
Need for HDMI speed_

Η νέα γενιά κονσολών είναι εδώ και θεωρείται δεδομένο ότι στο άμεσο μέλλον τα σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας τους θα πάψουν να υφίστανται. Με τις τιμές των καρτών γραφικών για τα gaming PCs να είναι απαγορευτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα δεδομένα, όλο και περισσότεροι gamers θα στραφούν προς τις κονσόλες. Ένα από τα μεγαλύτερα δέλεαρ για την αγορά μιας κονσόλας τελευταίας γενιάς είναι τα specs του Hardware που διαθέτει, τα οποία υπόσχονται 4K ανάλυση με ρυθμό ανανέωσης έως 120hz, HDR, Ray Tracing και 3D ήχο. Για να μπορέσουμε όμως να απολαύσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες ταυτόχρονα, τις οποίες προς το παρόν υπόσχεται η συσκευή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να συνδυαστεί με μια TV (ή Monitor) που να υποστηρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία συνοψίζονται στη σύνδεση HDMI 2,1. Το HDMI λοιπόν είναι ένα πρότυπο καλωδιακής σύνδεσης που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων εικόνας ΚΑΙ ήχου, με κάθε γενιά να αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη, αύξηση που συνοδεύεται πάντα από νέες δυνατότητες και τεχνολογίες που την αξιοποιούν σύμφωνα με το ανάλογο πρότυπο.

Για παράδειγμα, το HDMI 2 δύναται να μεταφέρει έως 18 Gbps, ενώ το 2,1 εκτοξεύει την ταχύτητα στα 48 Gbps και μαζί με τους συνδυασμούς υψηλότερης ανάλυσης και με μεγαλύτερους ρυθμούς ανανέωσης. Τις συμβατές με το πρότυπο αυτό συσκευές συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, το Dynamic HDR σε 4Κ/120hz, το Variable Refresh Rate(VRR), το Auto Low Latency(ALLM), το Quick Media Switching(QMS) και το Quick Frame Transport(QFT).
VARIABLE REFRESH RATE
Το VRR δίνει τη δυνατότητα στην TV μας να προσαρμόζει δυναμικά σε πραγματικό χρόνο το ρυθμό ανανέωσης της, ανάλογα με τα παραγόμενα καρέ ανά δευτερόλεπτο(FPS) από την κονσόλα ή το PC, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά το input lag. Ο ρυθμός ανανέωσης(refresh rate) είναι ο αριθμός των καρέ(στατικών εικόνων) που μπορεί η οθόνη να αποδώσει/ανανεώσει σε ένα δευτερόλεπτο δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κίνησης και γενικά όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο ομαλότερη η κίνηση που αντιλαμβανόμαστε, αρκεί πάντα η κονσόλα ή το PC μας να έχει τη δύναμη να παράγει αυτά τα καρέ σε αυτές τις αναλύσεις. Ο ρόλος του high Refresh Rate είναι καταλυτικός στο gaming και όσο πιο γρήγορη είναι η κίνηση της κάμερας σε ένα παιχνίδι, τόσο πιο εμφανές γίνεται. Το input lag από την άλλη, είναι η καθυστέρηση απόκρισης που υφίσταται από τη στιγμή που θα δώσουμε μια εντολή, μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα της στην οθόνη και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το εξίσου σημαντικό response time, το οποίο μετριέται σε ms(millisecond) και αφορά στο χρόνο που χρειάζεται για να αλλάξει ένα pixel από άσπρο σε μαύρο χρώμα ή μεταξύ αποχρώσεων του γκρι.
DYNAMIC HDR
Το Dynamic HDR είναι μια τεχνική επεξεργασίας, η οποία στέλνοντας πληροφορίες σε κάθε καρέ, εξασφαλίζει ότι ανά πάσα στιγμή η λεπτομέρεια, το εύρος και το βάθος των χρωμάτων, καθώς και η φωτεινότητα μαζί με την αντίθεση θα αποδίδονται στο βέλτιστο βαθμό. Το αυξημένο bandwidth του HDMI 2,1 μας επιτρέπει τη χρήση του σε μεγαλύτερες αναλύσεις με υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης.
AUTO LOW LATENCY
Το ALLM είναι ένα ‘έξυπνο’ χαρακτηριστικό που επιτρέπει στην τηλεόραση να ανιχνεύσει ότι το σήμα προέρχεται από μια gaming συσκευή και ενεργοποιεί αυτόματα την κατάσταση λειτουργίας παιχνιδιού, ενώ την απενεργοποιεί όταν δεν είναι απαραίτητη.
QUICK MEDIA SWITCHING
Το QMS επιτρέπει τη γρήγορη εναλλαγή μεταξύ αναλύσεων, refresh rate και game mode, χωρίς να παρατηρείται το φαινόμενο της μαύρης οθόνης για αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις.
QUICK FRAME TRANSPORT
Με το QFM μειώνεται περαιτέρω η καθυστέρηση στην απεικόνιση, κάνοντας τη μεταφορά του καρέ με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα από τα στάδια που περνάει για να φτάσει στην οθόνη.

Οι δυνατότητες του HDMI 2,1 βελτιώνουν συνολικά την gaming εμπειρία και παρόλο που δεν έχουμε ικανό δείγμα παιχνιδιών που να υποστηρίζουν το συνδυασμό 4K με 120hz (πόσο μάλλον με Ray Tracing) στην παρούσα φάση, φαίνεται σαν μια αξιοπρεπής επένδυση για το μέλλον με τους επερχόμενους τίτλους αλλά και τις βελτιώσεις που θα βλέπουμε συνεχώς στους ήδη υπάρχοντες. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι στο προσεχές διάστημα αναμένουμε τις ανακοινώσεις των εταιρειών για την επόμενη φουρνιά των HDMI 2,1 τηλεοράσεων, με τις κυκλοφορίες των μοντέλων να έρχονται λίγους μήνες μετά και ενδεχομένως η υπομονή μας να μπορεί να εξαργυρωθεί με την αγορά ενός καλύτερου panel, με το ίδιο budget. Άλλωστε αν δεν είστε μέσα σε αυτούς που πρόλαβαν να αποκτήσουν μια κονσόλα σε κανονική τιμή, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος βιασύνης για αγορά τηλεόρασης(ειδικά αν έχουμε διαθέσιμη μια παλαιότερη να κάνουμε τη δουλειά μας) μέχρι να αποκατασταθεί η διαθεσιμότητα των κονσολών.Τέλος μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουμε, ιδίως αν σκοπεύουμε να συνδέσουμε παραπάνω από μια συσκευές που να εκμεταλλεύονται το HDMI 2,1, είναι ο διαθέσιμος αριθμός θυρών, καθώς τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά έχουν μόνο μια, με τις υπόλοιπες να είναι απλά HDMI 2 και να συμπληρώσουμε ότι παρόλο που τα καλώδια HDMI είναι προς τα πίσω συμβατά μεταξύ τους, θα χρειαστούμε το τελευταίας γενιάς καλώδιο για το bandwidth του 2,1.
