιγμή που στο κάδρο της καθημερινότητας μπήκαν τα κρυπτονομίσματα. Πέρα από την κλασική ρουτίνα του, ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί μια “νέας γενιάς τράπεζα” και να αγοράσει με πραγματικά χρήματα ένα token, ή ένα μέρος ενός κρυπτονομίσματος. Όμως τα κρυπτονομίσματα-tokens χρησιμοποιούνται και με δεκάδες ακόμα τρόπους.

Ο τρόπος λειτουργίας του blockchain συναρπάζει ακόμα και σήμερα τους ειδικούς και το πρότυπο αξιοποιείται όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, για τη μεταφορά assets από account προς account δηλαδή, αλλά και για την προώθηση πληροφορίας, νόμιμη ή παράνομη.

Είναι ουσιαστικά μια μεγάλη λίστα από συναλλαγές η οποία μετά από ένα σημείο συμπτύσσεται σε blocks δεδομένων, όπου στη συνέχεια συνδέονται μεταξύ τους χάρη στην κρυπτογραφία, που είναι εκεί για να διασφαλίσει ότι το ένα block είναι η σωστή συνέχεια του προηγούμενου.

Νούμερο ένα feature για κάποιους, το γεγονός ότι όλο το δίκτυο είναι ανώνυμο και το μεγαλύτερο μέρος του είναι peer-to-peer, οπότε τα ίχνη οποιοδήποτε μπορεί να κρυφτούν σχετικά εύκολα, εάν χρησιμοποιεί τα σωστά εργαλεία και ξέρει τι κάνει.

Παρακάτω, εξηγείται πολύ απλά πως δουλεύει το blockchain:

Γι’ αυτό και οι γνώσεις επάνω στο blockchain είναι περιζήτητες και είναι ένα από τα επαγγέλματα που ήρθε για να μείνει, με πολλούς ειδικούς να το τοποθετούν στα “επαγγέλματα του μέλλοντος”.

Τι είναι λοιπόν τα NFTs;

Τα NFTs (Non Fungible Token ή κάπως περίεργα στα ελληνικά: Μη ανταλλάξιμο διακριτικό) πάτησαν σε αυτό το μοντέλο του blockchain και με λίγα λόγια, αποτελούν την απόδειξη ότι ένα ψηφιακό αντικείμενο είναι αυθεντικό και ότι ανήκει σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, ή συγκεκριμένους ανθρώπους, μιας και μπορεί να κυκλοφορήσει και σε πολλά ψηφιακά αντίτυπα. Είναι ένας τρόπος να εκπληρωθεί η ανάγκη των συλλεκτών και στον ψηφιακό κόσμο.

Μετά την πώληση του NFT, το αντικείμενο μπορεί να μεταπωληθεί ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν το blockchain που αναφέραμε παραπάνω, ποσοστά από κάθε πώληση πηγαίνουν σε όλους τους προηγούμενους κατόχους. Αν το ψηφιακό αντικείμενο αλλάξει πολλά χέρια, τότε ο δημιουργός του λαμβάνει credit με τη μορφή κάποιου κρυπτονομίσματος. Ποσοστά επί των πωλήσεων δηλαδή.

NFT μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Ένα έργο τέχνης που ζωγραφίσατε, ένας χαρακτήρας που ζωγραφίσατε, κάποιο animation ακόμα και ένα μουσικό κομμάτι που συνθέσατε. Συνήθως όμως είναι έργα τέχνης, χαρακτήρες από παιχνίδια, animations, memes, βίντεο, μεταξύ άλλων και σπάνια ψηφιακά αντικείμενα ή ψηφιακά συνοδευτικά από πραγματικά αντικείμενα.

Τα NFTs έχουν δείξει ότι όσο εύκολο είναι να ανεβάσουμε κάτι και να “πάει”, άλλο τόσο είναι εύκολο να εξαπατηθούμε.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια NFTs έχουμε δει πολλά πετυχημένα, όπως τα CryptoPunks, αλλά και τα επίσημα NFTs του πρωταθλήματος NBA (NBATopShot), με τη μορφή digital collectibles για τους fans. Ένα video-dunk από τον super star Lebron James πωλείται αυτή τη στιγμή έναντι $325, όντας rare, και η συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους stars του πρωταθλήματος. Από την άλλη, μια στιγμή του “δικού μας” Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει ξεπεράσει τα $1,000, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχει αρκετά ιδιαίτερο κοινό που θα ήθελε να αποκτήσει ένα κομμάτι του σπορ.

Η Κακή πλευρά των NFTs

Και τα scams όμως δίνουν και παίρνουν. Το τελευταίο διάστημα μετράμε αρκετούς που στόχο έχουν να βγάλουν γρήγορα χρήματα με έναν άκακο φαινομενικά τρόπο όπως αυτός των NFTs.

Πρώτα, αναρτούν το υλικό τους με την υπόσχεση ότι στο μέλλον θα ακολουθήσει κάτι περισσότερο και στην πορεία, πραγματοποιούν αυτό που οι οικονομολόγοι αναφέρουν ως “rug pull”, δηλαδή εξαφανίζονται από προσώπου Γης παίρνοντας μαζί τους τα χρήματα.

Τα παραδείγματα είναι αρκετά – ένα από αυτά: Frosties. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες και κατηγορούνται ότι έκλεψαν πάνω από $1.2 εκ. από τους χαριτωμένους χαρακτήρες με την ονομασία Frosties που δημιούργησαν.

Υπήρχαν συνολικά 8,888 NFTs διαθέσιμα από τους χαρακτήρες και πωλούνταν έναντι $130 έκαστο (αντιστοιχία Ethereum εκείνη τη στιγμή), τα οποία και πουλήθηκαν μέσα σε μερικές ώρες.

Όμως ο κόσμος των NFTs δεν είναι μόνο scams και ημιτελές περιεχόμενο, αλλά και αρκετό original content το οποίο πολλές φορές απλά, δεν πετυχαίνει.

Κάτι τέτοιο ήταν και το επίσημο παιχνίδι Formula 1 Delta Time, το οποίο έκλεισε τις πύλες του στα μέσα του περασμένου μήνα, τρέχοντας για μόλις 2 έτη. Το παιχνίδι είχε όλα τα επίσημα licenses από την μητέρα εταιρία που τρέχει τους αγώνες της Formula 1, ωστόσο παρά την επιτυχία του μηχανοκίνητου σπορ, δεν κατάφερε να επιζήσει.

Το παιχνίδι είναι σίγουρα ένα παράδειγμα προς αποφυγή, αφού ο τρόπος που σταμάτησε τη λειτουργία του ήταν περίεργος, στέλνοντας μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα σχετικό μήνυμα στους χρήστες του, ότι την επομένη το παιχνίδι σταματά τη λειτουργία του.

Γεγονός είναι ότι αρκετοί fans είχαν ξοδέψει αρκετά σεβαστά ποσά στο game, ύψους μέχρι και $300,000, για in game items και άλλο περιεχόμενο κάτι που διεγείρει ερωτήματα για τους λόγους που έκλεισε, εν τέλει.

Υπάρχουν υπέρμαχοι αλλά και αυτοί που τάσσονται κατά των NFTs. Ειδικά από τη δεύτερη κατηγορία έχουν βγει για να το δηλώσουν δημόσια. Φέτος, το indie game store Itch.io, αυτό που διοργάνωσε και το fund για τη βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ξεκάθαρα ότι τα NFTs είναι scam λέγοντας πως “αν πιστεύετε ότι είναι χρήσιμα … θα πρέπει να επανεκτιμήσετε τις επιλογές σας.”

Για αρκετούς η τεχνολογία είναι ένα μέσο εκμετάλλευσης και για άλλους το όχημα για να κάνουν πιο σπουδαία πράγματα και για να βγάλουν χρήματα, με πιο γήινους τρόπους.

Τα NFTs στο Gaming εν έτη 2022

Μεγάλα game studios ετοιμάζουν τα δικά τους NFTs και μερικά από αυτά είναι η Ubisoft, η EA Games η Take-Two Interactive και η Square Enix. Οι πρώτες δύο έχουν μεγάλα franchise στη φαρέτρα τους από τα οποία αντλούν περιεχόμενο, ωστόσο πριν από μερικές ημέρες είδαμε το project της Ubisoft, Ghost Recon Breakpoint να κλείνει τις πύλες του τερματίζοντας μαζί του και κάποια NFTs που είχε στο πλάνο το game studio.

Μιας και ο πιο μεγάλος και ισχυρός λόγος για τον οποίο κυκλοφορούν τα NFTs είναι οι έξτρα πωλήσεις, είναι φυσικό ο κόσμος να είναι σκεπτικός για το εάν θέλει να επενδύσει σε αυτά, ιδίως όταν βλέπει την επικαιρότητα. Ωστόσο ακόμη ένας λόγος που τα game studios κρατούν απόσταση, είναι γιατί τα NFTs ξενίζουν και ο τρόπος λειτουργίας τους δεν είναι αρκετά σαφής για όσου δε γνωρίζουν.

Τα NFTs δεν είναι πάντα το ίδιο εύκολα. Σε κάποιες πλατφόρμες δε μπορείς να πας στο game store και να αγοράσεις το αγαπημένο σου attachment για το παιχνίδι.

Ο CEO της EA Games, Andrew Wilson είπε τον περασμένο Νοέμβριο πως η εταιρία είναι σε “πλεονεκτική θέση και θα πρέπει να την περιμένουμε να σκεφτεί πιο δημιουργικά και καινοτόμα από εδώ και στο εξής”. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν εγγυάται την επιτυχία.

Η πρωτοβουλία Quartz της Ubisoft που βρίσκεται σε beta στάδιο, στοχεύει σε κάτι πιο “ανώδυνο” κατά τα φαινόμενα, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα στη χώρα μας.

Ο CEO της Take-Two Interactive, Strauss Zelnick, publisher των blockbuster Grand Theft Auto και Red Dead Redemption δήλωσε ότι εξερευνά τα NFTs για επιπλέον περιεχόμενο, αφού “οι άνθρωποι λατρεύουν να συλλέγουν πράγματα”, και πολλοί “άνθρωποι εκτιμούν τη σπανιότητα”.

Το δαιμόνιο των NFTs στοχεύει ως έναν βαθμό στους συλλέκτες. Σε αυτούς που θέλουν, επιβεβαιωμένα να έχουν στην κατοχή τους ένα αντικείμενο αξίας – ακόμα και σε ψηφιακή μορφή – αλλά και σε αυτούς που επενδύουν πιστεύοντας σε κάτι που θα τους επιφέρει περισσότερα έσοδα μετά από καιρό.

Υπάρχουν άνθρωποι που στέκονται κάπου ανάμεσα και αμφιταλαντεύονται μεταξύ των δύο κατηγοριών, όσο ο κόσμος των NFTs είναι συναρπαστικός, αλλά και άγνωστος.