Το Xbox «φορτσάρει» και ανοίγει νέους δρόμους

Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί το Forza Horizon 5, ο νέος τίτλος της αγαπημένης racing σειράς της Playground Games, που κυκλοφορεί για Xbox One, Xbox Series X|S και PC. Μάλιστα, όπως είναι πλέον το στάνταρ, θα δούμε το παιχνίδι στο Xbox Game Pass αμέσως μόλις κυκλοφορήσει, στις 9 Νοεμβρίου (λίγο νωρίτερα, στις 5, για όσους έχουν προπαραγγείλει την premium έκδοση).

Συχνά ακούμε την αντίληψη ότι το Xbox «δεν έχει παιχνίδια» και ότι χάνει τη «μάχη» των κονσολών επειδή οι άλλες παιχνιδομηχανές έχουν πολύ καλύτερους αποκλειστικούς τίτλους και άρα μας δίνουν περισσότερους λόγους για να τις αγοράσουμε.

Πράγματι, η Sony έχει συνδέσει το όνομά της στον χώρο του gaming με τους πολύ δυνατούς αποκλειστικούς τίτλους της, των οποίων η ποιότητα είναι σταθερά υψηλή, και τώρα σιγά-σιγά θα μπορέσουν να παιχτούν και από χρήστες των PC.

Το Xbox, αντί να προσπαθήσει να «κονταροχτυπηθεί» με το PlayStation σε αυτή τη γενιά με νέους αποκλειστικούς τίτλους σε παρόμοιο ύφος, επιχειρεί να κάνει κάτι άλλο, να τραβήξει τον δικό του δρόμο, στηριζόμενο στο Game Pass, τη συνδρομητική υπηρεσία της Microsoft, και σε μία γενικότερη προσέγγιση που κοιτά περισσότερο το «οικοσύστημα» παρά το αποκλειστικό περιεχόμενο. Τι κάνει, λοιπόν, η Microsoft; Σου δίνει τη δυνατότητα με μία συνδρομή (12.99 ευρώ τον μήνα για το πακέτο ultimate, που δίνει πρόσβαση στον κατάλογο των παιχνιδιών για PC και κονσόλα) να παίξεις δεκάδες παιχνίδια, μεταξύ των οποίων όλα τα αποκλειστικά της, ό,τι έρχεται από τα Xbox Game Studios, κατά την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους.

Αυτό, σημαίνει ότι φέτος οι συνδρομητές μπόρεσαν να απολαύσουν χωρίς επιπλέον κόστος παιχνίδια όπως τα: Microsoft Flight Simulator, Age of Empires IV, Psychonauts 2 και, τώρα, Forza Horizon 5 (για να μην μιλήσουμε και για άλλους, κατάλληλους για την υπηρεσία τίτλους, όπως το Back 4 Blood και το It Takes Two που μπήκαν πρόσφατα). Σίγουρα, δεν είναι τίτλοι που περνούν απαρατήρητοι, αλλά τώρα, με το Horizon 5 γίνεται ένα μεγάλο «μπαμ».

Το παιχνίδι αυτό έχει λάβει ήδη βαθμολογία 92/100, σύμφωνα με τον μέσο όρο των κριτικών που βγάζει η πλατφόρμα του Metacritic. Ο βαθμός δείχνει πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό παιχνίδι, στα κορυφαία της χρονιάς, και δεν χωρά αμφιβολία πως είναι εμπειρία που πρέπει όλοι να ζήσουν -ήταν αναμενόμενο εξάλλου, μετά το Forza Horizon 4 που ήταν υπέροχο.

Μάλιστα, δεν είναι παιχνίδι που απευθύνεται αυστηρά σε fans των racing games. Το Forza Horizon 5, περισσότερο ακόμα και από τον προκάτοχό του, είναι εμπειρία που στοχεύει στη διασκέδαση κάθε τύπου gamer. Ο νέος τίτλος της σειράς δεν αλλάζει ριζικά τη συνταγή, δεν φέρνει τεράστιες καινοτομίες, όμως «πειράζει» ελαφρώς τη δομή για να μας δώσει ένα πολύ πιο κατανοητό campaign με ξεχωριστές αποστολές που θυμίζουν “story mode”, αλλά και μια γενικότερη προσέγγιση που ρέει πολύ πιο ομαλά, χωρίς να μπερδεύει, παρά τον τεράστιο όγκο περιεχομένου.

Στο Forza Horizon 5 μπορείτε να παίξετε αγώνες σε χώμα ή σε δρόμους, να εξερευνήσετε τον πανέμορφο χάρτη που μας στέλνει στο Μεξικό, να ασχοληθείτε με διάφορες δραστηριότητες και προκλήσεις -μόνοι ή με παρέα- αλλά και να ολοκληρώσετε τις αποστολές του campaign, που πλέον είναι ξεκάθαρα ορισμένες και έχουν χωριστεί όπως πρέπει για να υπάρχει μια σωστή πρόοδος. Οι ίδιες οι αποστολές είναι ιδανικά σχεδιασμένες, και θα σας ταξιδέψουν σε ηφαίστεια, σε λίμνες, θα πάτε βαθιά στη ζούγκλα και σε αρχαία ερείπια, και θα βγάλετε φωτογραφίες, θα τρέξετε με γρήγορα οχήματα, αλλά πού και πού θα κληθείτε να εξερευνήσετε για να βρείτε κρυμμένα μυστικά, σε τμήματα που θυμίζουν άλλου τύπου παιχνίδι περιπέτειας και όχι ένα racing.

Η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική σε κάθε τομέα, και το λανσάρισμα του Forza Horizon 5 στην υπηρεσία Xbox Game Pass αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για είσοδο στην υπηρεσία, αλλά και για αγορά κονσόλας της Microsoft. Πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα παιχνίδια της χρονιάς, είναι ένα «θηρίο» σε όλες του τις πτυχές, με τρομερά γραφικά, έναν τεράστιο, καλοσχεδιασμένο χάρτη για εξερεύνηση, εκατοντάδες αμάξια κάθε τύπου για συλλογή και απίστευτη διασκέδαση σε κάθε στιγμή, είτε θέλετε ένα γρήγορο, απαιτητικό racing παιχνίδι είτε μια χαλαρή περιπέτεια οδήγησης.

Ελπίζουμε να συνεχίσει η Microsoft να μας δίνει τόσο ποιοτικές κυκλοφορίες για να βάλει και εκείνη πιο βαθιά στη συζήτηση το όνομά της όταν μιλάμε για αποκλειστικότητες και για συνολική εικόνα όσον αφορά το brand της κάθε κονσόλας και των εταιρειών τους. Περιμένουμε με ανυπομονησία για το Halo Infinite τον Δεκέμβρη και μακάρι να δούμε ακόμα μια τέτοια επιτυχία, όπως αυτήν του Forza Horizon 5. Όποια κονσόλα κι αν επιλέξουμε, μόνο κερδισμένοι θα βγούμε από τέτοιες κυκλοφορίες.